Τετάρτη 29 Αυγούστου 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Αναζητά επενδυτικές «ευκαιρίες» στην Αφρική

ΓΙΟΧΑΝΕΣΜΠΟΥΡΓΚ.--

Ενα «Brexit χωρίς συμφωνία» με την ΕΕ δεν θα είναι «και το τέλος του κόσμου», δήλωσε χτες η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι, εν πτήσει προς το Γιοχάνεσμπουργκ της Νότιας Αφρικής, από όπου ξεκίνησε χτες αφρικανική τριήμερη περιοδεία.

Στη συνάντησή της με τον Νοτιοαφρικανό Πρόεδρο Σίριλ Ραμαφόσα, η Μέι έδωσε έμφαση στην ενίσχυση των διμερών εμπορικών και οικονομικών δεσμών, προς όφελος των βρετανικών μονοπωλίων. Φτάνοντας στο Κέιπ Τάουν, συνοδευόμενη από τον υπουργό Εμπορίου και μία αντιπροσωπεία στελεχών 29 βρετανικών επιχειρήσεων, επιβεβαίωσε ότι η Βρετανία σκοπεύει να διεκπεραιώσει συμφωνίες εταιρικών σχέσεων που είχε συνάψει ως μέλος της ΕΕ με έξι χώρες της Νότιας Αφρικής (Μποτσουάνα, Λεσότο, Ναμίμπια, Νότια Αφρική, Σουαζιλάνδη, Μοζαμβίκη). Ανακοίνωσε ότι η κυβέρνησή της θα κάνει επενδύσεις ύψους 4 δισ. στερλινών σε αφρικανικές οικονομίες, αποφεύγοντας σημαντικές λεπτομέρειες.

Σε ομιλία που εκφώνησε με θέμα «Ηνωμένο Βασίλειο - Αφρική: Εταίροι για την Ευκαιρία», η Μέι επιβεβαίωσε το ζωηρό ενδιαφέρον των βρετανικών μονοπωλίων για τις αφρικανικές αγορές, παρά τον έντονο ανταγωνισμό με εταίρους όπως οι ΗΠΑ, οι άλλες χώρες της ΕΕ, η Κίνα κ.ά. Εξέφρασε επίσης τη φιλοδοξία η Βρετανία να γίνει έως το 2022 «ο μεγαλύτερος επενδυτής στην Αφρική» μεταξύ των μελών της Ομάδας των 7 πιο αναπτυγμένων οικονομιών. Κληθείσα αργότερα να σχολιάσει το σχέδιο της κυβέρνησης Ραμαφόσα για αναδιανομή καλλιεργήσιμης γης στη Ν. Αφρική, είπε πως «υποστηρίζει μία αγροτική μεταρρύθμιση που θα είναι νόμιμη, διαφανής και με δημοκρατική διαδικασία».

Λίγες ώρες αργότερα, το νοτιοαφρικανικό κοινοβούλιο απέσυρε το νομοσχέδιο για τις απαλλοτριώσεις γαιών που είχε εγκριθεί το 2016 και επέτρεπε στο κράτος να προχωρά στην αναγκαστική απαλλοτρίωση εδαφών προκειμένου να αντιμετωπιστεί η φυλετική ανισότητα σε ό,τι αφορά την ιδιοκτησία. Εκπρόσωπος του κυβερνώντος Εθνικού Αφρικανικού Κογκρέσου (ANC) τόνισε ότι η απόσυρση του νομοσχεδίου αποφασίστηκε μετά την πρόταση που κατέθεσε το κόμμα για την αναθεώρηση του Συντάγματος, ώστε να επιτραπεί η απαλλοτρίωση χωρίς αποζημίωση των ιδιοκτητών.

Επόμενοι σταθμοί της αφρικανικής περιοδείας της Βρετανίδας πρωθυπουργού είναι η Κένυα και η Νιγηρία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ