Πέμπτη 14 Ιούνη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ
Προετοιμασίες για την επικαιροποιημένη αντιλαϊκή συμφωνία

Αλ. Τσίπρας και Κλ. Ρέγκλινγκ: «Success story» η αντιλαϊκή επέλαση
Αλ. Τσίπρας και Κλ. Ρέγκλινγκ: «Success story» η αντιλαϊκή επέλαση
Το συνολικό αντιλαϊκό πακέτο με το κλείσιμο της 4ης «αξιολόγησης», τη διαχείριση του κρατικού χρέους και το «εποπτικό πλαίσιο» της αντιλαϊκής πολιτικής θα τεθεί στο Γιούρογκρουπ που συνεδριάζει την ερχόμενη Πέμπτη, με βάση και τη νέα «έκθεση συμμόρφωσης» (Compliance Report) που ετοιμάζει η πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Σε αυτό το φόντο, ο επικεφαλής της Ομάδας Εργασίας του Γιούρογκρουπ, Χανς Φάιλμπριφ, επιβεβαίωσε τις αποφάσεις αναφορικά με την ενισχυμένη εποπτεία που θα διενεργείται 4 φορές το χρόνο, ενώ παράλληλα εμφανίστηκε βέβαιος για την επίτευξη συμφωνίας στην προσεχή συνεδρίαση. Επιβεβαιώνοντας ότι η τυπική λήξη του 4ου «προγράμματος» κάθε άλλο παρά τερματισμό της αντιλαϊκής πολιτικής σηματοδοτεί, σημείωσε ότι «η Ελλάδα θα πρέπει να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις, να διατηρήσει τη δημοσιονομική της πειθαρχία και να έχει πολιτική σταθερότητα». Ενώ προετοιμάζοντας το έδαφος για το ενισχυμένο εποπτικό πλαίσιο τόνισε ότι η επιτήρηση στην Ελλάδα θα είναι πιο έντονη από ό,τι στην Πορτογαλία και την Ιρλανδία μετά την έξοδο από το δικό τους «πρόγραμμα». Ο λόγος της «αυξημένης εποπτείας» είναι αυτός για τον οποίο παλεύουν η κυβέρνηση και το κεφάλαιο, το ότι «στην Ελλάδα προσφέρουμε μέτρα ελάφρυνσης του χρέους», όπως είπε, δηλαδή η διευθέτηση του χρέους ώστε να δημιουργηθεί επιπλέον «χώρος» για την ενίσχυση των μονοπωλιακών ομίλων.

Στο ίδιο πλαίσιο με τις παραπάνω τοποθετήσεις, αξιωματούχος της Ευρωζώνης σημείωνε με νόημα ότι οι ανά τρίμηνο «αξιολογήσεις» της επόμενης περιόδου θα διενεργούνται και με τη «συμβολή» του ΔΝΤ, ενώ σε κάθε περίπτωση το αντιλαϊκό πρόγραμμα θα υπαχθεί σε καθεστώς «ενισχυμένης εποπτείας» (Enhanced Surveillance).

Οι ίδιες πηγές μίλησαν επίσης για παρεμβάσεις στο χρέος που θα γίνουν μακροπρόθεσμα και αναφέρθηκαν σε πολιτική δέσμευση για περαιτέρω παρεμβάσεις στο δάνειο του 2ου μνημονίου, «αν αυτό καταστεί αναγκαίο». Για τα επόμενα χρόνια οι ανάγκες εξυπηρέτησης του κρατικού χρέους εκτιμάται πως θα είναι «διαχειρίσιμες», καθώς θα διαμορφώνονται στο 7% - 8% του ΑΕΠ και μέχρι το 10% του ΑΕΠ, έως το 2030. Δηλαδή, από την πλευρά της Ευρωζώνης κρίνονται «σχετικά διαχειρίσιμες», ακόμη και χωρίς αναδιάρθρωση του χρέους.

Συναντήσεις με Ρέγκλινγκ

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕSM), Κλ. Ρέγκλινγκ, από τη βήμα της ετήσιας Γενικής Συνέλευσης της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών, σημείωσε ότι τα «μεταρρυθμιστικά προγράμματα» σε κράτη που είχαν χρηματοδοτική στήριξη (μέσω μνημονίων) δημιούργησαν τις βάσεις για «μελλοντική ισχυρή οικονομική ανάπτυξη» στο έδαφος της αντιλαϊκής πολιτικής και των μέτρων.

Ο Κλ. Ρέγκλινγκ, στο πλαίσιο χτεσινής συνάντησης με τον πρωθυπουργό, Αλ. Τσίπρα, σημείωσε ότι η Ελλάδα μπορεί να καταστεί το επόμενο «success story» της Ευρώπης, με φόντο πάντα τα διαδοχικά αντιλαϊκά μέτρα είτε «εντός» είτε «εκτός» μνημονίων. Ο Αλ. Τσίπρας παραλλήλισε τις διαπραγματεύσεις για το ονοματολογικό των Σκοπίων με τα ζητήματα της οικονομίας, δίνοντας μια σαφή εικόνα ότι σε όλα τα «μέτωπα» κάνει το καλύτερο δυνατό για λογαριασμό του κεφαλαίου. Εκανε λόγο για Ελλάδα που έχει «αλλάξει» τα τελευταία χρόνια καμαρώνοντας για την αποφασιστικότητα την οποία έδειξε η κυβέρνησή του στην υλοποίηση των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων. Από την πλευρά του, ο Κλ. Ρέγκλινγκ συνεχάρη τον Ελληνα πρωθυπουργό και την κυβέρνηση για το έργο τους: «Εχετε κάνει πολλή δουλειά από την πλευρά σας», σημείωσε, επιβραβεύοντας τη βάρβαρη επέλαση στα εργατικά δικαιώματα, και τόνισε πως πλέον πρέπει να συζητηθεί το θέμα της ανάπτυξης.

Με τον επικεφαλής του ΕSM συναντήθηκε και ο Κυρ. Μητσοτάκης. Σε κοινή γραμμή με την κυβέρνηση, ο πρόεδρος της ΝΔ επικέντρωσε στην ανάγκη εξεύρεσης «οριστικής και γενναίας λύσης» στο ζήτημα του χρέους. Με το βλέμμα στραμμένο στην κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων και στην αποτελεσματική χρηματοδότησή τους, στάθηκε επίσης στη σημασία της επιστροφής των κερδών των κεντρικών τραπεζών και της καλύτερης δυνατής χρήσης των «αδιάθετων πόρων» του 3ου «προγράμματος».

Σημειώνεται ότι σήμερα ο Αλ. Τσίπρας καθώς και ο υπουργός Οικονομικών, Ευ. Τσακαλώτος, με αφορμή το συνέδριο του «Eκόνομιστ» στην Αθήνα θα έχουν συναντήσεις με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Β. Ντομπρόβσκις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ