Παρασκευή 10 Αυγούστου 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΥΡΙΝΗ ΛΑΙΛΑΠΑ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ
ΜΑΤΙ ΑΤΤΙΚΗΣ
Για ρύπανση του αέρα και του νερού μιλούν οι επιστήμονες

Καταγγελίες για εγκατάλειψη από την Πολιτεία και σοβαρό κίνδυνο για την υγεία τους κάνουν κάτοικοι στο Μάτι. Επιβλαβείς ουσίες όπως ο μόλυβδος, ο αμίαντος αλλά και προϊόντα καύσης του πλαστικού, τα οποία έχουν καεί, απειλούν την υγεία τους, ενώ προκαλεί απορία το γεγονός ότι μέχρι σήμερα κανένας κρατικός φορέας δεν έχει ενημερώσει τους κατοίκους για το ποια μέτρα πρέπει να πάρουν κατά τη διάρκεια παραμονής τους στο χώρο είτε του σπιτιού τους είτε έξω από αυτό στην ευρύτερη περιοχή.

Το πρόβλημα δεν περιορίζεται στον αέρα, καθώς υπάρχει κίνδυνος σοβαρής μόλυνσης και του υδροφόρου ορίζοντα, με ανυπολόγιστες συνέπειες για την περιοχή και για τη δημόσια υγεία ευρύτερα. Επιστήμονες εφιστούν την προσοχή σε όσους κινούνται στην περιοχή, καθώς υπάρχουν σοβαροί κίνδυνοι για την υγεία τους. «Το πλαστικό όταν καίγεται σε υψηλές θερμοκρασίες, όπως έγινε σε αυτήν την περίπτωση, οδηγείται σε παραγωγή ουσιών οι οποίες είναι και καρκινογόνες και βιοσυσσωρεύσιμες, που σημαίνει ότι αν μπουν στον οργανισμό μας θα παραμείνουν για ένα μεγάλο διάστημα», έχει προειδοποιήσει ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης. Οι επιστήμονες κάνουν λόγο για τοξική βόμβα έτοιμη να εκραγεί, ενώ επισημαίνουν ότι οι μάσκες δεν προσφέρουν επαρκή προστασία.

Οπως εξηγεί ο καθηγητής, «δεν είχαμε μια απλή πυρκαγιά σε δάσος. Κάηκαν αυτοκίνητα, ανατινάχτηκαν ντεπόζιτα, πυρπολήθηκαν καύσιμα, σπίτια, δομικά υλικά, πλαστικά. Ολα αυτά απελευθέρωσαν πλήθος επικίνδυνων τοξικών χημικών ουσιών, όπως διοξίνες, φουράνια, βαρέα μέταλλα και πολυαρωματικούς υδρογονάνθρακες. Οι πιο βαριές ενώσεις έπεσαν στο έδαφος. Αλλες οδηγήθηκαν εκεί από τη βροχή. Αρα δεν έχουμε απλά σκόνη ή χώμα, αλλά παράγοντες σοβαρής ρύπανσης και τοξικής επιβάρυνσης, που πρέπει να αντιμετωπιστούν με τη δέουσα προσοχή». Το εργαστήριο Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ θα ξεκινήσει από το τέλος της βδομάδας συστηματική έρευνα για τη ρύπανση της περιοχής. «Δεν θέλουμε να κινδυνολογήσουμε, αλλά σε κάθε περίπτωση πρέπει να κινηθούμε με την αρχή της προφύλαξης», λέει ο Δ. Σαρηγιάννης.

«Επειδή το νερό είναι διαλύτης πολλών ουσιών, εκεί χρειάζονται πάρα πολλές μετρήσεις για να διασφαλίσουμε ότι πράγματι το νερό που υπάρχει είναι ποιοτικά σε ανεκτό επίπεδο», εξηγεί σε δηλώσεις του ο καθηγητής Γεωλογίας του ΕΚΠΑ, Ευθύμιος Λέκκας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ