Τρίτη 24 Ιούλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ασύλητος τάφος εντοπίστηκε στην Επισκοπή Σικίνου

Eurokinissi

Ασύλητος τάφος επιφανούς γυναίκας της όψιμης αρχαιότητας εντοπίστηκε στην Επισκοπή Σικίνου, κατά τη διάρκεια εργασιών αποκατάστασης του μνημείου, από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων.

Οπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού, «ο πλούτος των κοσμημάτων που φορούσε η γυναίκα προδίδει ότι ήταν επιφανές πρόσωπο του κοινωνίας της Σικίνου. Από τον τάφο περισυνελέγησαν χρυσά περικάρπια, δακτυλίδια, περιδέραιο, μια πόρπη με ανάγλυφο καμέο, μαζί με γυάλινα και μεταλλικά αγγεία, άλλα μικροευρήματα καθώς και οργανικά σπαράγματα της ενδυμασίας της νεκρής».

Οι πρώτες εκτιμήσεις των αρχαιολόγων «οδηγούν στο συμπέρασμα ότι το εντυπωσιακό μαυσωλείο ανεγέρθηκε για να στεγάσει τον τάφο αυτής της γυναίκας», ενώ σύμφωνα με την ανακοίνωση, «ειδικό ενδιαφέρον παρουσιάζει η συσχέτιση με άγνωστο μέχρι σήμερα ταφικό επίγραμμα από το μνημείο που παραδίδει το γυναικείο όνομα Νεικώ».

Ο χώρος της Επισκοπής, όπου εντοπίστηκε το εύρημα, αποτελεί ένα ιδιαίτερο μνημείο στη Σίκινο. Περιτριγυρισμένο από ερείπια αρχαίων οικοδομημάτων, φέρει τον αρχιτεκτονικό τύπο των ρωμαϊκών μαυσωλείων και πρόκειται για ταφικό μνημείο του 3ου αιώνα μ.Χ., που στη συνέχεια μετατράπηκε σε χριστιανικό ναό με τρούλο.


Eurokinissi


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ