Παρασκευή 13 Ιούλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΧΡΕΗ ΠΡΟΣ ΔΗΜΟΥΣ
Προκλητικά «άλλα λόγια ν' αγαπιόμαστε» από την κυβέρνηση

Αποκαλυπτική για μια ακόμα φορά ήταν η απόρριψη με συνοπτικές διαδικασίες από την κυβέρνηση της τροπολογίας του ΚΚΕ - που είχε κατατεθεί στο εν λόγω νομοσχέδιο - για να δίνεται η δυνατότητα στους δήμους να αποφασίζουν για διαγραφή χρεών λαϊκών νοικοκυριών. Να σημειωθεί ότι ήταν η τέταρτη τροπολογία του ΚΚΕ που απέρριψε η κυβέρνηση μέσα στην εβδομάδα και είχε ως θέμα μέτρα για την ανακούφιση των λαϊκών στρωμάτων, αφού είχαν προηγηθεί αυτές για τη μη μείωση των συντάξεων, την επαναφορά των συντάξεων χηρείας και του μειωμένου ΦΠΑ για όλα τα νησιά του Αιγαίου.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Ν. Καραθανασόπουλος, παρενέβη χτες βράδυ λίγο πριν από το κλείσιμο της συζήτησης, καλώντας για δεύτερη φορά τον υπουργό Εσωτερικών να τοποθετηθεί επί της τροπολογίας που έχει καταθέσει το ΚΚΕ για να δοθεί η δυνατότητα στα Δημοτικά Συμβούλια να διαγράφουν χρέη λαϊκών νοικοκυριών, προκειμένου αυτά να προστατεύονται απ' τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς. Τόνισε απευθυνόμενος στον υπουργό Εσωτερικών Π. Σκουρλέτη:

«Δεν θα αναφερθούμε στις γενικότερες διατάξεις του νομοσχεδίου, συμφωνούμε με τη διαπίστωση την οποία έκανε ο πρόεδρος της Βουλής ότι υπάρχει μια ευρύτατη συμφωνία, στο 90% αυτών που προβλέπει το νομοσχέδιο, δηλαδή στα βασικά και ουσιαστικά που επηρεάζουν αρνητικά τη ζωή της λαϊκής οικογένειας, υπάρχει συμφωνία. Στην ανταποδοτικότητα, στην επιχειρηματικότητα, στις ΣΔΙΤ, στις παραχωρήσεις, στις ιδιωτικοποιήσεις, στην εκποίηση της δημοτικής περιουσίας, εκεί υπάρχει συμφωνία.

Και γι' αυτό άλλωστε παρακολουθήσαμε αυτήν τη σκιαμαχία, για να συγκαλυφτεί η συμφωνία. Θα θυμάστε, κύριε υπουργέ, σας είχα ρωτήσει όταν ξεκινούσε η συζήτηση πόσες τροπολογίες θα κάνετε δεκτές. Και είπατε ότι δεν γνωρίζετε. Βεβαίως, έχουμε μια πλημμυρίδα τροπολογιών που έχετε κάνει αποδεκτές. Δέκα υπουργικές και δώδεκα βουλευτικές. Και ενώ είστε λαλίστατος, τοποθετείστε για κάθε ζήτημα που αφορά το νομοσχέδιο και όχι μόνο, δεν βρήκατε να πείτε μια λέξη, παρότι σας προκάλεσα στην πρωτομιλία μου χτες για την τροπολογία που κατέθεσε το ΚΚΕ και βεβαίως και κανένα άλλο κόμμα δεν τοποθετήθηκε, παρότι στη συνάντηση με την αντιπροσωπεία των δημάρχων είχαν εκφράσει τη συμπάθειά τους και την κατανόησή τους στη συγκεκριμένη τροπολογία. Ποια είναι αυτή η τροπολογία με την οποία συμφωνεί και η ΚΕΔΕ; Είναι η τροπολογία που δίνει τη δυνατότητα στα Δημοτικά Συμβούλια να διαγράφουν τα χρέη των λαϊκών οικογενειών με βάση εισοδηματικά κριτήρια για την προστασία τους απ' τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς. Τι λέει, δηλαδή; Να μπορούν τα Δημοτικά Συμβούλια να αποφασίζουν είτε για την ολική είτε για τη μερική διαγραφή κάθε είδους χρεών στα άτομα που είναι μακροχρόνια άνεργοι, σ' αυτούς που είναι ενταγμένοι στο κοινωνικό εισόδημα, στα άτομα με αναπηρία, στους πολύτεκνους, στους τρίτεκνους, στις μονογονεϊκές οικογένειες και να προστατεύονται απ' τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς. Σ' αυτό θα πείτε κάτι στη δευτερομιλία σας, κύριε υπουργέ; Θα τοποθετηθείτε για την τροπολογία;».

Απαντώντας ο υπουργός Εσωτερικών, αφού καταρχάς έκανε τον ανήξερο, διατυπώνοντας ερωτήματα ως προς ...το περιεχόμενο της τροπολογίας, αν η πρόταση αφορά σε χρέη γενικώς προς το Δημόσιο ή μόνο προς τους δήμους (!) και αφού έλαβε τις σχετικές διευκρινίσεις απ' τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΚΚΕ, παρέπεμψε το θέμα... σε μελλοντική διαβούλευση με την ΚΕΔΕ, ώστε να διερευνηθεί η δυνατότητα κάποιου είδους ρύθμισης όπως αυτή που εφαρμόστηκε για λίγους μήνες πέρυσι για διαγραφή προσαυξήσεων, προστίμων για χρέη προς δήμους και τη δυνατότητα αποπληρωμής τους σε 100 δόσεις!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ