Πέμπτη 25 Οχτώβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
«Υποκατάστατο» της κυβέρνησης

Ευθυγραμμισμένη με τις «ανησυχίες» και τις αξιώσεις των δυνάμεων της αγοράς και του ΣΕΒ είναι η κριτική που ασκεί η ηγεσία της ΝΔ στο νέο κυβερνητικό σχήμα, το οποίο ταυτόχρονα επιχειρεί να φθείρει και «κοντύνει» στα μάτια της «κοινής γνώμης», για να αναδειχτεί ως «εναλλακτική λύση» στη διαχείριση της εξουσίας.

Η «απαξιωτική» αντιμετώπιση της νέας κυβέρνησης έχει στην πραγματικότητα στόχο να μεγαλώσει τις πιέσεις για να γίνει πιο «αποτελεσματική». Δεν είναι τυχαίο ότι ταυτόχρονα καταθέτει «εποικοδομητικές προτάσεις» για τις προτεραιότητες του κυβερνητικού έργου, οι οποίες όμως ταυτίζονται απόλυτα με αυτές της κυβέρνησης Σημίτη. Στην πραγματικότητα, η ηγεσία της ΝΔ επιμένει στην ίδια «αντιπολιτευτική» τακτική, της υποκατάστασης της κυβέρνησης στην άσκηση πολιτικής, όπως έχει πει παλαιότερα ο Κ. Καραμανλής.

Ο Κ. Καραμανλής στη χτεσινή σύσκεψη των συντονιστών, σχολιάζοντας το νέο κυβερνητικό σχήμα, είπε ότι «είναι σαφώς κατώτερο των αναγκών και των απαιτήσεων των Ελλήνων πολιτών», ενώ επανέλαβε τον ανυπόστατο ισχυρισμό του ότι «η χώρα παρέμεινε επί πέντε μήνες ακυβέρνητη»! Εκανε λόγο περί ανακύκλωσης προσώπων και κουρασμένων υπουργών και επισήμανε το μεγάλο αριθμό των μελών του Υπουργικού Συμβουλίου.

Χαρακτηριστική ήταν η τοποθέτηση του Γ. Αλογοσκούφη, ο οποίος αφού εκτίμησε ότι «δεν υπάρχει καμία αλλαγή στον οικονομικό τομέα», συμπλήρωσε ότι πρόκειται για κυβέρνηση προεκλογική και εξέφρασε την ελπίδα «να μην κάνει περισσότερη ζημιά στην οικονομία». Ειδικά για τον Ν. Χριστοδουλάκη αναφέρθηκε ότι έχει σοβαρές ευθύνες για την υπόθεση της ΔΕΚΑ, τους πλασματικούς προϋπολογισμούς, κ.ά. Για τον Α. Τσοχατζόπουλο ειπώθηκε ότι θα είναι δύσκολο να προχωρήσει την πολιτική των αποκρατικοποιήσεων(!), ενώ για τη Β. Παπανδρέου ότι θα αντιμετωπίσει σοβαρά προβλήματα με την κατάσταση που παραλαμβάνει στον τομέα των δημοσίων έργων.

Οσον αφορά στις προτεραιότητες που βάζει για την περίοδο 2001-2002, αρκεί μια ενδεικτική παράθεση των στόχων που βάζει για την οικονομία: «Προώθηση διαρθρωτικών αλλαγών, απελευθέρωση αγορών, πραγματικές αποκρατικοποιήσεις, προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων, άμεση φορολογική μεταρρύθμιση, επιθετική τουριστική πολιτική...».

Στο μεταξύ, σαράντα οκτώ βουλευτές της ΝΔ ζητούν με Ερώτησή τους προς τον πρωθυπουργό να κατατεθούν στη Βουλή τα έγγραφα με τις διοικητικές πράξεις ατομικού ή κανονιστικού χαρακτήρα και οι συμβάσεις που υπογράφτηκαν από 15 έως 24 του Οκτώβρη από τους υπουργούς ή υφυπουργούς που αποχώρησαν από την κυβέρνηση ή ανέλαβαν άλλα καθήκοντα λόγω ανασχηματισμού. Η Ερώτηση κατατίθεται επειδή, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των στελεχών της ΝΔ, το τελευταίο διάστημα αρκετοί υπουργοί έσπευσαν να κλείσουν διάφορες «εκκρεμότητες».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ