Σάββατο 18 Αυγούστου 2018 - Κυριακή 19 Αυγούστου 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ
Τη Δευτέρα 27 Αυγούστου η συγκέντρωση στη Νέα Μάκρη

Τις θέσεις του Κόμματος για τις συνέπειες από τις πυρκαγιές και την ουσιαστική προστασία του λαού, θα παρουσιάσει ο ΓΓ της ΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας. Θα ακολουθήσουν παρεμβάσεις ειδικών και κατοίκων της περιοχής

Συγκέντρωση με θέμα «Οι θέσεις του ΚΚΕ για τα μέτρα ουσιαστικής αποκατάστασης από τις συνέπειες των πυρκαγιών και προστασίας της ζωής του λαού», διοργανώνει η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ, τη Δευτέρα 27 Αυγούστου, στις 8 μ.μ., στην πλατεία της Νέας Μάκρης. Τις θέσεις του Κόμματος θα παρουσιάσει ο ΓΓ της ΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας. Θα ακολουθήσουν παρεμβάσεις ειδικών και κατοίκων της περιοχής.

Η συγκέντρωση γίνεται σχεδόν έναν μήνα μετά την καταστροφική πυρκαγιά στην περιοχή, που κόστισε τη ζωή σε 96 ανθρώπους μέχρι τώρα και σε μια συγκυρία όπου χιλιάδες κάτοικοι προσπαθούν να σταθούν ξανά στα πόδια τους, να δουν πώς και αν θα καταφέρουν να ξαναστήσουν τα σπίτια τους.

Η συγκέντρωση αποτελεί στην πραγματικότητα κορύφωση μιας μεγάλης κινητοποίησης του ΚΚΕ για τα ζητήματα των πυρκαγιών και της ουσιαστικής προστασίας του λαού, που ξεκίνησε πολύ πριν την φωτιά στις 23 Ιούλη, και συνεχίστηκε με πολλές μορφές και τρόπους από την πρώτη στιγμή που η πυρκαγιά κατέστρεψε τα πάντα.

Θυμίζουμε ότι το ΚΚΕ είχε έγκαιρα προειδοποιήσει και παρέμβει για τους κινδύνους από τις τεράστιες ελλείψεις στην δασοπροστασία και τη δασοπυρόσβεση, αποτέλεσμα της υποχρηματοδότησης από τη σημερινή και τις προηγούμενες κυβερνήσεις και του κριτηρίου «κόστους - οφέλους» για το κεφάλαιο στο σχεδιασμό και στην κατασκευή υποδομών που αφορούν ακόμα και στοιχειώδεις λαϊκές ανάγκες.

Αλλεπάλληλες παρεμβάσεις από τον περασμένο Μάη

Ανάμεσα στις παρεμβάσεις του ΚΚΕ που ξεχώρισαν το προηγούμενο διάστημα, ήταν οι εξής:

-- Στις 10 Μάη η ΚΕ του ΚΚΕ διοργάνωσε ειδική εκδήλωση με θέμα «Πυρασφάλεια και Δασοπροστασία». Τα συμπεράσματα της εκδήλωσης, που προκύπτουν από τις παρεμβάσεις επιστημόνων, πυροσβεστών, συνδικαλιστών, έκρουαν τον κώδωνα του κινδύνου για την κατάσταση που διαμορφωνόταν μπροστά στο καλοκαίρι, εξαιτίας της αντιλαϊκής πολιτικής και σ' αυτόν τον τομέα.

-- Στις 23 Μάη, το ΚΚΕ κατέθεσε Ερώτηση στη Βουλή, με την οποία ζητούσε να παρθούν άμεσα μέτρα για την πρόληψη των δασικών πυρκαγιών και στην Αττική.

-- Στις 15 Ιούνη, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, μεταβίβασε στη Βουλή γραπτή απάντηση στα θέματα που έθετε το ΚΚΕ, διαβεβαιώνοντας ότι «καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια τόσο για την εφαρμογή ενός αποτελεσματικού και συνεκτικού σχεδιασμού αντιμετώπισης δασικών πυρκαγιών όσο και για την πλήρη ετοιμότητα του Πυροσβεστικού Σώματος, ενόψει και της τρέχουσας αντιπυρικής περιόδου, μέσω της ενίσχυσής του με αξιόμαχο πυροσβεστικό προσωπικό και τα απαιτούμενα μέσα».

-- Λίγες μέρες νωρίτερα, στις 7 Ιούνη, στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Περιφερειών της Βουλής, έγινε συνεδρίαση με θέμα «Σχέδιο πολιτικής προστασίας στις Περιφέρειες», όπου ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης επανέφερε όλα τα επείγοντα ζητήματα που θέτει το ΚΚΕ και αφορούν την πρόληψη, την επάρκεια σε μέσα δασοπυρόσβεσης, το σχεδιασμό και τη μέριμνα της Πολιτικής Προστασίας.

-- Στις 21 Ιούνη, το ΚΚΕ επανήλθε με νέα Επίκαιρη Ερώτηση για τα αναγκαία μέτρα, προκειμένου «να αποσοβηθούν οι κίνδυνοι από την εκδήλωση πυρκαγιών τη φετινή αντιπυρική περίοδο».

Στην πρώτη γραμμή για τη στήριξη των πυρόπληκτων

Εκείνη τη μοιραία Δευτέρα, από την πρώτη στιγμή που ξέσπασαν οι πυρκαγιές, δυνάμεις του ΚΚΕ βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή, για να βοηθήσουν στην κατάσβεση, να δώσουν την όποια βοήθεια μπορούσαν σε ανθρώπους που είχαν ανάγκη.

Συνεργεία που συγκρότησαν οι Κομματικές Οργανώσεις έμειναν στο Μάτι, στον Νέο Βουτζά, στην Κινέτα όλη τη νύχτα: Αλλοι αντιμετώπιζαν τις φλόγες ακόμα και με κλαδιά, άλλοι βοηθούσαν κατοίκους να απεγκλωβιστούν, άλλοι εντόπιζαν αγνοούμενους συμβάλλοντας στη διάσωσή τους, άλλοι βρέθηκαν μπροστά στη θλιβερή εικόνα των νεκρών θυμάτων.

Το ΚΚΕ, λίγα λεπτά μετά την εκδήλωση των πυρκαγιών, με ανακοίνωσή του απαίτησε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, από κάθε αρμόδια κρατική και τοπική αρχή, να παρθούν άμεσα όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπισή τους και την προστασία του λαού.

Μία μέρα μετά, το Κόμμα με νέα ανακοίνωση απαίτησε από την κυβέρνηση να κινητοποιηθούν όλες οι απαραίτητες δυνάμεις του κρατικού μηχανισμού για να στηριχθούν οι κάτοικοι των περιοχών. Ακόμα, με Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή, απαίτησε συγκεκριμένα μέτρα για την προστασία της υγείας, την αποκατάσταση των καταστροφών και την αποζημίωση των κατοίκων στις πυρόπληκτες περιοχές.

Από τότε μέχρι και σήμερα έχουν γίνει δεκάδες περιοδείες κλιμακίων του ΚΚΕ σε Πυροσβεστικές Υπηρεσίες και Κλιμάκια σε όλη τη χώρα. Στην Αττική, στην Εύβοια, στη Θεσσαλία, στη Μακεδονία, στα νησιά, παντού.

Δυνάμεις του ΚΚΕ μπαίνουν στην πρώτη γραμμή της αλληλεγγύης στους πυρόπληκτους, μέσα από τα σωματεία, του συλλόγους, τους φορείς. Πρωτοστατούν μέσα από τη δράση τους στα εργατικά σωματεία και στους άλλους μαζικούς φορείς της Αττικής για την οργάνωση της αλληλεγγύης, της άμεσης βοήθειας, για την οργάνωση της πάλης, διεκδικώντας έργα και υποδομές που να ικανοποιούν τις λαϊκές ανάγκες.

Βήμα το βήμα μαζί με τους πυρόπληκτους

Ταυτόχρονα, από την πρώτη στιγμή που ανακοινώθηκε η συγκέντρωση εδώ και δυο βδομάδες, μέλη, φίλοι και στελέχη του Κόμματος και της ΚΝΕ στην περιοχή οργανώνουν περιοδείες στους πυρόπληκτους οικισμούς, στους Πυροσβεστικούς Σταθμούς, στο Κέντρο Υγείας, σε χώρους δουλειάς και σε όλη την περιοχή.

Στόχος είναι να φτάσει σε όσο το δυνατόν περισσότερους το κάλεσμα στη συγκέντρωση, αλλά και στην οργάνωση της πάλης για μέτρα ουσιαστικής αποκατάστασης των πληγέντων και προστασίας του λαού, που απαιτεί σύγκρουση με το σχεδιασμό του κεφαλαίου, την ανάπτυξη που υπηρετεί τα κέρδη του σε βάρος των λαϊκών αναγκών.

Τα μέλη του ΚΚΕ μπορούν να κοιτάζουν τον κόσμο κατάματα, όχι μόνο γιατί από την πρώτη ώρα της πυρκαγιάς βρίσκονταν στην πρώτη γραμμή, αλλά και επειδή όλο το προηγούμενο διάστημα, πολύ πριν τη φωτιά, το ΚΚΕ δεν έπαψε στιγμή να αναδεικνύει τα σοβαρά προβλήματα και τις ελλείψεις, να διεκδικεί και να παλεύει για να παρθούν μέτρα.

Αυτό που μέρα με τη μέρα γίνεται συνείδηση είναι ότι τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι στις περιοχές που επλήγησαν, δεν θα λυθούν με ατομικό τρόπο, αλλά με συλλογική πάλη και διεκδίκηση, βγάζοντας συμπεράσματα για τις πραγματικές αιτίες της καταστροφής αλλά και για τις ευθύνες της σημερινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων.

Μπροστά στη συγκέντρωση στις 27 Αυγούστου, δίνεται η δυνατότητα να προβληθούν επεξεργασμένα τα μέτρα που χρειάζονται για την προστασία της ζωής του λαού, με βάση το κατακτημένο σήμερα επίπεδο της επιστήμης και της τεχνικής, διεκδικήσεις για την οργάνωση και την κινητοποίηση λαϊκών δυνάμεων για την αποκατάσταση από τις συνέπειες των πυρκαγιών.

Αναδεικνύοντας ότι οι εργατικές - λαϊκές ανάγκες βρίσκονται σε αντίθεση με τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης και την πολιτική που τον υπηρετεί. Οτι απαιτείται ένας ριζικά διαφορετικός δρόμος ανάπτυξης, διαφορετική οργάνωση της κοινωνίας και της οικονομίας, που θα έχει στο επίκεντρο την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, και όχι τα κέρδη των λίγων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ