Παρασκευή 20 Ιούλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΙΣΡΑΗΛ
Κλιμακώνει το έγκλημα με το «νόμο της εθνικότητας»

Αναγνωρίζει το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης μόνο στους Εβραίους, καταργεί την αραβική ως επίσημη γλώσσα, επιβάλλει επέκταση των εβραϊκών εποικισμών

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.--

Αμείωτα και σχεδιασμένα κλιμακώνεται η επίθεση ενάντια στο δικαίωμα του Παλαιστινιακού λαού σε μια ελεύθερη πατρίδα αλλά και μια ζωή με αξιοπρέπεια.

Χτες τα ξημερώματα, η ισραηλινή Βουλή («Κνεσέτ») ενέκρινε το λεγόμενο «νόμο της εθνικότητας», δίνοντας το σύνθημα για ακόμα στενότερο κλοιό γύρω από τα κατεχόμενα Παλαιστινιακά εδάφη και ολόπλευρη ένταση της καταστολής σε βάρος των Παλαιστινίων και κάθε αγώνα τους.

Στο επίκεντρο του νέου νόμου είναι ότι «το Ισραήλ αποτελεί το εθνικό κράτος των Εβραίων».

Μεταξύ άλλων προβλέπει ότι «το δικαίωμα στην εθνική αυτοδιάθεση μέσα στο κράτος του Ισραήλ ανήκει μόνο στον εβραϊκό λαό».

Ως επίσημη κρατική γλώσσα αναγνωρίζεται πλέον μόνο η εβραϊκή και όχι η αραβική, όπως ίσχυε μέχρι σήμερα. Ενώ αναφέρεται ότι «για την αραβική θα υπάρχει ένα ειδικό καθεστώς», που απλά θα ρυθμίζει τη χρήση της σε κρατικές υπηρεσίες.

Ο νέος νόμος προβλέπει ότι «πρωτεύουσα του Ισραήλ είναι η Ιερουσαλήμ, πλήρης και ενωμένη».

Ακόμα πιο χαρακτηριστικά είναι όσα προβλέπονται για τους εβραϊκούς εποικισμούς: «Το κράτος θεωρεί την ανάπτυξη των εβραϊκών εποικισμών ως ζήτημα εθνικής αξίας και θα δράσει για να ενθαρρύνει και να προωθεί τη δημιουργία και τη σταθεροποίησή τους».

Ο νόμος εγκρίθηκε με 62 ψήφους υπέρ και 55 κατά.

Εντονη ήταν η αντίδραση του συνασπισμού στον οποίο συμμετέχει και το ΚΚ Ισραήλ, του οποίου μάλιστα οι βουλευτές αποπέμφθηκαν από την αίθουσα του κοινοβουλίου.

Θριαμβολογώντας, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου μίλησε προκλητικά για «μια καθοριστική στιγμή στα χρονικά του σιωνισμού και στην ιστορία του κράτους του Ισραήλ».

Οπως εκτιμά το ΚΚ Ισραήλ και το κοινό ψηφοδέλτιο στο οποίο συμμετέχει, ο νέος νόμος «είναι ρατσιστικός - αποικιοκρατικός και αντιδημοκρατικός, και ως προς το χαρακτήρα και το περιεχόμενό του, περιλαμβάνει τα γνωστά χαρακτηριστικά του απαρτχάιντ (...) Αυτός ο νόμος αποσκοπεί στο σβήσιμο της πράσινης γραμμής (που διαχωρίζει το Ισραήλ από τα κατεχόμενα εδάφη) και στη μείωση του δικαστικού ελέγχου κατά των αρχών της κατοχής. Εξουσιοδοτεί το Κεντρικό Δικαστήριο της Ιερουσαλήμ να συζητήσει τις διοικητικές αποφάσεις των ισραηλινών κατοχικών αρχών στη Δυτική Οχθη σχετικά με θέματα του χωροταξικού, με τον περιορισμό της εισόδου και εξόδου από τα κατεχόμενα Παλαιστινιακά εδάφη του 1967, και θέτει την έννοια του "απόρρητου" στην ενημέρωση».

Φονικά σχέδια και παζάρια για όλη τη γειτονιά

Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι το δολοφονικό κράτος του Ισραήλ κλιμακώνει την επιθετικότητά του αυτήν την περίοδο, που «τρέχουν» πολύ σκληρά παζάρια για όλα τα ανοιχτά μέτωπα στη Μέση Ανατολή (Συρία, Ιράν, Παλαιστινιακό κ.τ.λ.), παζάρια στα οποία μάλιστα πρωτοστατούν ορισμένα από τα ισχυρότερα ιμπεριαλιστικά κέντρα, όπως οι ΗΠΑ και η Ρωσία, οι ηγέτες των οποίων στην πρόσφατη συνάντησή τους συμφώνησαν στην ανάγκη να διαφυλαχτεί η «ασφάλεια του Ισραήλ».

Χτες, παλαιστινιακά ΜΜΕ μετέδιδαν ότι μετά το κλείσιμο του περάσματος Κερέμ Σάλομ, άρχισαν ήδη να εξαντλούνται τα αποθέματα αερίου που χρησιμοποιούνται στα νοικοκυριά ακόμα και για βασικές ανάγκες, όπως το μαγείρεμα.

Σημειωτέον ότι η σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Αμυνας θέτει εμπόδια ακόμα και στη διακίνηση τροφίμων και φαρμάκων, αφού προβλέπει την κατά περίπτωση εξέταση της μεταφοράς τους στη Γάζα.

Η «τήρηση της τάξης» από τον ισραηλινό στρατό γιγαντώνει καθημερινά τις δοκιμασίες για τους Παλαιστίνιους. Χτες, κατοχικές αρχές κατέστρεψαν αγωγούς υδροδότησης σε χωριό ανατολικά της Ναμπλούς, στη Δυτική Οχθη, ενώ οι κατεδαφίσεις σπιτιών φτωχών οικογενειών Παλαιστινίων επανέρχονται στην καθημερινότητα, όπως έγινε χτες στη συνοικία Μπέιτ Χανίνα της ανατολικής Ιερουσαλήμ, με τον ισχυρισμό ότι τα σπίτια βρίσκονταν σε οικόπεδο που ανήκε σε Εβραίους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ