Τρίτη 28 Αυγούστου 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ - ΟΜΙΛΙΑ ΜΑΚΡΟΝ ΣΕ ΠΡΕΣΒΕΙΣ
«Επανεξετάζει» ισορροπίες και μεταρρυθμίσεις συνεργασιών

Η ΕΕ δεν πρέπει να εναποθέτει την ασφάλειά της αποκλειστικά στις ΗΠΑ, δήλωσε ο Εμανουέλ Μακρόν, που θα παρουσιάσει νέο σχέδιο για την «ευρωπαϊκή κυριαρχία»

Ο Γάλλος Πρόεδρος μιλά στους πρέσβεις της χώρας του

Copyright 2018 The Associated

Ο Γάλλος Πρόεδρος μιλά στους πρέσβεις της χώρας του
ΠΑΡΙΣΙ.--

Η όξυνση των ενδοϊμπεριαλιστικών διεργασιών και ανταγωνισμών, που ήδη «σφραγίζει» τις εξελίξεις στην Ευρώπη, τον βορειοατλαντικό «άξονα» αλλά και τις σχέσεις πολλών ιμπεριαλιστικών κέντρων, αποτυπώθηκε στη χτεσινή ομιλία που έκανε ο Πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν σε πρέσβεις της χώρας. Ταυτόχρονα, ο Μακρόν ξεκινάει συναντήσεις σε χώρες της ΕΕ (με πρώτους σταθμούς τη Δανία και τη Φινλανδία) για να εξηγήσει το «ευρωπαϊκό του όραμα».

Επιβεβαιώνοντας τις «ρωγμές» που μεγαλώνουν μεταξύ ΕΕ - ΗΠΑ, ο Γάλλος Πρόεδρος τόνισε ότι «η Ευρώπη δεν μπορεί να εναποθέτει πλέον την ασφάλειά της αποκλειστικά στις Ηνωμένες Πολιτείες. Εναπόκειται σε εμάς σήμερα να αναλάβουμε τις ευθύνες μας και να εγγυηθούμε την ασφάλεια και κατά συνέπεια την ευρωπαϊκή κυριαρχία» και ανήγγειλε σχέδιο για την «ενίσχυση της ασφάλειας» της Ευρώπης, που θα παρουσιάσει τους επόμενους μήνες. Τόνισε δε ότι θέλει «να ξεκινήσουμε μια εξαντλητική αναθεώρηση της ασφάλειάς μας με όλους τους εταίρους της Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας».

Στο φόντο των ανακατατάξεων και της ρευστότητας που χαρακτηρίζουν τη διεθνή ιμπεριαλιστική πυραμίδα, ο Μακρόν υπογράμμισε ότι αν και «οι συμμαχίες έχουν ακόμη σήμερα όλη τους τη σημασία... οι ισορροπίες, ορισμένες φορές οι αυτοματισμοί επί των οποίων αυτές οι συμμαχίες έχουν οικοδομηθεί, πρέπει να επανεξετασθούν».

Στάθηκε στην ανάγκη η Ευρώπη να γίνει πιο «κυρίαρχη», να είναι μια «εμπορική και οικονομική δύναμη», η οποία υπερασπίζεται τα στρατηγικά συμφέροντά της και την οικονομική ανεξαρτησία της με εργαλεία που θα μπορούν να την προφυλάσσουν από κυρώσεις που επιβάλλουν οι ΗΠΑ πέρα από το έδαφός τους. Και μεταξύ άλλων επισήμανε: «Η πολυμέρεια διέρχεται μεγάλη κρίση η οποία συγκρούεται με όλη τη διπλωματική δραστηριότητά μας, πρώτα απ' όλα λόγω της πολιτικής των ΗΠΑ... Ο εταίρος με τον οποίο η Ευρώπη οικοδόμησε τη νέα μεταπολεμική παγκόσμια τάξη φαίνεται πως γυρίζει την πλάτη του σε αυτήν την κοινή ιστορία».

Εξίσου ενδεικτικό είναι ότι, ενόψει της προεδρίας στο G7 που θα αναλάβει σύντομα η Γαλλία, ο Μακρόν εξέφρασε επιθυμίες για μεταρρυθμίσεις στο G7, μιλώντας για τη σημασία να μην αναπαραγάγουμε «αυτό το θέατρο σκιών και διαιρέσεων που μας εξασθένισε μάλλον, παρά μας έκανε να προχωρήσουμε» και μίλησε για την ανάγκη «ανανέωσης» «σχημάτων και φιλοδοξιών». «Οφείλουμε, εξήγησε, παραμένοντας μια συνεκτική ομάδα που στηρίζεται από κοινά επίπεδα ανάπτυξης και δημοκρατικές απαιτήσεις, να ξεκινήσουμε έναν πιο ισχυρό διάλογο με την Κίνα για το κλίμα και το εμπόριο, με την Ινδία για τον ψηφιακό κόσμο, με την Αφρική για τη νεολαία».

Ειδική Σύνοδος για τη Μεσόγειο

Μιλώντας για τη Συρία, ο Μακρόν είπε ανάμεσα σε άλλα ότι «πρέπει να αυξήσουμε και άλλο την πίεση στο καθεστώς και στους συμμάχους του και περιμένω πολλά από τη Ρωσία και την Τουρκία, δεδομένου του ρόλου τους και των δεσμεύσεων που έχουν αναλάβει».

Τέλος, στην ομιλία ξεχώρισε το ενδιαφέρον του γαλλικού κεφαλαίου για τη Μεσόγειο και τις γύρω περιοχές, όπως την Αφρική. Ετσι ο Γάλλος ηγέτης ανακοίνωσε ότι θα οργανωθεί Σύνοδος Κορυφής για τη Μεσόγειο στις αρχές του επόμενου καλοκαιριού, στη Μασσαλία. «Δέκα χρόνια μετά την Ενωση για τη Μεσόγειο, πρέπει να ξαναπιάσουμε το νήμα μιας μεσογειακής πολιτικής», τόνισε, αναφερόμενος σε σχήμα που είχε γίνει προσπάθεια να στηθεί, αλλά δεν προχώρησε με τους ρυθμούς που είχαν διακηρυχθεί αρχικά.

Ειδική αναφορά έκανε και στη σημασία να προχωρήσει η «ανασυγκρότηση της λιβυκής κυριαρχίας», για την οποία μάλιστα το Παρίσι οργάνωσε ειδική συνάντηση την περασμένη άνοιξη.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, με συνέντευξή του στη «Ζουρνάλ ντι Ντιμάνς», ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Εντουάρντ Φιλίπ είπε ότι ο προϋπολογισμός για τη νέα χρονιά καταρτίζεται με εκτίμηση ότι ο ρυθμός ανάπτυξης θα είναι 1,7%, αναθεωρώντας προηγούμενη πρόβλεψη για 1,9%. Ο Φιλίπ είπε ότι «οι προβλέψεις είναι σημαντικές, αλλά αυτό που μετράει είναι η πολιτική που εφαρμόζεται» και αναγνώρισε ότι η «επιβράδυνση» της ανάπτυξης θα έχει «μια επίπτωση» στα δημοσιονομικά της Γαλλίας, ξεκαθαρίζοντας ότι η κυβέρνηση θα τηρήσει τις δεσμεύσεις για τη μείωση των φόρων (που αφορά νέες φοροαπαλλαγές στο μεγάλο κεφάλαιο) και «τη χαλιναγώγηση των δημοσίων δαπανών και του ελλείμματος».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ