Πέμπτη 21 Ιούνη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΦΑΡΜΑΚΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΕΣ
Επικίνδυνα παιχνίδια με σκευάσματα γ-σφαιρίνης

Συζητήθηκε η Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε το ΚΚΕ στη Βουλή

Τα επικίνδυνα παιχνίδια που παίζονται από τις φαρμακευτικές εταιρείες παραγωγής και διακίνησης γ-σφαιρίνης, στο πλαίσιο της διαχείρισης του φαρμάκου ως εμπορεύματος, σε βάρος της υγείας του λαού, ανέδειξε τη Δευτέρα 18/6, από το βήμα της Βουλής, ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης, στη συζήτηση Επίκαιρης Ερώτησης που κατέθεσε.

Η γ-σφαιρίνη είναι ένα σκεύασμα το οποίο αφορά την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και είναι ζήτημα ζωής για ασθενείς με σοβαρές παθήσεις, όπως σκλήρυνση κατά πλάκας, αιματολογικά προβλήματα, αυτοάνοσα και άλλα σοβαρά χρόνια νοσήματα.

Εδώ και δύο μήνες, σε φαρμακεία νοσοκομείων, όπως το «Γεννηματάς», αλλά και σε φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, το εν λόγω σκεύασμα έχει σχεδόν εξαφανιστεί.

Ο Γ. Λαμπρούλης ζήτησε συγκεκριμένα μέτρα και χρονοδιάγραμμα για την εξασφάλιση της επάρκειας του σκευάσματος και την πλήρη κάλυψη των αναγκών των ασθενών.

Ο υπουργός αναγνώρισε το πρόβλημα της μειωμένης διαθεσιμότητας γιατί «δεν υπήρχε δυνατότητα να εισαχθούν οι αναγκαίες ποσότητες στην Ελλάδα επειδή η παραγωγή τους είχε πρόβλημα στην Ευρώπη, επειδή υπήρχε μια έλλειψη διεθνώς και ενδεχομένως επειδή υπήρχαν και κάποια κερδοσκοπικά παιχνίδια. Μαθαίνουμε ότι η Κίνα είχε αγοράσει ένα μεγάλο στοκ από την ευρωπαϊκή αγορά. Υπήρχε, εν πάση περιπτώσει, μεγάλη δυσκολία και στη χώρα μας αλλά και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες».

Πρόσθεσε, χωρίς να είναι σε θέση να δώσει διαβεβαιώσεις για τη λύση του προβλήματος, ότι «είμαστε στη φάση της σταδιακής αποκατάστασης» και ότι γίνεται «με ορθολογικό τρόπο η διαχείρισή του», που σημαίνει να δίνεται το 30% της δόσης που έχει ανάγκη ο ασθενής!

«Αναδεικνύεται αμέσως αμέσως ότι όσο αυτά τα σκευάσματα, αλλά και γενικότερα το φάρμακο, είναι εμπόρευμα σε αυτό το σύστημα το καπιταλιστικό που ζούμε, οι εταιρείες θα κοιτάνε πώς να αυξάνουν τα κέρδη τους, γράφοντας στα παλαιά τους τα υποδήματα τις ανάγκες λαών, ασθενών, πληθυσμών κ.λπ., προκειμένου να προσποριστούν όσο το δυνατόν μεγαλύτερο κέρδος, χωρίς να τους καίγεται καρφί!», τόνισε ο Γ. Λαμπρούλης.

Σχολιάζοντας τη χορήγηση στους ασθενείς μόλις του 30% της δόσης που έχουν ανάγκη, επισήμανε ότι η μοιρασιά που γίνεται ανάμεσα στους ασθενείς έχει ήδη αρνητικά αποτελέσματα. Συγκεκριμένα, σε ασθενείς με χρόνια προβλήματα «υπήρξε παρόξυνση των συμπτωμάτων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την υγεία τους, για την ψυχολογία τους κ.λπ.». Σημείωσε επίσης πως «υπάρχουν αναφορές ότι όποιοι είχαν τα χρήματα μπόρεσαν και τα πήραν από τον ιδιωτικό τομέα, από ιδιωτικά φαρμακεία».

«Γιατί να μην υπάρχει κρατική φαρμακοβιομηχανία, η οποία να διαθέτει, να παράγει και να παρέχει τα φάρμακα στο λαό μας δωρεάν, όπως και της γ-σφαιρίνης; Και γιατί να εξαρτάται η Ελλάδα, η χώρα μας, ο λαός μας, οι ασθενείς από τις φαρμακευτικές εταιρείες και τα συμφέροντά τους και τα παιχνίδια που παίζουν αυτές;», κατέληξε ο Γ. Λαμπρούλης.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σοβαρές ελλείψεις σε φάρμακα στη Θεσσαλονίκη (2023-08-08 00:00:00.0)
Ετήσιο κόστος 300 εκατ. ευρώ στους ασθενείς (2013-03-29 00:00:00.0)
Κερδοσκοπικά παιγνίδια... (2003-08-05 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ