Σάββατο 20 Οχτώβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
Στο στόχαστρο οι λαοί
Η ΣΚΟΝΗ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ
Οι γρίφοι της ... αναγκαστικής ανησυχίας

Τζ. Κρεμαστινού: «Μόνο ένα κρούσμα είχε πνευμονική μορφή, το πρώτο, το οποίο και πέθανε. Τα υπόλοιπα μιλάνε για δερματική μορφή της νόσου, η οποία δεν είναι δυνατόν να προκαλέσει τρομοκρατία»

Από τις «επιχειρήσεις» στο υπουργείο Υγείας
Από τις «επιχειρήσεις» στο υπουργείο Υγείας
Σε επίταση της σύγχυσης για το προχτεσινό συμβάν με την άσπρη σκόνη στο υπουργείο Υγείας, οδηγούν οι χτεσινές ανακοινώσεις και δηλώσεις μελών της κυβέρνησης, από τις οποίες δεν προκύπτει ξεκάθαρα, αν ήταν φάρσα ή άσκηση ετοιμότητας. Ετσι, αυτή η αιωρούμενη αμφιβολία έρχεται να αποτελέσει στοιχείο του γενικότερου πανικού, που καλλιεργείται διεθνώς και οδηγεί στη λογική ότι αναγκαστικά και στην Ελλάδα πρέπει να υπάρχει ανησυχία!

Ετσι, χτες, ο υφυπουργός Τύπου Τ. Χυτήρης επανέλαβε - όπως και προχτές ο Δ. Ρέππας - ότι ήταν φάρσα. Επίσης, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, σε χτεσινή ανακοίνωσή της, αναφέρεται σε όλες «τις καταγγελίες πολιτών για φακέλους με ύποπτο περιεχόμενο» και υποστηρίζει ότι «μετά τις απαραίτητες αξιολογήσεις από την Ειδική Ομάδα που έχει συσταθεί αποδείχτηκε ότι πρόκειται για κακόγουστες φάρσες με ή χωρίς σκοπιμότητα».

Ετσι, το συμβάν στο υπουργείο Υγείας - που δημιούργησε κατάσταση κοντά στα όρια πανικού - κατατάσσεται σε «καταγγελίες πολιτών» και χρησιμοποιείται για να αποδείξει ότι «ο κρατικός μηχανισμός βρίσκεται σε ετοιμότητα και μπορεί να αντιμετωπίσει οποιοδήποτε περιστατικό, σύμφωνα και με τα διεθνή πρότυπα».

Και να ήθελε κανείς να προσπεράσει τις αμφιβολίες του για το συμβάν στο υπουργείο Υγείας, ήρθε η υφυπουργός Υγείας Χρ. Σπυράκη, με χτεσινές δηλώσεις της στον «Πλάνετ 104,5», να ενισχύσει αυτές τις αμφιβολίες. Ετσι, όταν ο δημοσιογράφος παρατήρησε πως «υπήρχε η αίσθηση ότι πρόκειται περί άσκησης ετοιμότητας», η Χρ. Σπυράκη είπε: «Αυτό εγώ ακόμα δεν το γνωρίζω, γιατί μπορεί να ήταν κάτι τέτοιο. Αυτό το ξέρει η Ομάδα Κρούσης, η οποία είχε ανακοινώσει εδώ και πάρα πολλές μέρες ότι θα γίνουν ασκήσεις ετοιμότητας. Ισως ακούγοντας αυτό κάποιοι να θεώρησαν ότι είναι ασκήσεις ετοιμότητας».


Υπέρ της άποψης ότι το συμβάν στο υπουργείο Υγείας ήταν ή εξελίχτηκε τελικά σε άσκηση ετοιμότητας, ήταν και οι δηλώσεις της Τζένης Κρεμαστινού, επιδημιολόγου και καθηγήτριας στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας, που είναι και υπεύθυνη για τη Δημόσια Υγεία στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Μιλώντας στο «Φλας 9,61», η Τζ. Κρεμαστινού σχετικά με το συμβάν στο υπουργείο Υγείας είπε: «Η πρόβα αυτή ήταν πάρα πολύ χρήσιμη, ήταν μια άσκηση δημόσιας υγείας, όπως την ονόμασα κι εγώ, αλλά και άλλοι άνθρωποι, διότι μπορείς να δεις κατά πόσον είσαι έτοιμος, αν τυχόν γίνονται κάπου λάθη να μπορέσεις να τα διορθώσεις, να φύγει το αίσθημα πανικού από ανθρώπους που θα ασχοληθούν με αυτό το θέμα. Η χώρα μας δεν είναι απροετοίμαστη για τέτοια πράγματα, γιατί μέσα στα πλαίσια της προετοιμασίας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες έχουν φτιαχτεί κάποια επιχειρησιακά σχέδια. Δηλαδή, ούτως ή άλλως, θα έπρεπε να το έχουμε κάνει, ακόμα και για τους Ολυμπιακούς Αγώνες».

Μάλιστα, η Τζ. Κρεμαστινού ανέφερε ότι είχε μεταβεί στο Σίδνεϊ από πλευράς του υπουργείου Υγείας, όπου είχαν «υποδείξει τότε και είχαν κάνει και οι ίδιοι τέτοιου είδους ασκήσεις με διάφορα πράγματα».

Πιο αφοπλιστικός, ο αρχηγός της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Π. Φούρλας, ο οποίος - αφού χαρακτήρισε τα περιστατικά φάρσες - δήλωσε χτες ότι το περιστατικό στο υπουργείο Υγείας αντιμετωπίστηκε όπως «αντιμετωπίζονται τα περιστατικά στον ευρωπαϊκό και αμερικανικό χώρο».

Επισήμως, απ' το υπουργείο Υγείας δεν ανακοινώθηκε τίποτε. Ετσι, τη σύγχυση επέτεινε η απόφαση του υπουργού Υγείας Αλ. Παπαδόπουλου να μην μπουν στο υπουργείο Υγείας οι διαπιστευμένοι σ' αυτό δημοσιογράφοι. Οταν οι δημοσιογράφοι ζήτησαν απ' το γραφείο του υπουργού να μάθουν πότε μπορούν να μπαίνουν στο υπουργείο, πήραν την καταπληκτική απάντηση... όταν έχουν προσκλήσεις ή όταν γίνονται εκδηλώσεις.

Το θανατηφόρο περιστατικό

Ηδη, από προχτές το βράδυ, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας είχε ανακοινώσει ότι από τις εξετάσεις της σκόνης είχε προκύψει πως δεν ήταν βάκιλος του άνθρακα.

Στη συνέντευξή της στο «Φλας 9,61», η Τζ. Κρεμαστινού, μεταξύ των άλλων, σημείωσε ότι υπάρχει μόνο ένα θανατηφόρο κρούσμα και αυτό από εισπνεόμενο άνθρακα. Η μορφή του άνθρακα που προσβάλλει τον άνθρωπο από το δέρμα είναι ιάσιμη - κάτι που γίνεται εδώ και δεκαετίες στη χώρα μας με πενικιλίνη.

«Βιοτρομοκρατία, είπε η Τζ. Κρεμαστινού, δεν μπορεί να γίνει με τη δερματική μορφή της νόσου, η βιοτρομοκρατία μπορεί να γίνει, αν μπορέσει να αναπτυχθεί υπό οποιεσδήποτε συνθήκες η πνευμονική μορφή, που είναι και η πιο επικίνδυνη. Να το εισπνεύσεις, αλλά αυτό δεν είναι εύκολο να γίνει, διότι πρέπει πια ο σπόρος αυτός του άνθρακα να είναι επεξεργασμένος κατάλληλα, ώστε να μπορέσει να εισπνευθεί από τους πνεύμονες και να προκαλέσει την πνευμονική μορφή της νόσου. Από κει και πέρα, είναι ένα εύκολο σχετικά μικρόβιο, το οποίο μπορεί να βρεθεί και ακριβώς επειδή μπορεί να γίνει σε μορφή αεροζόλ, γι' αυτό είναι από τα πρώτα όπλα και τα πιο απλά, τα οποία μπορεί να χρησιμοποιηθούν για βιοτρομοκρατία. Αλλά είναι δύσκολο, γιατί είδατε και στην Αμερική μόνο ένα κρούσμα είχε πνευμονική μορφή, το πρώτο, το οποίο και πέθανε. Τα υπόλοιπα μιλάνε για δερματική μορφή της νόσου, η οποία δεν είναι δυνατόν να προκαλέσει τρομοκρατία».

Στην επαρχία

Με τη χτεσινή ανακοίνωσή της, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (ΓΓΠΠ) καλούσε τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης σε «κατανόηση».

Την ίδια ώρα, όμως, τα βομβάρδιζε με αόριστες πληροφορίες περί καταγγελιών ή κρουσμάτων ύποπτων φακέλων, τα οποία, όμως, δε διευκρινίζονται. Σύμφωνα με τη ΓΓΠΠ, χθες υπήρξαν καταγγελίες πολιτών για «ύποπτες» σκόνες, μη ανακοινώσιμες. Οι πληροφορίες έλεγαν ότι οι καταγγελίες προέρχονταν από Πάτρα, Ηράκλειο, Ζάκυνθο και Σέρρες.

Από τη ΓΓΠΠ ανακοινώθηκε η εκτίμηση της Ειδικής Ομάδας ότι «πρόκειται για κακόγουστες φάρσες με ή χωρίς σκοπιμότητα». Γνωστό έγινε περιστατικό που σημειώθηκε στο Ταχυδρομείο Κέρκυρας, όπου οι υπάλληλοι εντόπισαν επιστολή με κοκκινωπή σκόνη. Κλιμάκιο της ΓΓΠΠ αναχώρησε από την Αθήνα για να παραλάβει τη σκόνη. Οπως ειπώθηκε, οι καταγγελίες πολιτών θα αξιολογούνται σε πρώτη φάση από τα αστυνομικά τμήματα και ακολούθως από την Ειδική Ομάδα της ΓΓΠΠ, ενώ οι όποιες ύποπτες σκόνες θα εξετάζονται σε εργαστήρια της Αθήνας. Ο ΓΓΠΠ Δ. Παπανικολάου δήλωσε χθες πως όποιος φαρσέρ συλλαμβάνεται θα οδηγείται στη Δικαιοσύνη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ