Πέμπτη 25 Οχτώβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κόντρα στη νέα (α)ταξία
Γιατροί του χρέους

Οι παλιότεροι γιατροί, αυτοί που είχαν και «λογία» μόρφωση, οι καλούμενοι και ιατροφιλόσοφοι, άρχιζαν τη συνταγογράφηση με την επίκληση του λατινογενούς «Cum Deo», (συν Θεώ).

Οι σύγχρονες προχωρημένες ιατρικές τεχνολογίες παραμερίζουν τις παλιές αυτές αναφορές. Αξιώνεται όμως από τους Ασκληπιάδες η συμμόρφωση προς την κοινωνική τους αποστολή, προς τον Ιπποκράτειο όρκο, τους αυστηρούς κανόνες δεοντολογίας, που ακυρώνονται, αν δεν υπάρχει η ευαισθησία της προσφοράς και του χρέους που συνεπάγεται αυτονόητα επαγγελματικά δικαιώματα, αλλά και ευρύτερες κοινωνικές ευθύνες.

Σ' αυτές τις κατευθύνσεις, κοινωνικής και επαγγελματικής ευαισθησίας, κινούνται οι γιατροί εκείνοι του κόσμου, που πέρα από σύνορα και τεχνητούς φραγμούς έχουν θέσει ως προορισμό ζωής, την προσφορά των υπηρεσιών τους, - προσφορά ζωής - εκεί όπου πληθυσμοί ολόκληροι και ομάδες, ανεξάρτητα από το χρώμα, φυλή, θρησκεία, φιλοσοφικές αντιλήψεις και πολιτικές επιλογές, αποτελούν τα θύματα κρίσεων, πολεμικών συρράξεων, επιδρομών, δικτατοριών, φυσικών καταστροφών. Και βρίσκονται οι πληθυσμοί αυτοί των αθώων και των ανήμπορων στα όρια της παγκοσμιοποιημένης φτώχειας, της πείνας, των επιδημικών ασθενειών, της αφυδάτωσης και των ομαδικών θανάτων.

Αυτοί οι γιατροί του κόσμου, εξορμούν πάλι αυτόν τον καιρό -και με τα περιορισμένα μέσα που διαθέτουν - ξεκινούν για την Παλαιστίνη για τις άξενες ερήμους και τα δύσβατα άνυδρα ορεινά περάσματα, εκεί στις παρυφές Αφγανιστάν - Πακιστάν, όπου χιλιάδες κυνηγημένοι, φοβισμένοι, άστεγοι, χιλιάδες αθώοι, παιδιά, γυναίκες, γέροντες, κάτω από τον τρόμο του δεκαετούς πολέμου και τους δολοφονικούς βομβαρδισμούς των «παράπλευρων» πληγμάτων, αναζητούν λίγο ψωμί, νερό και ιατρική φροντίδα.

Κοινωνική η προσφορά τους, κοινωνικός πρέπει να είναι ο έπαινος γι' αυτήν την εθελοντική αγωνιστική προσφορά ζωής που απαιτεί θάρρος, ευαισθησία και αυταπάρνηση. Μια ακόμη απάντηση του καλού, απέναντι στην παγκοσμιοποιημένη πλανητική απειλή κατά της ζωής.


Του
Γιώργου Κ. ΤΣΑΠΟΓΑ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ