Τρίτη 10 Ιούλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
27ο ΑΝΤΙΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΔΙΗΜΕΡΟ ΚΝΕ
Εκθεση για τα 100 χρόνια του ΚΚΕ και τα 50 χρόνια της ΚΝΕ

Μια συνοπτική διαδρομή στα 100 χρόνια του ΚΚΕ και τα 50 χρόνια της ΚΝΕ έκανε η Εκθεση που στήθηκε στο κάμπινγκ του 27ου Αντιιμπεριαλιστικού Διημέρου, διανθισμένη με ποιήματα των Βλ. Μαγιακόφσκι, Ν. Χικμέτ, Κ. Βάρναλη, Π. Ελυάρ, Γ. Ρίτσου, Φ. Αγγουλέ και Μπ. Μπρεχτ.

Από το Ιδρυτικό Συνέδριο του ΣΕΚΕ το Νοέμβρη του 1918 ξεκινάει αυτή η αναδρομή, που ρίχνει ματιές σε πρωτοσέλιδα του «Ριζοσπάστη» της εποχής και άλλα έντυπα, καθώς και σε ηρωικές μορφές του Κόμματος και του κινήματος στα πρώτα χρόνια της δράσης του, με πρωτομαγιάτικες απεργίες, αγώνες των καπνεργατών κ.ά.

Ακολούθως η Εκθεση στέκεται στο Ιδρυτικό Συνέδριο της ΟΚΝΕ, τον ηρωικό Γραμματέα της Χρήστο Μαλτέζο και την πλούσια δράση της, με αναφορά στο μνημείο που έστησε η ΚΝΕ στο Καλπάκι, για τους αλύγιστους κομμουνιστές του Πειθαρχικού Ουλαμού, στο περσινό Αντιιμπεριαλιστικό της Διήμερο.

Επίσης η Εκθεση στέκεται στην περίοδο της Κατοχής και με φωτογραφίες κάνει αναφορές στο ΕΑΜ, στον ΕΛΑΣ, στο ΕΛΑΝ, στην ΠΕΕΑ, στις μάχες του Δεκέμβρη του '44, στον αγώνα του ΔΣΕ, στην ΕΠΟΝ, στη Δημοκρατική Νεολαία Ελλάδας.

Προχωρώντας γίνονται αναφορές στα επόμενα χρόνια των διώξεων, στην ηρωική στάση των κομμουνιστών στις φυλακές και τις εξορίες, στην πολιτική προσφυγιά, στις δίκες του Μπελογιάννη, του Πλουμπίδη, αλλά και σε αγώνες της δεκαετίας του '60 και στην περίοδο της χούντας. Τότε έρχεται το ταμπλό για την ίδρυση της ΚΝΕ και τα πρώτα της βήματα ανάπτυξης στην παρανομία, στην περίοδο της δικτατορίας.

Ακολουθεί το 1976 και το 1ο Συνέδριο της ΚΝΕ σε συνθήκες νομιμότητας, που εγκαινιάζει μια νέα φάση μαζικών αγώνων από τη δεκαετία του '80 μέχρι σήμερα. Σε αυτό το πλαίσιο, ξεχωριστή αναφορά γίνεται στις αντιιμπεριαλιστικές κινητοποιήσεις και τα Αντιιμπεριαλιστικά Διήμερα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ