Παρασκευή 13 Ιούλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΣΧΕΔΙΑ ΠΟΥ ΜΥΡΙΖΟΥΝ ΜΠΑΡΟΥΤΙ
Επικίνδυνες αποφάσεις, παζάρια και πολεμικές προετοιμασίες

Copyright 2018 The Associated

Του ανταποκριτή μας Θανάση ΜΠΑΛΟΔΗΜΑ.--

«Ηταν μια από τις πιο ουσιαστικές Συνόδους, σε ό,τι αφορά τη φύση των αποφάσεων που πάρθηκαν». Η φράση ανήκει σε Γερμανό ανώτατο ΝΑΤΟικό αξιωματούχο, στενό συνεργάτη του γγ της λυκοσυμμαχίας Γ. Στόλτενμπεργκ, και αντανακλά τη βαρύτητα όσων συμφωνήθηκαν και μεθοδεύουν οι ΝΑΤΟικοί από εδώ και στο εξής, ρίχνοντας κι άλλο «λάδι στη φωτιά» των αντιπαραθέσεων με άλλα κέντρα, με προετοιμασίες που παραπέμπουν ευθέως σε πολεμική προπαρασκευή για τον έλεγχο αγορών, πλουτοπαραγωγικών πηγών και διαύλων.

Απειλές αποχώρησης, παζάρια...

Το παζάρι και οι αντιθέσεις βέβαια, με αφορμή την «κατανομή των βαρών» όσο και τη στάση απέναντι στη Ρωσία, συνεχίστηκαν και τη δεύτερη μέρα της Συνόδου.

Κατά πληροφορίες, χτες το πρωί ο Πρόεδρος Τραμπ επανήλθε στο προχτεσινό αίτημά του - όπως το εξέφρασε στη Σύνοδο - οι στρατιωτικές δαπάνες κάθε κράτους - μέλους να αυξηθούν άμεσα, «αλλιώς εμείς φεύγουμε», όπως φέρεται να είπε στους ομολόγους του, επιτιθέμενος ταυτόχρονα στη γερμανική κυβέρνηση για τις οικονομικές σχέσεις με τη Ρωσία.

Ο ίδιος αργότερα δήλωνε επισήμως ότι εξέφρασε από προχτές στους ομολόγους του τη «δυσαρέσκειά» του για το γεγονός ότι οι ΗΠΑ πληρώνουν από 70 έως 90% των δαπανών του ΝΑΤΟ, «ανάλογα πώς το υπολογίζει κανείς», ότι «η Ευρώπη κερδίζει πολύ περισσότερα από το ΝΑΤΟ, απ' ό,τι οι ΗΠΑ».

Επίσης εμφανίστηκε δυσαρεστημένος και από το ότι - όπως είπε - η ΕΕ φέρεται «άδικα» στις ΗΠΑ σε ό,τι αφορά το εμπόριο και απείλησε για αυξημένους δασμούς στα ευρωπαϊκά αυτοκίνητα που εξάγονται στις ΗΠΑ. Εβαλε θέμα και για τον ρωσο-γερμανικό αγωγό «Nord Stream», λέγοντας ότι «δεν του αρέσει καθόλου», καθότι, όπως το περιέγραψε, κερδίζει η Ρωσία, την ώρα που πληρώνουν τόσα λεφτά για την άμυνα απέναντί της.

Πάντως, δήλωσε ευχαριστημένος που κατόπιν των πιέσεών του, όπως εκδηλώνονταν ήδη από πέρυσι, οι άλλες χώρες πλήρωσαν το 2017 επιπλέον 33 δισ. δολάρια σε σχέση με πρόπερσι - ενδεικτικό κι αυτό της όξυνσης των ανταγωνισμών - και ότι φέτος ανέλαβαν «δέσμευση» ότι θα πιάσουν «σύντομα» τον ορισμένο από το 2014 ΝΑΤΟικό στόχο 2% του εθνικού ΑΕΠ κάθε χώρας να πηγαίνει για στρατιωτικές δαπάνες και «μετά να δούμε παραπέρα αυξήσεις με προοπτική να πιάσουμε το 4%», όπως ζήτησε από προχτές. Υπό αυτές τις συνθήκες, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ παραμένον «δεσμευμένες» στο ΝΑΤΟ.

Απαντώντας πάντως η Γερμανίδα καγκελάριος, Αγκ. Μέρκελ, σημείωσε ότι «ο Αμερικανός Πρόεδρος απαίτησε αυτό που συζητιέται εδώ και μήνες, δηλαδή αλλαγές στην κατανομή βαρών. Ξεκαθάρισα - όπως και άλλοι το ξεκαθάρισαν - ότι βρισκόμαστε σε αυτόν το δρόμο, ότι αυτό είναι προς το δικό μας συμφέρον και ότι αυτό θα μας κάνει πιο ισχυρούς συνολικά».

Για την απειλή με αποχώρηση από το ΝΑΤΟ: «Μπορώ μόνο να συνοψίσω το αποτέλεσμα: Τη σαφή δέσμευση όλων στο ΝΑΤΟ και τη σαφή βούληση όλων να συμβάλουν ενόψει των αλλαγών στην κατάσταση ασφαλείας».

...και ετοιμασίες για πολεμική αντιπαράθεση παντού

Σημειωτέον, στο περιθώριο της Συνόδου, ΝΑΤΟικοί αξιωματούχοι έλεγαν για την περιλάλητη «κατανομή βαρών», ότι για να καλύψουν μια σειρά στόχους, π.χ. να καλύψουν όλες τις θάλασσες γύρω από την Ευρώπη (Βαλτική, Ατλαντικό, Μεσόγειο, Μαύρη Θάλασσα), επιβάλλεται να αυξήσουν τις συνεισφορές σε μετρητά, προσωπικό και μέσα, όπως και σε παραπέρα ανάπτυξη στρατιωτικών ικανοτήτων (νέα όπλα και μέσα). Οτι γι' αυτό αποφάσισαν μέχρι το 2024 όλοι να πιάσουν το 2% και, από αυτό το ποσό, το 20% να πηγαίνει για ανάπτυξη νέων ικανοτήτων, «για πόλεμο, διεκπεραίωση δυνάμεων και υποστήριξή τους στο πεδίο της μάχης», όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά. Οι ίδιες πηγές εκτιμούσαν ότι οι πιέσεις Τραμπ για μεγαλύτερες συνεισφορές από πλευράς των Ευρωπαίων είχαν αποτέλεσμα.

Σε κάθε περίπτωση, επέμειναν ότι το ΝΑΤΟ πρέπει να είναι προετοιμασμένο απέναντι στη Ρωσία, για αντιπαράθεση, ακόμα και πολεμική, σε όλες τις ζώνες (βορρά, νότο, ανατολή, δύση) και όλα τα πεδία αντιπαράθεσης (γη, θάλασσα, αέρα και κυβερνοχώρο), παραπέμποντας στις αντίστοιχες προετοιμασίες της Ρωσίας, φέροντας για παράδειγμα τα σενάρια που δοκίμασε στη μεγάλη στρατιωτική άσκησή της ΖΑΠΑΝΤ («Δύση»).

Ο ίδιος ο γγ του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ, έλεγε κατόπιν ότι είχαν μια «πολύ καλή Σύνοδο» σε όλα τα θέματα, καταπολέμηση τρομοκρατίας, κατανομή βαρών κ.λπ.

Είπε ότι ο Τραμπ ήταν «πολύ σοβαρός σε όσα έλεγε για τα χρήματα, και αυτό είχε αποτέλεσμα», εφόσον από όταν ανέλαβε Πρόεδρος, έχουν αυξηθεί οι ευρωπαϊκές αμυντικές δαπάνες και θα ανέβουν και άλλο.

Χαιρέτισε ξανά τις αποφάσεις της Συνόδου, για αύξηση ετοιμοτήτων, νέες διαθέσιμες δυνάμεις, νέες διοικήσεις σε ΗΠΑ και Γερμανία, για βελτίωση της στρατιωτικής κινητικότητας, την πολιτική «ανοικτών θυρών» του ΝΑΤΟ, όπως εκφράζεται με την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΠΓΔΜ και αργότερα την έναρξη ανάλογης διαδικασίας για τη Γεωργία, την ενίσχυση της παρουσίας τους στο νότιο μέτωπο κ.ά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ