Τρίτη 28 Αυγούστου 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΕΝΤΑΣΕΙΣ
Παράλληλες τουρκικές επαφές σε Μόσχα και Παρίσι

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών (δεξιά) υποδέχεται τον Τούρκο ομόλογό του, χτες

Copyright 2018 The Associated

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών (δεξιά) υποδέχεται τον Τούρκο ομόλογό του, χτες
ΑΓΚΥΡΑ - ΜΟΣΧΑ - ΠΑΡΙΣΙ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Την έντονη δυσαρέσκεια των ΗΠΑ για τα σχέδια της Αγκυρας να αγοράσει ρωσικά αντιπυραυλικά συστήματα «S-400» εξέφρασε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Χέδερ Νάουερτ, μιλώντας για αγορά που είναι «αντιφατική για έναν ΝΑΤΟικό σύμμαχο». Αν και αρνήθηκε να απαντήσει σε ερώτηση για το αν οι σχετικές επιλογές της Αγκυρας θα επιφέρουν νέες κυρώσεις σε βάρος της για την «αντιμετώπιση των εχθρών της Αμερικής», η αντιπαράθεση ΗΠΑ - Τουρκίας διευρύνεται, φυσικά όχι μόνο για τους τουρκικούς εξοπλισμούς αλλά συνολικά στο πλαίσιο της επαναξιολόγησης συμμαχιών που επιλέγει το κεφάλαιο, και στις ΗΠΑ αλλά και στην Τουρκία.

Ανάλογα όμως συνεχίζεται και το διμερές παζάρι. Οπως μετέδωσαν τουρκικά ΜΜΕ, χτες βρέθηκε στην Τουρκία τριμελής αντιπροσωπεία του αμερικανικού Κογκρέσου, που άσκησε νέες πιέσεις προκειμένου να ακυρωθεί η συμφωνία για τους «S-400» αλλά και να προχωρήσει κανονικά η εκτέλεση της παραγγελίας των αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών «F-35» στην Αγκυρα, η οποία παραγγελία έχει «παγώσει». Ισως δεν είναι τυχαίο ότι η αντιπροσωπεία βρέθηκε πρώτα στην αεροπορική βάση στο Ιντσιρλίκ, για την οποία όλοι σημειώνουν ότι επιδρά καθοριστικά στο παζάρεμα των σχέσεων Τουρκίας - Δύσης.

Κι ενώ οι σχέσεις Αγκυρας - Ουάσιγκτον δοκιμάζονται σκληρά, οι τελευταίες επαφές του Τούρκου ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου στη Μόσχα ανέδειξαν τους ρυθμούς με τους οποίους συνεχίζεται η σύσφιξη των σχέσεων Αγκυρας - Μόσχας.

Οπως επέλεξε να πει ο ίδιος ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, που επίσης συνάντησε τον Τσαβούσογλου, οι σχέσεις των δύο χωρών αποκτούν όλο και πιο βαθύ χαρακτήρα. Στη συνάντηση του Πούτιν με τον Τσαβούσογλου πήρε μέρος και ο Τούρκος υπουργός Αμυνας Χουλουσί Ακάρ, όπως και ο αρχηγός της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών Χακάν Φιντάν. Ο Πούτιν υπογράμμισε επίσης «την όλο και πιο βαθιά συνεργασία στον οικονομικό τομέα, στην επίλυση διαφόρων περιφερειακών ζητημάτων και στη διευθέτηση τέτοιων σημαντικών ζητημάτων όπως είναι η κατάσταση στην Συρία», ενώ είπε ότι πρέπει να συζητηθούν κι άλλες πρωτοβουλίες σε βραχυπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη προοπτική, που θα εμβαθύνουν τις ρωσοτουρκικές σχέσεις.

Στο Παρίσι ο Αλμπαϊράκ

Παράλληλα, χτες ο υπουργός Οικονομίας της Τουρκίας, Μπεράτ Αλμπαϊράκ, βρέθηκε στο Παρίσι μετά από πρόσκληση του Γάλλου ομολόγου του Μπρουνό Λε Μερ. Μιλώντας για μια «θερμή συνάντηση», ο Αλμπαϊράκ είπε ότι «θέλουμε να αναβαθμίσουμε σε νέα φάση τις σχέσεις μας με την ΕΕ».

Από τη μεριά του, ο Λε Μερ είπε ότι «είναι προς το συμφέρον όλων, σε Γαλλία, Τουρκία, Ευρώπη, η κατάσταση στην Τουρκία να σταθεροποιηθεί», προσθέτοντας ότι έχουν ζωτική σημασία οι «δομικές μεταρρυθμίσεις» στην Τουρκία, με όλα τα μέσα.

Ο Αλμπαϊράκ επέκρινε εκ νέου τις κυρώσεις που επέβαλαν οι ΗΠΑ στην Τουρκία (όπως έχει γίνει βέβαια και σε βάρος πολλών άλλων χωρών, στο πλαίσιο της όξυνσης του ανταγωνισμού μεταξύ και «εταίρων») αναφέροντας ότι «με τη βλάβη που θα προκαλέσουν στην περιφερειακή σταθερότητα θα συμβάλουν δυστυχώς σε χαοτικά προβλήματα, που τροφοδοτούν την τρομοκρατία και επίσης την προσφυγική κρίση».

  • Οι αστυνομικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν δακρυγόνα και προχώρησαν σε αρκετές συλλήψεις, στη διάρκεια διαδήλωσης που οργάνωσαν το Σάββατο στην Κωνσταντινούπολη συγγενείς αγωνιστών που εξαφανίστηκαν κατά τη διάρκεια των δεκαετιών 1980 και 1990. Εντονες αντιδράσεις προκάλεσε η βίαιη προσαγωγή της 82χρονης Εμινέ Οτσάκ.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ