Παρασκευή 3 Αυγούστου 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΓΔΜ - ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΩΝ ΠΡΕΣΠΩΝ
«Οχημα» υλοποίησης σχεδίων των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ στην περιοχή

Eurokinissi

«

Στις συζητήσεις που είχα, έδωσα έμφαση στη στήριξη των ΗΠΑ στη Συμφωνία των Πρεσπών και στο μέλλον της "Μακεδονίας" ως χώρα - μέλος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Η "Μακεδονία" έλαβε μια πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ, που είναι ένα ιστορικό επίτευγμα και υπάρχει επίσης ένα σαφώς οριοθετημένο μονοπάτι για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ».

Τάδε έφη το στέλεχος του αμερικανικού ΥΠΕΞ, Μ. Πάλμερ, ο οποίος βρέθηκε στα Σκόπια για επαφές με τον Πρόεδρο της χώρας, τον πρωθυπουργό, τον επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης και άλλα στελέχη, αναδεικνύοντας για άλλη μια φορά το υπόβαθρο της περιλάλητης συμφωνίας που συνέγραψε η κυβέρνηση των ΣΥΡΖΑ - ΑΝΕΛ, στην πρεμούρα της να πρωταγωνιστήσει στην προώθηση ευρωατλαντικών σχεδιασμών στη Δυτικοβαλκανική, στην κόντρα με άλλα κέντρα για την εκμετάλλευση πλουτοπαραγωγικών πηγών και διαύλων.

Εξέφρασε, εξάλλου, την πίστη του ότι οι πολίτες της ΠΓΔΜ θα αδράξουν την ευκαιρία και θα συμμετέχουν στο δημοψήφισμα της 30/9, όπου μπαίνει το ερώτημα «Είστε υπέρ της υποψηφιότητας για ένταξη σε ΕΕ και ΝΑΤΟ, αποδεχόμενοι τη συμφωνία μεταξύ της "Δημοκρατίας της Μακεδονίας" και της Ελληνικής Δημοκρατίας;».

Για να θεωρηθεί έγκυρο το δημοψήφισμα, ό,τι αποτέλεσμα κι αν φέρει, χρειάζεται συμμετοχή άνω του 50% του εκλογικού σώματος. Εξ ου και ο Αμερικανός διπλωμάτης τόνισε: «Ελπίζουμε ότι ο κόσμος θα πάει να ψηφίσει, θα εκφράσει την άποψή του και θα το κάνει σε μια ατμόσφαιρα μακριά από παραπληροφόρηση και αποθαρρύνσεις. Αυτή είναι μια ιστορική στιγμή και μόλις η Συμφωνία των Πρεσπών επικυρωθεί και εφαρμοστεί, ανοίγει η πόρτα για ένα ευρωπαϊκό μέλλον για τη "Μακεδονία" και τον "Μακεδονικό" λαό», πρόσθεσε ο Αμερικανός.

Σημειωτέον, στη διμερή τους συνάντηση ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Ζ. Ζάεφ, εξέφρασε στον Αμερικανό διπλωμάτη τις ευχαριστίες του για τη «σταθερή υποστήριξη» των ΗΠΑ προς τη «Μακεδονία» κατά την πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, τον Ιούλη, στις Βρυξέλλες, όπου η χώρα έλαβε πρόσκληση εκκίνησης των ενταξιακών διαδικασιών στη λυκοσυμμαχία.

Παραπέρα, ο Αμερικανός διπλωμάτης φρόντισε να παραβρεθεί και στην εκδήλωση χτες για την 115η επέτειο της εξέγερσης του Ιλιντεν, στην πόλη του Κρούσεβο. Οι πρωθυπουργοί Βουλγαρίας Μπ. Μπορίσοφ και ΠΓΔΜ Ζ. Ζάεφ τίμησαν μαζί την επέτειο σε κοινές εορταστικές εκδηλώσεις στην πόλη του Μπλαγκόεβγκρατ στη Νοτιοδυτική Βουλγαρία.

Κάνοντας προηγούμενα μια στάση στην πόλη της ΠΓΔΜ Πελίντσε για τις εκεί επετειακές εκδηλώσεις, ο Ζάεφ απηύθυνε λόγο στους συγκεντρωμένους και ζήτησε από τους πολίτες της χώρας του μπρος στο δημοψήφισμα να κάνουν «γενναία βήματα», να ψηφίσουν «ναι» στο δημοψήφισμα, καθώς όπως είπε - σύμφωνα με το σκοπιανό πρακτορείο ειδήσεων ΜΙΑ - η συμφωνία με την ελληνική κυβέρνηση «προστάτεψε τη "μακεδονική" ταυτότητα, γλώσσα και ιθαγένεια». Συνέχισε τις εκκλήσεις του: «Ψηφίστε "ναι" για σταθερότητα και ασφάλεια μέσα από την υποψηφιότητα για ένταξη στο ΝΑΤΟ, για μια αναγνωρισμένη ταυτότητα, γλώσσα και κουλτούρα». Συμπλήρωσε ότι η συμφωνία των Πρεσπών «προστάτεψε τη "μακεδονική" ταυτότητα και εγγυήθηκε το δικαίωμα των πολιτών της χώρας να αυτοπροσδιορίζονται ως "Μακεδόνες"».

Η αντίστοιχη εκδήλωση στα Σκόπια έδωσε επίσης την ευκαιρία να προπαγανδιστεί η πορεία της χώρας προς ΝΑΤΟ και ΕΕ με «όχημα» τη συμφωνία των Πρεσπών. Χαρακτηριστικά, ο κεντρικός ομιλητής, πρόεδρος της Βουλής της ΠΓΔΜ Τ. Τζαφέρι, μίλησε για «τεράστια υποστήριξη» στην ΠΓΔΜ στην ενσωμάτωση σε ΝΑΤΟ και ΕΕ και κάλεσε την αντιπολίτευση και τους πολίτες της χώρας να εγκρίνουν τη διαδικασία εφαρμογής της συμφωνίας με την ελληνική κυβέρνηση στο ονοματολογικό.

Πρόσθεσε ότι η χώρα του δέχτηκε πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ και έλαβε ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ (καλοκαίρι του 2019), σημειώνοντας ότι αυτό επετεύχθη «με την υποστήριξη φίλων και στρατηγικών εταίρων από τη διεθνή κοινότητα».

Πρόσθεσε ότι σήμερα η «Μακεδονία» βρίσκεται αντιμέτωπη με άλλη μια σημαντική απόφαση, πιθανά ...μοιραία: «Θα προχωρήσουμε μπροστά προς την ευρωατλαντική μας ενσωμάτωση ή θα μείνουμε κολλημένοι στο βαλκανικό αδιέξοδο που δεν οδηγεί πουθενά;». Σε αυτό το πλαίσιο, επέμεινε ξανά ότι πρέπει να εφαρμοστεί η συμφωνία των Πρεσπών, «που οδηγεί στον τελικό στρατηγικό μας στόχο, την ένταξη σε ΝΑΤΟ και ΕΕ».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ