Τετάρτη 24 Οχτώβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
Τηλεόραση
Τα «διαμαντάκια» της περιφέρειας

Το 2ο Φεστιβάλ Καλύτερων Τηλεοπτικών Προγραμμάτων της Ευρώπης έγινε για πρώτη φορά στην Ελλάδα το περασμένο Σαββατοκύριακο σε γνωστό κινηματογράφο της Θεσσαλονίκης. Διοργανωτές της εκδήλωσης κατά τη διάρκεια της οποίας βραβεύτηκαν τα δεκατρία καλύτερα προγράμματα ήταν η Πανευρωπαϊκή Ενωση Περιφερειακών Τηλεοπτικών Σταθμών «Circom Regional» με τον πρόεδρό της Λευτέρη Κογκαλίδη, που είναι και διευθυντής Διεθνών Σχέσεων της ΕΡΤ-3, το Τρίτο Κανάλι της ΕΡΤ και το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

Να σημειωθεί ότι η «Circom Regional» είναι η Πανευρωπαϊκή Ενωση Περιφερειακών Τηλεοπτικών Σταθμών που αριθμεί 380 ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς - μέλη σε 38 χώρες. Ιδρύθηκε το 1983 και μέχρι σήμερα έχει καθιερώσει μια σειρά δραστηριοτήτων που έχουν ως στόχο την ανάδειξη του περιφερειακού χαρακτήρα και της ταυτότητας των δημόσιων ραδιοτηλεοπτικών σταθμών.

Τα 13 καλύτερα προγράμματα της Ευρώπης επιλέχτηκαν μετά από διαγωνισμό μεταξύ 300 προγραμμάτων και βραβεύτηκαν από διεθνή επιτροπή εμπειρογνωμόνων, ανάμεσά τους και ο σκηνοθέτης της ΕΡΤ-3 Γιώργος Μπότσος. Οι κατηγορίες του διαγωνισμού ήταν: Ειδήσεις, Ντοκιμαντέρ, Διασυνοριακά Προγράμματα, Σύγχρονα Θέματα, ενώ δόθηκε βραβείο και στο πιο Πρωτότυπο Πρόγραμμα.

Στην κατηγορία των ειδήσεων το πρώτο βραβείο πήρε το δελτίο της πολωνικής τηλεόρασης «Επιτέλους Σάββατο», ενώ μνεία πήραν το αγγλικό «Με το βλέμμα στο Βορρά» και το κεντρικό δελτίο της αγγλικής τηλεόρασης «Κεντρικό Δελτίο των 6».

Στην κατηγορία των ντοκιμαντέρ βραβεύτηκε το πολωνικής παραγωγής «Οι κάτοικοι του Τσερνόμπιλ» και μνεία αποδόθηκε στο αγγλικής παραγωγής ντοκιμαντέρ «Τροχιοδρομώντας Εναντίον του» και στο πολωνικής παραγωγής «Χωράφι με τα Χρυσά Καλαμπόκια». Στα Διασυνοριακά Προγράμματα το πρώτο βραβείο πήρε το γαλλικό «Euro 3: Οι πρόσφυγες της Σανγκάτ, Τρομαγμένη Γειτονιά» και μνεία αποδόθηκε στο «Ντούρο» από τη Σλοβενία και «Σμάλαντ - Γιαβόλ» από τη Σουηδία.

Στον τομέα των Σύγχρονων Θεμάτων κάτοχος του πρώτου βραβείου είναι το «Ευρωπαίος: Ο Δρόμος προς το "πεζοδρόμιο"» από τη Γαλλία και μνεία δόθηκε στα «Τείχη της τρέλας» από το Βέλγιο και «Ειδήσεις - Οι Μητέρες των Στρατιωτών» από τη Ρωσία. Το βραβείο του πιο πρωτότυπου προγράμματος πήρε το πολωνέζικο πρόγραμμα «Η Μπαλάντα του Γιάνεκ». Οι βραβευμένες παραγωγές θα μεταδοθούν στο μέλλον από την ΕΡΤ-3.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ