Τρίτη 11 Σεπτέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΑΚΡΟΝ - ΜΕΡΚΕΛ
Επιδιώκουν «ενίσχυση της ΕΕ» στον διεθνή καπιταλιστικό ανταγωνισμό

Από τη συνάντηση στη Μασσαλία

Copyright 2018 The Associated

Από τη συνάντηση στη Μασσαλία
ΠΑΡΙΣΙ - ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Η «ατζέντα του Μέζεμπεργκ», δηλαδή οι γαλλογερμανικές θέσεις και προτάσεις για την ενίσχυση της ΕΕ και την εξέλιξη της Ευρωζώνης, όπως είχαν παρουσιαστεί τον περασμένο Ιούνη, αλλά και η καταπολέμηση της μετανάστευσης, το Brexit, βρέθηκαν στο επίκεντρο των συνομιλιών μεταξύ του Γάλλου Προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν, και της Γερμανίδας καγκελαρίου, Αγκελα Μέρκελ, την Παρασκευή στη Μασσαλία.

Οπως ανέφερε ο Εμ. Μακρόν στις κοινές δηλώσεις πριν από τη συνάντηση, «θα μιλήσουμε για το Brexit και τις επόμενες συναντήσεις που εκκρεμούν», αλλά και για «την κοινή ευρωπαϊκή άμυνα, την κοινή εξωτερική πολιτική της ΕΕ, τα κοινά μας συμφέροντα εκτός συνόρων, την εμβάθυνση της Ευρωζώνης, τον ψηφιακό κόσμο και πολλά άλλα». «Είμαι σίγουρος ότι η Γερμανία και η Γαλλία θα συνεχίσουν να συνεργάζονται για την προετοιμασία του μέλλοντος», κατέληξε.

Η Αγκ. Μέρκελ αναφέρθηκε στα «καθήκοντα» που μπαίνουν για το ευρωπαϊκό ιμπεριαλιστικό μπλοκ έως τις ευρωεκλογές την άνοιξη του 2019: Η περαιτέρω ανάπτυξη της Ευρωζώνης και της Τραπεζικής Ενωσης, η ενίσχυση της Ευρωζώνης, η καταπολέμηση της μετανάστευσης, οι όροι της αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ «με πνεύμα που θα μας επιτρέψει να είμαστε στενοί εταίροι και μετά, γιατί χρειαζόμαστε ο ένας τον άλλον σε θέματα ασφάλειας και άμυνας».

Ιδιαίτερα στάθηκε στην ανάπτυξη της «Ευρωπαϊκής Αμυντικής Ενωσης», «ενόψει των πολλών προκλήσεων που αντιμετωπίζουμε στην εξωτερική πολιτική», δηλαδή στο πλαίσιο των οξυμένων ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών με ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα κ.ά.

Η καγκελάριος εξέφρασε την πεποίθηση «ότι θα συνεχίσουμε να προχωράμε μαζί, για μια Ευρώπη ανεξάρτητη, για μια Ευρώπη που μπορεί ανεξάρτητα να λύσει τα προβλήματά της». Υπονοώντας το παζάρι με τις ΗΠΑ σχετικά με την εμπορική σύγκρουση των δυο πλευρών, είπε: «Πολύ συχνά τις τελευταίες βδομάδες υπήρξα ιδιαίτερα χαρούμενη που έχουμε κοινό νόμισμα και κοινή εμπορική πολιτική. Αυτό μας κάνει πιο δυνατούς και θα πρέπει να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για αυτήν την κυριαρχία της Ευρώπης».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ