Τρίτη 17 Ιούλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΠΡΥΤΑΝΕΩΝ
Διεκδικούν χρηματοδότηση συμφωνώντας στο θεσμικό πλαίσιο

Με το πρόβλημα της υποχρηματοδότησης των πανεπιστημίων να παραμένει ψηλά στην ατζέντα, συνεδρίασε τις προηγούμενες μέρες η Σύνοδος των πρυτάνεων, που ολοκλήρωσε τις εργασίες της το Σάββατο, στα Γιάννενα, παρουσία της ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας.

Οι πρυτάνεις ζητούν η χρηματοδότηση του τακτικού προϋπολογισμού των Ιδρυμάτων για το 2019 να είναι τουλάχιστον ίση με το άθροισμα της τακτικής επιχορήγησης του 2018 και της έκτακτης επιχορήγησης που δόθηκε τον Ιούνη του 2018. Επιπλέον, προτείνουν στο υπουργείο τη δημιουργία ενός προγράμματος για την ανανέωση του ερευνητικού και εκπαιδευτικού εξοπλισμού με τετραετή διάρκεια, σημειώνοντας ότι «μετά από μια μεγάλη περίοδο εξαιρετικά μειωμένης χρηματοδότησης, χωρίς δυνατότητα στοιχειώδους ανανέωσης του εκπαιδευτικού και ερευνητικού εξοπλισμού, είναι απαραίτητο να οργανωθεί ένας σχεδιασμός σταδιακής συστηματικής συντήρησης και ανανέωσης». Στο ίδιο πνεύμα εντοπίζουν ότι υπάρχει υποστελέχωση των Ιδρυμάτων, λόγω της μείωσης του προσωπικού όλων των κατηγοριών, και ζητούν «την άμεση προκήρυξη των θέσεων του αφυπηρετούντος προσωπικού από 1/9/2018».

Κατά τ' άλλα, οι πρυτάνεις δεν αμφισβητούν σε τίποτα το νομοθετικό πλαίσιο που έχει δημιουργήσει η κυβέρνηση για τα Ιδρύματα από τον περσινό ακόμα νόμο, επικροτούν νέες ρυθμίσεις που πέρασαν, όπως αυτή για την απόδοση Παιδαγωγικής και Διδακτικής Επάρκειας, και ζητούν μεγαλύτερη ευελιξία στη λειτουργία των Ειδικών Λογαριασμών Κονδυλίων Ερευνας (ΕΛΚΕ). Ακόμα ζητούν παρατάσεις έως τις 31 Δεκέμβρη στις καταληκτικές ημερομηνίες για την ολοκλήρωση της σύνταξης των Οργανισμών των Ιδρυμάτων, αλλά και των Εσωτερικών Κανονισμών τους (για τους οποίους η Σύνοδος ενέκρινε υπόδειγμα - πρότυπο Κανονισμό, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως βάση για κάθε Ιδρυμα).

Στο θέμα της σίτισης των φοιτητών η κατάσταση παραμένει ως έχει, ενώ για τη στέγαση οι πρυτάνεις ζητούν να αναλάβει πλήρως το κόστος συντήρησης των εστιών το ΙΝΕΔΙΒΙΜ.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Παιδείας έστρεψε την προσοχή στο θέμα των συγχωνεύσεων πανεπιστημίων και ΤΕΙ, λέγοντας πως αυτή είναι μια συζήτηση για το μέλλον των ιδρυμάτων και αφορά παράλληλα τις προτάσεις για νέα Τμήματα, νέα Προγράμματα Σπουδών και τα Διετή Προγράμματα, που σχεδιάζονται κατά παραγγελία της αγοράς.

Επίσης, ο υπουργός ανακοίνωσε ότι μέσα στη βδομάδα θα δοθεί το πόρισμα της Επιτροπής υπό τον πρώην υπουργό Ν. Παρασκευόπουλο, για την «παραβατικότητα στα ΑΕΙ».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ