Πέμπτη 13 Σεπτέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Με Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας για ενεργότερη εμπλοκή

Τη σύσταση Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας (ΣΕΑ) προωθεί ο ΣΥΡΙΖΑ, σε μια προσπάθεια για μεγαλύτερη «θεσμική κατοχύρωση» της λεγόμενης «εθνικής συνεννόησης» των αστικών κομμάτων και «συντονισμού» των υπηρεσιών σε ό,τι αφορά την επικίνδυνη εμπλοκή στα ιμπεριαλιστικά σχέδια.

Με αυτό το υπόβαθρο, με το θέμα ασχολήθηκε χτες, σε συνεδρίασή του στο ΥΠΕΞ, το λεγόμενο Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΣΕΠ), όπου δεν μετέχει το ΚΚΕ, ξεκαθαρίζοντας ότι για τέτοια θέματα για τα οποία την ευθύνη έχει η κυβέρνηση, όργανα για συζήτηση υπάρχουν πολλά, ενώ δεν μπορεί να υπάρχει και καμία «ενιαία» αμυντική διπλωματική ή στρατιωτική πολιτική με τα αστικά κόμματα.

Σύμφωνα με δηλώσεις και πληροφορίες, προωθείται ένα σχήμα με 4 υπηρεσιακές μονάδες (και αντικείμενα όπως διαχείριση κρίσεων, τεκμηρίωση, στρατηγικός σχεδιασμός κ.ά.) και επικεφαλής σύμβουλο, που θα συντονίζει συναρμόδια υπουργεία και υπηρεσίες, θα διορίζεται από την κυβέρνηση αλλά θα εγκρίνεται και από τη Βουλή «με τον τρόπο που θα προβλέψει η ίδια η Βουλή», όπως είπε ο ΥΠΕΞ, ώστε «να έχει και μια κοινοβουλευτική κάλυψη».

Σε πρώτο επίπεδο το ΣΕΑ θα συνεδριάζει έχοντας στη σύνθεσή του τον σύμβουλο, τους υπουργούς Εξωτερικών, Αμυνας και Προστασίας του Πολίτη, υπηρεσιακούς παράγοντες, όπως ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, ο διοικητής της ΕΥΠ κ.ά, ενώ σε δεύτερο επίπεδο, ο πρωθυπουργός μαζί με τον σύμβουλο θα ενημερώνει τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων.

Χτες, οι εκπρόσωποι των κομμάτων που μετέχουν στο ΕΣΕΠ συζήτησαν επί ενός προσχεδίου της κυβέρνησης, ενώ κατά το τυπικό θα ακολουθήσουν δημόσια διαβούλευση και κατάθεση του σχετικού νομοσχεδίου από την κυβέρνηση στη Βουλή.

Ο εκπρόσωπος της ΝΔ, Γ. Κουμουτσάκος, έκανε σαφές ότι συμφωνεί σε ένα τέτοιο όργανο, αλλά αποχώρησε γιατί, όπως είπε, ήθελε το ΕΣΕΠ να συμπεριλάβει και άλλα θέματα, με το ΥΠΕΞ να απαντά ότι η ΝΔ δεν έθεσε τέτοιο θέμα όταν παρέλαβε την πρόσκληση. Από πλευράς ΚΙΝΑΛ ο Ανδρ. Λοβέρδος δήλωσε «όχι», ζητώντας εναλλακτικά τη διεύρυνση των αρμοδιοτήτων του ΚΥΣΕΑ. Θετικοί προς την ενίσχυση του ΚΥΣΕΑ λέγεται ότι εμφανίστηκαν και οι ΑΝΕΛ. Τέλος, με τη σύσταση ΣΕΑ συμφωνεί το Ποτάμι, αν και ζητάει συμμετοχή και των πολιτικών αρχηγών της αντιπολίτευσης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ