Τρίτη 10 Ιούλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
27ο ΑΝΤΙΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΔΙΗΜΕΡΟ ΚΝΕ
Μαθητές στο μουσείο «Νίκος Μπελογιάννης»

Στο 27ο Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο της ΚΝΕ, νέοι που συμμετείχαν σε αυτό είχαν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με πλευρές της Ιστορίας του ΚΚΕ. Ετσι, πέρα από τη σχετική έκθεση που επισκέπτονταν στο χώρο της κατασκήνωσης, στο πρόγραμμα του Διημέρου περιλαμβάνονταν, το πρωί του Σαββάτου και της Κυριακής, επισκέψεις για μαθητές στο σπίτι - μουσείο του στελέχους του ΚΚΕ Νίκου Μπελογιάννη, στην Αμαλιάδα.

Στο πλαίσιο αυτό, το πρωί του Σαββάτου, στελέχη του Κόμματος υποδέχτηκαν στη σημαιοστολισμένη πλατεία «Νίκος Μπελογιάννης» στην Αμαλιάδα τα μέλη και τους φίλους της ΚΝΕ. Από τα ηχεία που είχαν στηθεί, ακούγονταν αποσπάσματα από την απολογία του ηρωικού μέλους της ΚΕ του ΚΚΕ και πολιτικά τραγούδια.

Οι μαθητές ξεναγήθηκαν σε ομάδες, έχοντας την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τη ζωή και τη δράση του Ν. Μπελογιάννη, ο οποίος από μαθητής ως μέλος της ΟΚΝΕ συνέδεσε τη ζωή του με την πάλη για τον σοσιαλισμό - κομμουνισμό. Η ξενάγηση ανέδειξε τα χαρακτηριστικά του κομμουνιστή ως ολόπλευρης προσωπικότητας, του ανθρώπου που χαμογελούσε στην εκτέλεσή του γιατί ήταν σίγουρος για τα ιδανικά του και για το σκοπό που πάλευε.

Οι μαθητές παρατήρησαν με ενδιαφέρον τα εκθέματα, ιδιαίτερα τα προσωπικά αντικείμενα του Μπελογιάννη, όπως το παλτό που φορούσε τη μέρα εκτέλεσής του. Το ενδιαφέρον κέντρισε το δωμάτιο με τις προθήκες, τις φωτογραφίες και τα εκθέματα που αφορούσαν την εκτέλεσή του. Εντύπωση έκανε το γνωστό σκίτσο του Πικάσο - «Ο Ανθρωπος με το γαρίφαλο» - που ενώ πολλοί το είχαν δει, λίγοι ήξεραν την ιστορία και τον δημιουργό του.


Φυσικά δεν έλειψε και η συζήτηση γύρω από τις απορίες των μαθητών, ιστορικού περιεχομένου οι περισσότερες. Το ενδιαφέρον τροφοδότησε ακόμα και συζητήσεις σε «πηγαδάκια» έξω από το μουσείο, στην πλατεία.

Τελειώνοντας όσοι συμμετείχαν στην ξενάγηση έλαβαν αναμνηστική κάρτα, που είχε το σήμα του 27ου Αντιιμπεριαλιστικού Διημέρου, τη μορφή του Μπελογιάννη και τα λόγια του «Αγωνιζόμαστε για να προφτάσουμε την αυγή και το αύριο, για να δημιουργήσουμε νέους χρόνους και εποχές, στο μπόι των ονείρων μας, στο μπόι των ανθρώπων». Μαζί με το αναμνηστικό τούς μοίρασαν και κόκκινα γαρίφαλα, τα οποία πολλοί μαθητές τα κατέθεταν στο μνημείο ως φόρο τιμής στον ήρωα Νίκο Μπελογιάννη και τη δράση του. Συγκινητικό στιγμιότυπο ήταν και οι ομαδικές φωτογραφήσεις των μαθητών στο μνημείο. Λίγο πριν την αναχώρησή τους φώναξαν συνθήματα για την Ιστορία του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, όπως «Ούτε σε ξερονήσια, ούτε σε φυλακές ποτέ τους δεν λυγίσανε οι κομμουνιστές», «ένας αιώνας αγώνας και θυσία, το ΚΚΕ στην πρωτοπορία», δίνοντας υπόσχεση ότι ο δίκαιος αγώνας του Μπελογιάννη συνεχίζεται!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ