Σάββατο 20 Οχτώβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Νεολιθικές βραχογραφίες στην Ανδρο

Συνεχίζει να εκπλήσσει τους αρχαιολόγους ο νεολιθικός οικισμός του Στρόφιλα στην Ανδρο, τον οποίο ανασκάπτει η ΚΑ ΕΠΚΑ. Τελευταία μεγάλη αποκάλυψη αποτελούν οι σημαντικές βραχογραφίες, στην εξωτερική όψη του τείχους και μέσα στον οικισμό.

Στην εξωτερική όψη του τείχους εντοπίστηκαν έξι πλοία σκαλισμένα με πλατύ εργαλείο, τρία μεμονωμένα (ένα στην πύλη) και τέσσερα σε πομπή στον κεντρικό καμπύλο προμαχώνα. Αλλα δύο πλοία εντοπίστηκαν στο φυσικό βράχο, σύρριζα στην εξωτερική όψη του τείχους. Το μέγεθός τους ποικίλλει από 0,20 - 0,30 μ. Σε απόσταση 1,5 μ. από αυτό, εντοπίστηκε μεγάλη σύνθεση, μήκους 1,5 μ., με 17 ζώα (ελάφια, αιλουροειδή κλπ.), σκαλισμένα με επίκρουση στο φυσικό βραχώδες έδαφος. Η σύνθεση έχει καμπύλο σχήμα και «στεφανώνεται» με τρία καμπυλόσχημα σύμβολα. Εντοπίστηκαν επίσης μεγάλα κυκλικά θέματα σε μικρές κοιλότητες.

Στο εσωτερικό του οικισμού, σε μεγάλη επίπεδη βραχώδη επιφάνεια, βρέθηκε μεγάλη σύνθεση, που έως τώρα εκτείνεται σε έκταση 15 τ.μ. και περιλαμβάνει μεγάλα και μικρά καμπυλόσχημα θέματα (πλοία, ένα μεγάλο ψάρι κ.ά.), ωοειδή και δακτυλιόσχημα θέματα, γνωστά από περίαπτα και απεικονίσεις σε κεραμική Νεολιθικής Εποχής, κάτι που ερμηνεύτηκε ως σχηματοποιημένη απεικόνιση της ανθρώπινης μορφής. Το στοιχείο αυτό δείχνει ότι οι βραχογραφίες έγιναν στην τελική Νεολιθική Περίοδο (4500 - 3300 π.Χ.). Δύο τέτοια κοσμήματα από πρασινωπό λίθο έχουν ήδη βρεθεί στον Στρόφιλα. Οι αρχαιολόγοι εκτιμούν ότι, με δεδομένο πως η εικονογράφηση σχετίζεται με τη θάλασσα, πρόκειται για την παλαιότερη, έως τώρα, θαλασσογραφική σύνθετη παράσταση στο Αιγαίο.

Τα ευρήματα θεωρούνται σημαντικά, γιατί δείχνουν το υψηλό επίπεδο της τέχνης της βραχογραφίας στις Κυκλάδες από τη Νεολιθική Εποχή, αφού ανάλογα έργα στις Κυκλάδες χρονολογούνται στην Πρώιμη Εποχή του Χαλκού (2700 - 2000 π.Χ.).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ