Πέμπτη 13 Σεπτέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ ΑΓΡΟΤΟΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ
Οργανώνουν διαμαρτυρία στον Πύργο για τις τιμές στο γάλα

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενάντια στην ασυδοσία των γαλακτοβιομηχανιών διοργανώνει η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ν. Ηλείας την ερχόμενη Δευτέρα 17 Σεπτέμβρη στον κόμβο Αγ. Γεωργίου στον Πύργο, στις 10.30 το πρωί.

Οι κτηνοτρόφοι έχουν αρχίσει να λαμβάνουν τις προσφορές από τις βιομηχανίες για την αγορά της φετινής τους παραγωγής, οι οποίες κυμαίνονται μεταξύ 15-20 λεπτά κάτω από τις περσινές, προκαλώντας ανησυχία για το πώς «θα βγει» η χρονιά, αφού τα 75 λεπτά - και ακόμη λιγότερα - το κιλό κυριολεκτικά δεν επαρκεί για να καλύψουν το κόστος τους.

Οπως αναφέρουν στον «Ριζοσπάστη» κτηνοτρόφοι της περιοχής, η τιμή αυτή αφορά μεγάλες γαλακτοβιομηχανίες, αφού οι μικρότερες αξιώνουν τιμές ακόμη και 55 λεπτά το κιλό το αιγοπρόβειο. Αξίωση που αν τελικά περάσει ως έχει, θα μιλάμε για μια καταστροφική χρονιά για τους μικρομεσαίους παραγωγούς.

Παράλληλα, η ΟΑΣΗ αναδεικνύει και το επίσης μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι αγροτοκτηνοτρόφοι του νομού, αυτό των καθυστερήσεων στην καταβολή αποζημιώσεων για καταστροφές από καιρικά φαινόμενα προηγούμενων ετών, ακόμη και από το 2016. Σε αυτά έρχεται να προστεθεί και η απόφαση της Περιφέρειας να αυξήσει τις τιμές που καταβάλλουν οι αγρότες για τη χρήση αρδευτικού νερού κατά 5 ευρώ το στρέμμα, την ίδια στιγμή που και εξαιτίας του ελλιπούς προγράμματος δακοκτονίας απειλείται η φετινή παραγωγή ελαιόλαδου.

Η κινητοποίηση της ερχόμενης Δευτέρας αποτελεί τον πρώτο αγωνιστικό σταθμό της μικρομεσαίας αγροτιάς στην Ηλεία, αναμένοντας και τις αποφάσεις που θα ληφθούν το επόμενο διάστημα από την Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή των Μπλόκων.

Καταστροφές από χαλάζι σε Λακωνία και Αρκαδία

Στο μεταξύ, μεγάλες καταστροφές προκλήθηκαν το απόγευμα της Τρίτης σε καλλιέργειες σε Λακωνία και Αρκαδία, εξαιτίας της έντονης χαλαζόπτωσης. Στην ευρύτερη περιοχή της Τρίπολης έχουν πληγεί καλλιέργειες κηπευτικών, μήλων, πατάτας, αμπέλια κ.ά., ενώ στη Λακωνία οι πρώτες αναφορές κάνουν λόγο για τεράστιες καταστροφές στην ελαιοκαλλιέργεια.

Σε σχετική του ανακοίνωση ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Ν. Λακωνίας αναφέρει ότι η καταστροφή κυμαίνεται πάνω από το 80% στην ελιά (βρώσιμη και λαδοελιά) και στο πορτοκάλι και καλεί το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και τον ΕΛΓΑ «να αναλάβουν τις ευθύνες τους στο θέμα των άμεσων εκτιμήσεων και των καταστροφών που έχουν συντελεστεί».

Ο ΑΣ Λακωνίας απαιτεί: Αποζημίωση στο 100% της ζημιάς που έχουν υποστεί οι αγρότες σε παραγωγή και κεφάλαιο, άμεση αλλαγή του αναχρονιστικού κανονισμού του ΕΛΓΑ. Πρόσληψη μόνιμου προσωπικού στον ΕΛΓΑ για να γίνονται άμεσα οι καταγραφές των ζημιών. Απαλλαγή από πληρωμή μέχρι τη νέα σοδειά ΟΓΑ, ΕΛΓΑ, δημοτικών τελών, τραπεζικών δανείων. Πάγωμα των χρεών σε εφορία, ασφαλιστικά ταμεία, τράπεζες χωρίς επιβάρυνση με τόκους κ.τ.λ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ