Τετάρτη 5 Σεπτέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΥΠΑΤΗ ΑΡΜΟΣΤΕΙΑ ΤΟΥ ΟΗΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ
Ζητά τη μεταφορά από τα νησιά των προσφύγων που αιτούνται άσυλο

Η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες κάλεσε πριν από μερικές μέρες τις ελληνικές αρχές να επιταχύνουν τη μεταφορά αιτούντων άσυλο στην ηπειρωτική χώρα, για την αντιμετώπιση των συνθηκών υπερσυνωστισμού, όπως σημειώνει χαρακτηριστικά, στα κέντρα υποδοχής στα νησιά του Αιγαίου. Ειδικότερα, αναφέρει πως η κατάσταση στο υπερπλήρες κέντρο υποδοχής της Λέσβου είναι πλέον «καζάνι που βράζει».

Η Λέσβος ήταν κατά το 2015 το προτιμώμενο σημείο εισόδου στην ΕΕ για σχεδόν 1 εκατομμύριο Σύρους, Αφγανούς και Ιρακινούς, που εξακολουθούν να αποτελούν περίπου το 70% των νέων αφίξεων που γίνονται με πολύ μικρότερο ρυθμό, πρόσθεσε η υπηρεσία του ΟΗΕ. Περισσότεροι από 7.000 αιτούντες άσυλο και μετανάστες - το ένα τέταρτο των οποίων είναι παιδιά - συνωστίζονται στο κέντρο υποδοχής της Μόριας, που έχει φτιαχτεί για 2.000. Τέλος, αναφέρεται ότι «σε περισσότερους από 3.000 αιτούντες άσυλο στα νησιά έχει δοθεί άδεια να μετακινηθούν στην ενδοχώρα, αλλά ο ρυθμός των μεταφορών έχει επιβραδυνθεί λόγω της έλλειψης επαρκούς στέγασης και υποδοχής στην ενδοχώρα. Περίπου 1.350 αιτούντες άσυλο μεταφέρθηκαν στην ηπειρωτική Ελλάδα τον Αύγουστο, ωστόσο αυτό δεν επαρκεί για να μειωθεί η πίεση, καθώς όλο και περισσότεροι άνθρωποι συνεχίζουν να φτάνουν στα νησιά».

Εξάλλου, νέα έκθεση της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες δείχνει ότι το πέρασμα από τη Μεσόγειο Θάλασσα έχει γίνει ακόμα πιο θανατηφόρο. Περισσότεροι από 1.600 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους ή αγνοούνται, στην προσπάθειά τους να φτάσουν στην Ευρώπη φέτος. Η έκθεση δείχνει ότι ενώ ο συνολικός αριθμός των ανθρώπων που φτάνουν στην Ευρώπη έχει μειωθεί, ο αριθμός των θανάτων έχει αυξηθεί δραματικά, ιδίως όσον αφορά το πέρασμα από τη Μεσόγειο Θάλασσα. Το διάστημα Γενάρη - Ιούλη 2018, ένας άνθρωπος στους 18 που διέσχισαν την Κεντρική Μεσόγειο προς την Ευρώπη έχασε τη ζωή του ή αγνοείται, σε σύγκριση με έναν στους 42 ανθρώπους την ίδια περίοδο το 2017. Τους τελευταίους μήνες, η Υπατη Αρμοστεία και ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης έχουν απευθύνει έκκληση για μια προβλέψιμη, περιφερειακή προσέγγιση για τη διάσωση και την αποβίβαση ανθρώπων που βρίσκονται σε κίνδυνο στη Μεσόγειο Θάλασσα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ