Τετάρτη 5 Σεπτέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΦΟΡΟΥΜ ΚΙΝΑΣ - ΑΦΡΙΚΗΣ
Κοινή διακήρυξη για ακόμη στενότερη συνεργασία

ΠΕΚΙΝΟ.--

Νέο σχέδιο δράσης με στόχο την ακόμη στενότερη συνεργασία αφρικανικών χωρών με την Κίνα αποφασίστηκε χτες στο Πεκίνο, όπου ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του σινο-αφρικανικού φόρουμ συνεργασίας (FOCAC), με τη συμμετοχή δεκάδων Αφρικανών ηγετών και του Κινέζου Προέδρου Σι Τζινπίνγκ.

Η διακήρυξη του Πεκίνου έχει τίτλο «Προς μία ακόμη ισχυρότερη Κοινότητα Κίνας - Αφρικής με κοινό μέλλον» και αναφέρεται αδρά στους στόχους δράσης για την τριετία 2019 - 2021.

Οι πολυποίκιλες συνεργασίες των δύο πλευρών εντάσσονται μεταξύ άλλων στην πρωτοβουλία της Κίνας «Μία Ζώνη, Ενας Δρόμος», στην αναπτυξιακή ατζέντα 2063 της Αφρικανικής Ενωσης, με στόχο «την αμοιβαία επωφελή συνεργασία» και στενότερες σχέσεις στη βάση «ισότητας και αλληλοσεβασμού».

Η διακήρυξη εκδόθηκε με φόντο την όξυνση του ενδοϊμπεριαλιστικού ανταγωνισμού δυτικών ιμπεριαλιστικών χωρών με την Κίνα και άλλες χώρες που τις τελευταίες 2,5 δεκαετίες δραστηριοποιούνται έντονα στην υποσαχάρια Αφρική, συνεισφέροντας σημαντικά - και με το αζημίωτο για τα κινεζικά και άλλα μονοπώλια - κυρίως στον τομέα οικοδόμησης βασικών υποδομών σε μεταφορές, υπηρεσίες και εμπόριο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ