Πέμπτη 5 Ιούλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Μετάβαση στο προεδρικό σύστημα μετά τις εκλογές

Εντείνονται οι διεργασίες σε όλα τα αστικά κόμματα

ΑΓΚΥΡΑ.--

Το διάταγμα που αυξάνει τις εκτελεστικές και άλλες εξουσίες του Προέδρου της χώρας δημοσιεύτηκε χτες στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης της Τουρκίας, καθώς μπαίνει σε εφαρμογή το προεδρικό σύστημα, στο πλαίσιο των σχεδιασμών της τουρκικής αστικής τάξης να διασφαλίσει μηχανισμούς πιο αποφασιστικής υπεράσπισης των συμφερόντων της σε ένα γεωπολιτικό περιβάλλον μεγάλων ανακατατάξεων.

Με το προεδρικό σύστημα καταργείται μεταξύ άλλων η θέση του πρωθυπουργού, ενώ αναμένεται να συμπτυχθούν διάφορα υπουργεία και να δημιουργηθούν άλλα κυβερνητικά επιτελεία (π.χ. Γραμματείες). Ο επανεκλεγείς Πρόεδρος θα ορκιστεί στις 9 Ιούλη και μετά αναμένεται ο σχηματισμός της νέας κυβέρνησης, στην οποία ο Ερντογάν έχει πει ότι μπορεί να συμμετέχουν και «προσωπικότητες ευρύτερης αποδοχής» (επιχειρηματίες κ.ά.), ενώ αναμένεται και η συμμετοχή στελεχών του ΜΗΡ, το οποίο συνεργάστηκε εκλογικά με το ΑΚΡ.

Στο μεταξύ, χτες, ο Μουχαρέμ Ιντζέ, υποψήφιος Πρόεδρος με το σοσιαλδημοκρατικό CHP στις εκλογές της 24ης Ιούνη, ξεκίνησε περιοδείες σε όλη τη χώρα, μια μέρα αφού ανακοίνωσε ότι ζήτησε έκτακτο συνέδριο του κόμματος ώστε να διεκδικήσει την προεδρία. Η σημερινή ηγεσία του CHP όχι μόνο απέρριψε την πρόταση, αλλά ο πρόεδρός του Κεμάλ Κιλιντσάρογλου δήλωσε ότι «δεν υπάρχει λόγος για έκτακτο συνέδριο» και ότι «αναπτύσσεται μια προσπάθεια για να ξεσπάσει διαμάχη στο CHP, έτσι ώστε να μη συζητηθεί η μείωση των ψήφων του AKP».

Την όξυνση των ενδοαστικών διεργασιών ανέδειξαν και τα ίδια τα αποτελέσματα των πρόσφατων διπλών εκλογών, όπου το ΑΚΡ παρέμεινε πρώτο, μετά όμως από τη συνεργασία του με το εθνικιστικό ΜΗΡ. Επίσης, το CHP κατάφερε να αποσπάσει στις προεδρικές πάνω από 30% (επιδόσεις που είχε να δει εδώ και 3 δεκαετίες), με τον Ιντζέ να εισπράττει θετικά σχόλια για την καμπάνια του και από επιτελεία ισχυρών ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, που δεν βλέπουν με καλό μάτι έναν «ανεξέλεγκτο» Ερντογάν.

Ενδεικτική των διεργασιών είναι και η χτεσινή τοποθέτηση εκπροσώπου του νεοσύστατου φιλελεύθερου «Καλού κόμματος» (ΙΥΙ), Αϊτούν Τσιράι, ότι η προεκλογική συμμαχία που είχε συγκροτήσει το ΙΥΙ με το CHP και το ισλαμιστικό «Saadet» «δεν είναι πια αναγκαία». Αντίστοιχα και ο ηγέτης του «Saadet», Τεμέλ Καραμολάογλου, είπε ότι η συμμαχία έχει «ολοκληρωθεί». Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, τις τελευταίες μέρες, φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ μετέδωσαν ότι ένα ακόμα σχέδιο δολοφονίας του Ερντογάν απετράπη. Το σχέδιο αναμενόταν να υλοποιηθεί ανήμερα των εκλογών, ενώ σύμφωνα με τα ίδια ΜΜΕ σε αυτό «συμμετείχαν πολλές ξένες δυνάμεις».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ