Παρασκευή 20 Ιούλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΒΟΥΛΗ
Συνεχίζεται η βιομηχανία ενσωμάτωσης αντιδραστικών Οδηγιών της ΕΕ

Eurokinissi

Μία ακόμα Οδηγία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, υποτίθεται για την καταπολέμηση παράνομων δραστηριοτήτων από επιχειρηματικούς ομίλους, έρχεται να προστεθεί στις αμέτρητες που έχουν ενσωματωθεί μέχρι τώρα στο ελληνικό Δίκαιο, αφενός για να εξωραΐσουν το καπιταλιστικό σύστημα στα μάτια των λαών και αφετέρου να αμβλύνουν ανταγωνισμούς ανάμεσα σε κυρίαρχα τμήματα του κεφαλαίου. Η οδηγία έχει τίτλο «Πρόληψη και καταστολή της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας (Ενσωμάτωση της Οδηγίας 2015/849/ΕΕ) και άλλες διατάξεις», έχει κατατεθεί στη Βουλή με μορφή νομοσχεδίου από το υπουργείο Οικονομικών και από χτες συζητείται στην κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων.

Οι βασικότεροι στόχοι της, όπως αναφέρεται στη σχετική ειδική έκθεση του νομοσχεδίου, είναι «η προσπάθεια περιορισμού των ροών παράνομου χρήματος και η νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες ή για τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας», «περιορισμός των συναλλαγών με μεγάλα χρηματικά ποσά», «εξακρίβωση και έλεγχος της ταυτότητας των φυσικών προσώπων που κατέχουν νομικές οντότητες» κ.ά. Για τους σκοπούς συστήνονται διάφορες αρχές, όπως η «Αρχή καταπολέμησης της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες» και μητρώα όπως «Κεντρικό Μητρώο Πραγματικών Δικαιούχων», «Μητρώο Πραγματικών Δικαιούχων Καταπιστευμάτων» κ.λπ. Προβλέπεται η ανταλλαγή πληροφοριών ανάμεσα σε αρμόδιες αρχές κρατών κ.ο.κ.

Οι εισηγητές του ΣΥΡΙΖΑ, της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και των άλλων αστικών κομμάτων παρουσίασαν την Οδηγία ως προσπάθεια της ΕΕ να μετριάσει τις παράνομες δραστηριότητες, αλλά και να προασπίσει το κύρος του χρηματοπιστωτικού συστήματος, καθώς οι περισσότερες τέτοιους είδους συναλλαγές διενεργούνται μέσω αυτού. Εξαίρεση ήταν η ναζιστική Χρυσή Αυγή, η οποία τάχθηκε κατά του νομοσχεδίου, γιατί αν και με «μια πρώτη ματιά είναι θετικό», τελικά δεν θα εφαρμοστούν, αφού περιέχουν όρους «που δεν υπάρχουν στην ελληνική δικονομία» κ.λπ.

Το «μαύρο χρήμα» είναι σύμφυτο με το καπιταλιστικό σύστημα

Στον αντίποδα, ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Σάκης Βαρδαλής, δηλώνοντας ότι επιφυλάσσεται για την ψήφο του ΚΚΕ στην Ολομέλεια, επισήμανε ότι «ούτε θέλετε ούτε μπορείτε, όχι μόνο στη χώρα μας, αλλά και στην ΕΕ και διεθνώς, να ελέγξετε το μαύρο χρήμα. Αλλωστε, έχετε τροποποιήσει και εκσυγχρονίσει πάρα πολλές φορές τη σχετική νομοθεσία και έχετε ενσωματώσει μια σειρά Οδηγίες της ΕΕ χωρίς αποτέλεσμα», αποδεικνύοντας ότι «είναι υποκρισία να γίνεται λόγος για καταπολέμηση του μαύρου χρήματος, στα πλαίσια του καπιταλιστικού συστήματος με την ελεύθερη κίνηση κεφαλαίων, τις off shore, την ανάπτυξη του ανταγωνισμού ανάμεσα στους επιχειρηματικούς ομίλους, ανάμεσα στα μονοπώλια, το κυνηγητό του μεγαλύτερου ποσοστού κέρδους». «Η κατάσταση, πρόσθεσε, δεν πρόκειται, κατά τη γνώμη μας, να αλλάξει ούτε με την ενσωμάτωση της συγκεκριμένης Οδηγίας», αφού οι μονοπωλιακοί όμιλοι με την «ελεύθερη καπιταλιστική αγορά, για να πάρουν δουλειές και να κερδίσουν μεγαλύτερα μερίδια αγοράς, θα δίνουν και μίζες».

Εξάλλου, όπως επισήμανε, «έχουμε καταθέσει κατά καιρούς και προτάσεις που κατά τη γνώμη μας θα μπορούσαν με τα σημερινά δεδομένα, τουλάχιστον, να περιορίσουν το κακό», όπως «να ονομαστικοποιηθούν όλες οι μετοχές και οι τίτλοι του Δημοσίου. Να καταργηθεί το τραπεζικό και το φορολογικό απόρρητο. Να γίνει έλεγχος στη διακίνηση κεφαλαίων και εντός της ΕΕ και σε άλλες χώρες. Να μην γίνονται συναλλαγές με off shore, αυτές να καταργηθούν», που βέβαια «ούτε γι' αστείο» θέλει να ακούσει η σημερινή κυβέρνηση, όπως και οι προηγούμενες.

Προετοιμάζεται νέο χτύπημα στα λαϊκά δικαιώματα και τις ελευθερίες;

Ειδική αναφορά έκανε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ στο άρθρο 50, που προβλέπει ότι η «Αρχή καταπολέμησης της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες» θα συντάξει λίστα με άτομα ύποπτα για «τρομοκρατική δράση». Οπως ανέφερε ο Σ. Βαρδαλής, «για την ΕΕ ο όρος "τρομοκρατία" γίνεται λάστιχο και αφήνει ορθάνοικτη την πόρτα για να ενταχθεί σ' αυτόν τον όρο και κάθε μορφή πάλης που επιλέγει το οργανωμένο εργατικό - λαϊκό κίνημα και αυτό, κατά τη γνώμη μας, είναι το πιο επικίνδυνο για τις λαϊκές ελευθερίες και δικαιώματα». Οπως σημείωσε, για το ΚΚΕ η «τρομοκρατία» είναι «πολιτικός όρος με ταξικό πρόσημο», που περιλαμβάνει τη βία που ασκεί η αστική τάξη με τους θεσμούς της και το κράτος της σε βάρος του λαού για να διατηρήσει την εξουσία της, «η διεθνής ιμπεριαλιστική τρομοκρατία», δηλαδή «το δικαίωμα του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ και άλλων ισχυρών χωρών της ΕΕ να επεμβαίνουν σε άλλα κυρίαρχα κράτη, με επακόλουθο τη δημιουργία βίαιων αντιδράσεων».

Σημείωσε ότι «με άλλοθι την αντιμετώπιση των τρομοκρατικών ενεργειών που γεννιούνται πάνω στο έδαφος των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, η ΕΕ έχει διαμορφώσει ένα εφιαλτικό νομικό πλαίσιο που κατά το δοκούν μπορεί να αξιοποιηθεί και ενάντια στο εργατικό - λαϊκό κίνημα, ποινικοποιώντας την πρόθεση "τέλεσης" τρομοκρατικών πράξεων. Διευρύνουν όλο και περισσότερο τον κύκλο των υπόπτων, "σε τυλίγουν δηλαδή σε μια κόλλα χαρτί" και "άντε να αποδείξεις ότι δεν είσαι ελέφαντας"». Σημείωσε ότι στις ΗΠΑ ήδη υπάρχουν λίστες στις οποίες «συμπεριλαμβάνονται για παράδειγμα το PKK, η "Χαμάς" κ.ά. Οποιος, λοιπόν, εκφράζει την αλληλεγγύη του ή δίνει οικονομική ενίσχυση προς αυτές τις οργανώσεις, με βάση τη νομοθεσία, μπορεί να χαρακτηριστεί και τρομοκράτης».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ