Τρίτη 21 Αυγούστου 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗ
ΤΕ ΣΑΜΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ
Εμπνευση και διδαχή από την ηρωική δράση του Δημοκρατικού Στρατού

Στο μνημείο στον Κέρκη
Στο μνημείο στον Κέρκη
Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν στην αυλή του Ηγεμονικού Μεγάρου, το οποίο χρησιμοποιήθηκε ως φυλακή την περίοδο του Εμφυλίου, οι εκδηλώσεις τιμής, που οργάνωσε η Τομεακή Επιτροπή Σάμου του ΚΚΕ, στα 70 χρόνια από την ίδρυση του Δημοκρατικού Στρατού Σάμου (ΔΣΣ).

Η εκδήλωση αποτέλεσε την κορύφωση μιας σειράς πρωτοβουλιών, που περιλάμβαναν προβολές του ντοκιμαντέρ της ΚΕ του ΚΚΕ «Τι κι αν έπεσε ο Γράμμος, εμείς θα νικήσουμε» καθώς και καταθέσεις στεφανιών και εκδηλώσεις στο μνημείο στον Κέρκη και στο κοινοτάφιο στη Λέκκα.

Στην εκδήλωση, μέσα σε κλίμα συγκίνησης, παρουσιάστηκε δραματοποιημένη η πορεία του ΔΣΣ: Από την απελευθέρωση και την επιστροφή των «συρματάδων» από τη Μέση Ανατολή, την κλιμάκωση της τρομοκρατίας και της βίας της Χωροφυλακής και των παρακρατικών, έως την ίδρυση του ΔΣ. Από τις πρώτες νίκες και την κυριαρχία του στο μεγαλύτερο μέρος του νησιού έως το τραγικό τέλος του.

Ομιλήτρια ήταν η Δήμητρα Παντάπαση, Γραμματέας της ΤΕ Σάμου, η οποία αναφέρθηκε στα γεγονότα, στις συνθήκες που οδήγησαν στην απόφαση για ίδρυση του ΔΣΕ και τις ιδιαιτερότητες που είχε να αντιμετωπίσει δρώντας σε ένα νησί, όπως η Σάμος. Η ομιλία επικεντρώθηκε στο χαρακτήρα του αγώνα του ΔΣ, στα συμπεράσματα και διδάγματα που βγαίνουν από τη μελέτη αυτής της περιόδου για το ΚΚΕ και το λαϊκό κίνημα. Τέλος, έκανε αναφορά στις ολοένα οξυνόμενες ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις και τον κίνδυνο μιας τοπικής ή περιφερειακής σύγκρουσης στην περιοχή μας και τη στάση του κινήματος σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Στο χώρο υπήρχαν ταμπλό με την πορεία του ΔΣΣ, τα ονόματα όσων έπεσαν σε μάχες, εκτελέστηκαν από στρατοδικεία, πέθαναν στα στρατόπεδα ή δολοφονήθηκαν από την απελευθέρωση έως το 1949.

Από την εκδήλωση στη Λέκκα
Από την εκδήλωση στη Λέκκα
Της κεντρικής εκδήλωσης είχαν προηγηθεί οι εκδηλώσεις σε Κέρκη και Λέκκα. Πιο συγκεκριμένα, στις 29/7 η ΚΟΒ Μαραθοκάμπου πραγματοποίησε εκδήλωση στη θέση «Ξυνιάς» του Κέρκη, μία από τις θρυλικές βουνοκορφές, όπου έδωσε μάχες ο Δημοκρατικός Στρατός Σάμου. Στην εκδήλωση κατέθεσε στεφάνι και απηύθυνε χαιρετισμό η πρόεδρος του Παραρτήματος Σάμου της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, Κούλα Καραμηνά - Πόθου. Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Κώστας Τζίχας, που αναφέρθηκε στον ηρωικό αγώνα του ΔΣ Σάμου. Η ΚΟΒ Καρλοβάσου Σάμου, από την πλευρά της, τιμώντας το «Τάγμα θυσίας» του ΔΣΕ στη Σάμο, βρέθηκε την Κυριακή 12 Αυγούστου στο μνημείο - κοινοτάφιο μαχητών του ΔΣΣ στο χωριό Λέκκα, όπου μίλησε η Μαρία Βουλαρίνου, στέλεχος του Κόμματος και μέλος του ΤΣ της ΚΝΕ, η οποία στάθηκε στις συνθήκες που οδήγησαν στη δημιουργία του ΔΣΕ και στα διδάγματα από τη δράση του.


Από την κεντρική εκδήλωση
Από την κεντρική εκδήλωση

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εκδηλώσεις τιμής και μνήμης (2019-08-03 00:00:00.0)
Εκδήλωση τιμής για τους μαχητές του Δημοκρατικού Στρατού (2019-08-02 00:00:00.0)
Δραστηριότητες ΚΟ του ΚΚΕ (2017-07-30 00:00:00.0)
Δραστηριότητες ΚΟ του ΚΚΕ (2013-08-11 00:00:00.0)
Δραστηριότητες ΚΟ του ΚΚΕ (2013-08-10 00:00:00.0)
Δραστηριότητες ΚΟ του ΚΚΕ (2013-08-08 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ