Πέμπτη 18 Οχτώβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 34
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΑΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Αμεσα μέτρα για τη λίμνη Κορώνεια

Στο Νομαρχιακό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης παρουσιάστηκε χτες η εξέλιξη του σχεδίου (MASTER PLAN) για τη σωτηρία της λίμνης Κορώνειας, που προβλέπει δέσμες μέτρων για την αύξηση της ποσότητας του νερού και για τη βελτίωση της ποιότητάς του. Η εκπόνηση μελετών και η εποπτεία ανατέθηκε σε μεγάλη αγγλική εταιρία, ενώ το σχέδιο χρηματοδοτείται, κατά κύριο λόγο, από το Ταμείο Συνοχής και το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας. Οι βιομηχανίες, που με τα ανεπεξέργαστα λύματά τους κατέστρεψαν τη λίμνη για μια εικοσαετία και «ξέραναν» τον τόπο με την υπεράντληση νερού για τις ανάγκες τους, δεν πληρώνουν τίποτα.

«Η Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία Θεσσαλονίκης έγκαιρα και με επιμονή είχε ζητήσει να αναληφθούν οι απαραίτητες εκείνες πρωτοβουλίες, που θα οδηγούσαν στην περιβαλλοντική αποκατάσταση της λίμνης Κορώνειας», τονίζει ο Μιχάλης Σπυριδάκης, επικεφαλής της ΝΑΘ και νομαρχιακός σύμβουλος. «Εστω και αργά, προσθέτει, δηλώνουμε ότι είναι καλό που θα χρηματοδοτηθούν τα έργα από το Ταμείο Συνοχής. Ημασταν, όμως, αντίθετοι στην ανάθεση του σχεδίου σε αγγλική εταιρία, την ώρα που υπάρχει όλο εκείνο το απαραίτητο επιστημονικό και τεχνικό προσωπικό στη χώρα μας. Επισημαίνουμε τη μεγάλη καθυστέρηση που παρατηρείται στην εκπόνηση των μελετών και φοβούμαστε ότι θα υπάρξουν ακόμη μεγαλύτερες καθυστερήσεις στο στάδιο της υλοποίησης, όταν θα αναζητούνται πρόσθετα κονδύλια λόγω πιθανών υπερβάσεων των προϋπολογισμών. Οσον αφορά τα έργα που πρέπει να ληφθούν άμεσα για τον περιορισμό της καταστροφής της λίμνης, τέτοια μέτρα δε βλέπουμε να λαμβάνονται, αφού για μια ακόμη φορά δεν υπάρχει η πολιτική βούληση για κάτι τέτοιο».

Πιο συγκεκριμένα, στις δράσεις του MASTER PLAN για την αύξηση της ποσότητας του νερού της Κορώνειας, περιλαμβάνονται η μερική ελεγχόμενη εκτροπή χειμάρρων, η εισαγωγή νερού από τον ποταμό Αλιάκμονα, η διερεύνηση αξιοποίησης του βαθέως υδροφορέα. Στις δράσεις για τη βελτίωση της ποιότητας νερού αναφέρονται ο βιολογικός καθαρισμός του Λαγκαδά, που ολοκληρώθηκε, αλλά δε λειτουργεί(!), η κατασκευή αποχετευτικών δικτύων και η μεταφορά λυμάτων μετά από επεξεργασία σε θαλάσσιο αποδέκτη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ