Πέμπτη 13 Σεπτέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ
Ψήφισμα για κυρώσεις κατά της Ουγγαρίας

Το Ευρωκοινοβούλιο ενέκρινε χτες, με 448 ψήφους υπέρ, 197 κατά και 48 αποχές, την ενεργοποίηση της διαδικασίας, μετά από διάλογο, επιβολής κυρώσεων κατά της Ουγγαρίας με το αιτιολογικό της «επανειλημμένης παραβίασης των δημοκρατικών κανόνων και των ιδρυτικών αρχών της ΕΕ».

Η ενεργοποίηση της διαδικασίας κυρώσεων (άρθρο 7 της Συνθήκης), που γίνεται για πρώτη φορά, μπορεί να καταλήξει σε κλείσιμο της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης ή και αποκλεισμό της Ουγγαρίας από τις ψηφοφορίες της ΕΕ. Στο ψήφισμα το Ευρωκοινοβούλιο καλεί το Συμβούλιο της ΕΕ να ενεργήσει εναντίον της Ουγγαρίας για να αποτραπεί «η συστημική απειλή για τις ιδρυτικές αξίες της Ενωσης, που προσδιορίζονται ως σεβασμός στη δημοκρατία, στην ισότητα, στο κράτους δικαίου και τα ανθρώπινα δικαιώματα». Προβάλλονται ιδιαίτερα τα μέτρα της εθνικιστικής κυβέρνησης του Βίκτορ Ορμπαν, που παραβιάζουν ανθρώπινα δικαιώματα, όπως για τη δικαστική εξουσία, την ελευθερία της έκφρασης, την ακαδημαϊκή ελευθερία, την ανεξιθρησκεία, το δικαίωμα του συνεταιρίζεσθαι, το δικαίωμα στην ίση μεταχείριση, τα δικαιώματα των μειονοτήτων, συμπεριλαμβανομένων των Ρομά και των Εβραίων, τα θεμελιώδη δικαιώματα των μεταναστών, των αιτούντων άσυλο και των προσφύγων. Χαρακτηριστικά, φέτος, στην Ουγγαρία πέρασε και νόμος που ποινικοποιεί όσους βοηθούν πρόσφυγες.

Το ΚΚΕ στην Ευρωβουλή ψήφισε το ψήφισμα καταδικάζοντας την αντικομμουνιστική και ρατσιστική κυβέρνηση της Ουγγαρίας αλλά κατήγγειλε και την εξίσου αντιμεταναστευτική στάση της ΕΕ. Σημειώνει η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ σε σχετικό Δελτίο Τύπου:

«Η θετική ψήφος της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ στο ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου για την κυβέρνηση Ορμπαν είναι πολιτική τοποθέτηση κατά της πολιτικής του αντικομμουνισμού της ουγγρικής κυβέρνησης, κατά της ρατσιστικής της πολιτικής σε βάρος προσφύγων και μεταναστών και των κάθε είδους ρατσιστικών διακρίσεων.

Το ΚΚΕ αντιπαλεύει με συνέπεια για πολλά χρόνια την ΕΕ και την αντιλαϊκή της πολιτική, έχει καταψηφίσει τις ευρωενωσιακές Συνθήκες, δεν αναγνωρίζει, αλλά, αντίθετα, καταδικάζει τις παρεμβάσεις της στις εσωτερικές υποθέσεις των κρατών - μελών και αποκαλύπτει τεκμηριωμένα ότι η ΕΕ είναι διακρατική ένωση του κεφαλαίου κατά των λαών.

Το ψήφισμα για την κυβέρνηση Ορμπαν και οι αναφορές στους μετανάστες και τους πρόσφυγες δεν μπορούν να "ξεπλύνουν" την αντιμεταναστευτική πολιτική της ΕΕ, την εμπλοκή της στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους που προκαλεί και τροφοδοτεί μεταναστευτικά, προσφυγικά ρεύματα.

Η ΕΕ έχει υιοθετήσει τον αντικομμουνισμό ως επίσημη ιδεολογία, παραχαράσσει την ιστορική αλήθεια και έχει μεγάλες ευθύνες για την άνοδο της ακροδεξιάς».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ