Πέμπτη 2 Αυγούστου 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΚΑΪΡΟ.-- Αιγύπτιοι αξιωματούχοι ανακοίνωσαν χτες ότι δυνάμεις ασφαλείας σκότωσαν πέντε τζιχαντιστές κατά την ανταλλαγή πυρών στην επαρχία Αλούμπεγια, βόρεια του Καΐρου. Το υπουργείο Αμυνας ανέφερε ότι επρόκειτο για μέλη της οργάνωσης «Χάσεμ» («Οπλα της Αιγύπτου»), που είχαν λάβει διαταγές να διαπράξουν «τρομοκρατικές ενέργειες με στόχο να αποσταθεροποιηθεί η χώρα» από ηγέτες της οργάνωσης στο εξωτερικό. Η «Χάσεμ», που εμφανίστηκε το 2016 κι έχει αναλάβει την ευθύνη για πολλές επιθέσεις εναντίον του στρατού, θεωρείται η ένοπλη πτέρυγα των «Αδελφών Μουσουλμάνων», που τέθηκαν εκτός νόμου το 2013. Παράλληλα, αιγυπτιακό στρατοδικείο επέβαλε ποινή τριετούς φυλάκισης στον ποιητή Γκαλάλ Ελ Μπεχάιρι, ο οποίος κρίθηκε ένοχος με τις κατηγορίες της «διασποράς ψευδών ειδήσεων» και «δυσφήμισης των Ενόπλων Δυνάμεων» με αφορμή ένα σατιρικό ποίημα που επέκρινε την κυβέρνηση και τον στρατό και το οποίο κατόπιν πήρε μεγάλη δημοσιότητα.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ζήτησε από τον προσωπάρχη του Λευκού Οίκου, Τζον Κέλι, να παραμείνει στη θέση του μέχρι την προεκλογική εκστρατεία του 2020, κατά την οποία ο Αμερικανός Πρόεδρος αναμένεται να διεκδικήσει δεύτερη θητεία.

ΚΟΠΕΓΧΑΓΗ.-- Σε ισχύ τέθηκε χτες στη Δανία ο νόμος περί «απαγόρευσης της μπούρκας». Σύμφωνα με το νόμο, απαγορεύεται στους πολίτες να καλύπτουν το πρόσωπό τους με κάθε είδος καλύμματος (μπούρκα, νικάμπ, μπαλακλάβα, μάσκες σκι, μάσκες προσώπου κ.ά.). Ο νόμος ψηφίστηκε τον περασμένο Μάη. Οι παραβάτες αντιμετωπίζουν πρόστιμα ύψους 1.000 κορονών (156 δολαρίων) ενώ αν το αδίκημα επαναληφθεί, το πρόστιμο μπορεί να φθάσει τις 10.000 κορόνες. Η εφαρμογή του νόμου προκαλεί αντιδράσεις, καθώς σε Κοπεγχάγη και Ορχους είχαν προγραμματιστεί χτες διαδηλώσεις κατά της απαγόρευσης με το επιχείρημα πως περιορίζεται «η ελευθερία της έκφρασης».

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.-- Οι γερμανικές αρχές συνέλαβαν χτες με την κατηγορία της απόπειρας ανθρωποκτονίας έναν 47χρονο, που τον θεωρούν ύποπτο για την επίθεση με εμπρηστικά υλικά σε άστεγους άνδρες που είχαν βρει καταφύγιο στο σιδηροδρομικό σταθμό του Βερολίνου την περασμένη βδομάδα. Οι δύο άτυχοι άνδρες υπέστησαν σοβαρά εγκαύματα και μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο.

ΠΑΡΙΣΙ.- Μια βλάβη στη γραμμή 1 του μετρό της γαλλικής πρωτεύουσας οδήγησε σε απομάκρυνση άνω των 3.000 επιβατών, που αναγκάστηκαν αρχικά να παραμείνουν εγκλωβισμένοι στους συρμούς με μεγάλη θερμοκρασία για πολλή ώρα και στη συνέχεια να περπατάνε στις ράγες, μέχρι να τους απεγκλωβίσουν πυροσβέστες. Το περιστατικό συνέβη στις 8 μ.μ. την Τρίτη και ακινητοποίησε πολλούς συρμούς για πολλή ώρα ενώ ερευνώνται οι αιτίες της βλάβης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ