Τετάρτη 5 Σεπτέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΟΥΗΔΙΑ - ΕΚΛΟΓΕΣ
Προσπάθειες να εγκλωβιστεί ξανά η αυξανόμενη λαϊκή δυσαρέσκεια

Ενισχύεται το ακροδεξιό - εθνικιστικό κόμμα «Σουηδοί Δημοκράτες» και υποχωρούν αισθητά οι Σοσιαλδημοκράτες, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις

Από προεκλογική συγκέντρωση του εθνικιστικού κόμματος «Σουηδοί Δημοκράτες»

ADAM IHSE

Από προεκλογική συγκέντρωση του εθνικιστικού κόμματος «Σουηδοί Δημοκράτες»
ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ.--

Τα ρατσιστικά - εθνικιστικά κόμματα ενισχύονται στη Σουηδία, όπως δείχνουν και οι τελευταίες δημοσκοπήσεις λίγες μέρες πριν από τις βουλευτικές εκλογές την ερχόμενη Κυριακή 9 Σεπτέμβρη.

Οι Σοσιαλδημοκράτες, του σημερινού πρωθυπουργού Στέφαν Λεβέν, που κυριαρχούν στην πολιτική σκηνή της χώρας εδώ και πολλές δεκαετίες, εμφανίζονται μεν πρώτο κόμμα αλλά με μεγάλες απώλειες. Ταυτόχρονα, σημαντική δημοσκοπική αύξηση σημειώνει το αντιμεταναστευτικό - εθνικιστικό κόμμα (με ρίζες στο νεοναζιστικό ρεύμα) «Σουηδοί Δημοκράτες» (SD) και εμφανίζεται στη δεύτερη θέση, μπροστά από το συντηρητικό κόμμα των «Μετριοπαθών», του Ουλφ Κρίστερσον.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του ινστιτούτου «Skop», που δημοσιεύτηκε την περασμένη Κυριακή, μια βδομάδα πριν από τις εκλογές, οι Σοσιαλδημοκράτες συγκεντρώνουν το 23,8% των ψήφων (από 31% στις εκλογές του 2014), οι «Σουηδοί Δημοκράτες» το 20% (από 13%) και οι «Μετριοπαθείς» το 17% (από 23%).

Αν επαληθευτούν αυτά τα προγνωστικά, ούτε οι Σοσιαλδημοκράτες ούτε οι «Μετριοπαθείς» θα κατορθώσουν να συγκροτήσουν πλειοψηφικό κυβερνητικό συνασπισμό, ενώ και οι δύο έχουν απορρίψει το ενδεχόμενο κυβερνητικής συνεργασίας με το SD.

Η λαϊκή δυσαρέσκεια αυξάνεται συνεχώς λόγω των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων και της ανατροπής εργατικών - λαϊκών δικαιωμάτων, προκειμένου να στηριχθούν οι σουηδικές επιχειρήσεις, για να ανταποκριθούν στον διεθνή ανταγωνισμό: Ιδιωτικοποιήσεις σε Μεταφορές, Ενέργεια, Τηλεπικοινωνίες, Υγεία και Παιδεία, μειώσεις των συντάξεων και αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης, υψηλό κόστος ζωής, έλλειψη στέγης και ενοίκια στα ύψη, αντεργατικά μέτρα και μειώσεις μισθών. Η επί δεκαετίες διακυβέρνηση της χώρας από τους Σοσιαλδημοκράτες, που καλλιεργούσαν αυταπάτες και προσδοκίες, ενώ ταυτόχρονα οι κοινωνικές παροχές μειώνονται και η αντιλαϊκή πολιτική γίνεται ολοένα και πιο επιθετική, εκτόξευσε τη λαϊκή αγανάκτηση.

Μάλιστα ο σημερινός σοσιαλδημοκράτης πρωθυπουργός, Στέφαν Λεβέν, κέρδισε τις εκλογές του 2014 με την «υπόσχεση» να ««συμφιλιώσει» την «ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων με την κοινωνική δικαιοσύνη»... Μια υπόσχεση που, φυσικά, δεν ήταν δυνατόν να κρατήσει...

Για το ξήλωμα του όποιου κοινωνικού χαρακτήρα του κράτους, για τις εμπορευματοποιημένες υπηρεσίες Υγείας, όπου οι αναμονές και οι πληρωμένες μεγαλώνουν, για την εγκληματικότητα και τις κοινωνικές ανισότητες, οι «Σουηδοί Δημοκράτες» στοχοποιούν τους μετανάστες και πρόσφυγες, επιδιώκοντας να στρέψουν τους ντόπιους εργαζόμενους κατά των ξένων. Επίσης, κάνουν λόγο για αποχώρηση της Σουηδίας από την ΕΕ. Πρόκειται για ένα ακόμη κόμμα των επιχειρηματικών ομίλων, που επιδιώκει να εγκλωβίσει το λαό σε νέες αυταπάτες, ενώ υποστηρίζει με το ίδιο σθένος την καπιταλιστική κερδοφορία και ανταγωνιστικότητα και είναι ακόμη πιο επιθετικό απέναντι σε ντόπιους και ξένους εργαζόμενους.

Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, 1 στα 3 μέλη της Συνομοσπονδίας Εργατικών Συνδικάτων (LO), που παραδοσιακά στηρίζει τους Σοσιαλδημοκράτες, στρέφεται προς το ακροδεξιό - εθνικιστικό κόμμα SD. Συνήθως πρόκειται για εργαζόμενους στους τομείς των μεταφορών και των κατασκευών, όπου οι επιχειρηματίες προσλαμβάνουν εργαζόμενους από χώρες της Ανατολικής και Νότιας Ευρώπης και τους αμείβουν με τον κατώτατο μισθό της χώρας καταγωγής τους.

Να ενισχυθεί το Σουηδικό ΚΚ

Απέναντι σε αυτήν την κατάσταση, στις επικείμενες εκλογές το Σουηδικό ΚΚ «κατεβαίνει» μετά από πολλά χρόνια με δικά του ψηφοδέλτια. Το ΣΚΚ, κόμμα της Ευρωπαϊκής Κομμουνιστικής Πρωτοβουλίας, είναι η μόνη πολιτική δύναμη στη Σουηδία που με συνέπεια και σταθερότητα πήγε ενάντια στο ρεύμα. Αντιπάλεψε την επίθεση αστικών κυβερνήσεων, ΕΕ, κεφαλαίου, εναντιώθηκε στις δυνάμεις του ευρωμονόδρομου και του ΝΑΤΟ, όταν όλα τα άλλα κόμματα είτε καλωσόριζαν τον «παράδεισο» της ΕΕ, είτε στην πορεία εγκατέλειψαν τη στάση απόρριψής της.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ