Τρίτη 31 Ιούλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΕΕΤΑΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΑΙΔΙΚΟΥΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣ
Εκτός και φέτος χιλιάδες παιδιά εργατικών - λαϊκών οικογενειών

Από παλιότερη κινητοποίηση για τους παιδικούς σταθμούς
Από παλιότερη κινητοποίηση για τους παιδικούς σταθμούς
Περισσότερα από 50.000 παιδιά μένουν εκτός του προγράμματος της ΕΕΤΑΑ, που χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ για δωρεάν φιλοξενία σε παιδικούς σταθμούς, Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης και ΚΔΑΠ για ειδικές ανάγκες. Τα αποτελέσματα ανακοινώθηκαν την Κυριακή και ήδη χιλιάδες γονείς αγωνιούν για το τι θα γίνει με τα παιδιά τους.

Θυμίζουμε ότι το ποσό που θα διατεθεί τη σχολική χρονιά 2018-2019, καλύπτει τη φιλοξενία περίπου 110.000 παιδιών, σύμφωνα με στελέχη της ΕΕΤΑΑ. Οι 125.000 αιτήσεις που κατατέθηκαν, αντιστοιχούν σε πάνω από 160.000 παιδιά, πράγμα που σημαίνει ότι αρχικά τουλάχιστον 50.000 παιδιά μένουν εκτός.

Ωστόσο, ο πραγματικός αριθμός των παιδιών που μένουν εκτός είναι πολύ μεγαλύτερος, καθώς πολλές οικογένειες δεν είχαν δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα και κατά συνέπεια δεν κατέθεσαν αίτηση. Οικογένειες που δεν θα μπορέσουν, σε πολύ μεγάλο βαθμό, να ανταποκριθούν στα τροφεία των δημοτικών παιδικών σταθμών (εφόσον καταφέρουν να βρουν θέση), πόσο μάλλον στα δίδακτρα των ιδιωτικών, θα βρεθούν σε σοβαρό αδιέξοδο από το Σεπτέμβρη, καθώς δεν θα έχουν πού να αφήσουν το παιδί τους.

Οι αιτούντες μπορούν να δουν το οριστικό αποτέλεσμα της αίτησής τους στην ειδική εφαρμογή, στην ιστοσελίδα της ΕΕΤΑΑ (www.eetaa.gr, paidikoi.eetaa.gr).

Παρέμβαση του Συλλόγου Γονέων Παιδικών Σταθμών δήμου Αθήνας

Περιστατικά παιδιών που, μετά από χρόνια στον ίδιο παιδικό σταθμό, καλούνται φέτος να αλλάξουν σταθμό, ακόμη και περιπτώσεις που χωρίζουν αδέλφια, δηλαδή το ένα παιδάκι γίνεται δεκτό σε έναν σταθμό και το άλλο σε διαφορετικό σταθμό, καταγγέλλει με ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Γονέων Παιδικών Σταθμών του δήμου Αθήνας. Οπως σημειώνει, μετά την κατάργηση των επανεγγραφών και το κλείσιμο τριών παιδικών σταθμών και την κατάργηση εκατοντάδων θέσεων στους σταθμούς όλης της Αθήνας, ακόμη λιγότερα παιδιά θα γίνουν δεκτά και άλλα θα μετακινηθούν μακριά από τον τόπο κατοικίας τους.

Η ανακοίνωση του Συλλόγου αναφέρει:

«Με την κατάργηση των επανεγγραφών, το κλείσιμο τριών παιδικών σταθμών και την κατάργηση εκατοντάδων θέσεων στους σταθμούς όλης της Αθήνας, ακόμη λιγότερα παιδιά θα γίνουν δεκτά και άλλα θα μετακινηθούν μακριά από τον τόπο κατοικίας τους. Ηδη υπάρχουν περιστατικά παιδιών που μετά από χρόνια στον ίδιο παιδικό σταθμό, καλούνται φέτος να αλλάξουν σχολείο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την προσαρμογή τους, σε αυτήν την ευαίσθητη και τρυφερή ηλικία, αλλά και τη ζωή των οικογενειών τους. Υπάρχουν ακόμη περιπτώσεις που χωρίζουν αδέλφια, δηλαδή το ένα παιδάκι γίνεται δεκτό σε έναν σταθμό και το άλλο σε διαφορετικό σταθμό, και μάλιστα σε άλλη περιοχή! Ενδεικτική για όλα αυτά είναι η κατάσταση στα Πετράλωνα, όπου έκλεισε πριν λίγες μέρες ο παιδικός σταθμός της οδού Τρώων. Αλλοι δυο σταθμοί που έκλεισαν, με αντίστοιχες συνέπειες, είναι στα Σεπόλια και τα Πατήσια.

Μάλιστα, σε παρέμβαση του Συλλόγου μας τον Απρίλη στο Δημοτικό Συμβούλιο του δήμου Αθήνας, όταν η δημοτική αρχή ψήφισε την κατάργηση της επανεγγραφής, διαβεβαίωναν υποκριτικά τους γονείς ότι η επανεγγραφή θα μοριοδοτηθεί και κανένα παιδί δεν θα μετακινηθεί σε άλλο σχολείο, ούτε θα μείνει εκτός σχολείου! Κι ενώ έκλεισαν σταθμοί και συρρικνώθηκαν όσοι απέμειναν, ο δήμαρχος Αθήνας είχε και το θράσος να στείλει προσωπική επιστολή σε όλους τους γονείς, ότι μειώνονται για ορισμένους και κατά λίγα ευρώ τα τροφεία!

Αυτά είναι τα αποτελέσματα της πολιτικής του Δημοτικού Βρεφοκομείου Αθηνών και της δημοτικής αρχής, που - ενσωματώνοντας τον νέο κανονισμό λειτουργίας του υπουργείου Εσωτερικών - κατάργησαν πριν λίγους μήνες την αυτόματη επανεγγραφή των παιδιών στον ίδιο σταθμό, καθώς και την εγγραφή στο ίδιο σχολείο για τα αδέλφια τους.

Καλούμε όλους τους γονείς να αντιδράσουν και να ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΟΥΜΕ ΤΩΡΑ την επαναφορά της αυτόματης επανεγγραφής (και για τα αδέλφια), τα παιδιά από τους σταθμούς που έκλεισαν να μεταφερθούν ΟΛΑ σε γειτονικούς σταθμούς και όπου αυτό δεν είναι δυνατό, να εξασφαλιστεί η δωρεάν μεταφορά τους από και προς τον σταθμό».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ