Τετάρτη 13 Ιούνη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΡΑΜΠ
«Σπόντες» για τα εμπορικά ελλείμματα

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΣΙΓΚΑΠΟΥΡΗ.--

«Το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ με την Κίνα είναι τεράστιο. Αυτό δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να συνεχιστεί», επανέλαβε χτες ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε στη Σιγκαπούρη, μετά την ιστορική συνάντησή του με τον Βορειοκορεάτη ομόλογό του Κιμ Γιονγκ Ουν.

Αναφερόμενος στα εμπορικά ελλείμματα της χώρας του με άλλες χώρες, δεν περιορίστηκε μόνο σε αυτό με την Κίνα - που το ανέβασε στα 800 δισ. δολάρια - αλλά επεκτάθηκε και γι' αυτό με την ΕΕ, λέγοντας πως είναι τουλάχιστον 151 δισ. δολάρια, επειδή... «δεν παίρνουν τα αγροτικά μας προϊόντα, δεν παίρνουν πολλά από αυτά που έχουμε και στέλνουν σε εμάς αυτοκίνητα Mercedes Benz και BMW κατά εκατομμύρια». «Αυτό είναι πολύ άδικο... Πολύ άδικο για τους εργαζομένους μας», πρόσθεσε χαρακτηριστικά, καταλήγοντας ότι «δεν μπορούν οι άλλες χώρες να μας εκμεταλλεύονται στο εμπόριο». Επανέλαβε επίσης ότι «δεν μπορεί οι ΗΠΑ να πληρώνουν για την ασφάλεια πολλών χωρών και εκείνες να μας κλέβουν στο εμπόριο».

Με φόντο την όξυνση των μονοπωλιακών αντιπαραθέσεων μεταξύ των ΗΠΑ και των στενών συμμάχων τους στην ΕΕ, στον Καναδά κ.α., ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, στρατηγός ε.α. Τζέιμς Μάτις, ρωτήθηκε από δημοσιογράφους αν η όξυνση αυτή επηρεάζει τις σχέσεις των ΗΠΑ με τα άλλα μέλη του ΝΑΤΟ. Ο Μάτις διαβεβαίωσε ότι οι εντάσεις στις εμπορικές σχέσεις των ΗΠΑ με τους ΝΑΤΟικούς τους συμμάχους δεν πλήττουν και τις στρατιωτικές σχέσεις, τονίζοντας: «Γνωρίζω πως ενίοτε όλα μοιάζουν να κοχλάζουν εδώ, αλλά συνεχίζουμε (...) να οικοδομούμε ισχυρότερες συμμαχίες και εταιρικές σχέσεις και να τις διευρύνουμε».

Κυρώσεις κατά ρωσικών εταιρειών

Το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε τη Δευτέρα την επιβολή κυρώσεων σε τρεις Ρώσους πολίτες, τρεις ρωσικές εταιρείες και δύο οντότητες που έχουν την έδρα τους στο εξωτερικό. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών, ανέπτυσσαν κακόβουλες δραστηριότητες με κυβερνοεπιθέσεις, διοχετεύοντας υλικά και τεχνογνωσία στην Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας (FSB).

Η σχετική απόφαση δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα του υπουργείου Οικονομικών και αναφέρει ότι οι κυρώσεις επεβλήθησαν με βάση τον σχετικό νόμο CAATSA (για την αντιμετώπιση αντιπάλων της Αμερικής μέσω κυρώσεων - Countering America's Adversaries Through Sanctions Act) που ψηφίστηκε πριν από σχεδόν ένα χρόνο και αφορούσε την ενίσχυση των κυρώσεων έναντι της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Οι πέντε οντότητες στις οποίες επιβλήθηκαν κυρώσεις είναι οι «Digital Security», «ERPScan», «Embedi», «Kvant Scientific Research Institute» (Kvant) και «Divetechnoservice», ενώ οι τρεις Ρώσοι πολίτες είναι τα στελέχη της «Divetechnoservice» Αλεξάντρ Λβόβιτς Τριμπούν (γενικός διευθυντής), Ολεγκ Σεργκέγιεβιτς Τσίρικοφ (διευθυντής προγραμμάτων), και ο ιδιοκτήτης της, Βλαντιμίρ Γιακόβλεβιτς Καγκάνσκι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ