Κυριακή 28 Οχτώβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
35o ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΕΝΟΡΓΑΝΗΣ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗΣ
Πίστη για διάκριση

Στη Γάνδη χτυπάει από σήμερα η καρδιά του αθλήματος. Μελισσανίδης και Ταμπάκος οι μεγάλες ελπίδες για το βάθρο

Ο Ιωάννης Μελισσανίδης βαρύ πυροβολικό της ομάδας μας

Sportidea

Ο Ιωάννης Μελισσανίδης βαρύ πυροβολικό της ομάδας μας
Την παγκόσμια καταξίωση, την άνοδο στο γίγνεσθαι του αθλητισμού και την καθιέρωση στις συνειδήσεις των απανταχού φίλων της γυμναστικής, θα προσπαθήσουν να πετύχουν οι Ελληνες και η Ελληνίδα αθλήτρια της ενόργανης, που σήμερα ρίχνονται στη μεγάλη μάχη του 35ου Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Ενόργανης Γυμναστικής που θα φιλοξενηθεί έως τις 04/11/01, στη Γάνδη.

Η συνταγή της προσπάθειας η νέα φουρνιά να ενώσει το δυναμισμό της με την πείρα της παλιάς... φρουράς, έχει κατά καιρούς αποδώσει σημαντικές διακρίσεις στη χώρα μας. Προχωρώντας στα βήματα, λοιπόν, που εδώ και καιρό οι Ελληνες γυμναστές έχουν αρχίσει να κινούνται, δηλαδή στην αλληλοβοήθεια και αλληλοκάλυψη αναγκών, η φετινή αποστολή θα επιδιώξει να διατηρήσει τη σταθερότητά της σε παγκόσμιο και διεθνές επίπεδο και να αποδείξει πώς η συνέχειά της είναι δεδομένη.

Σ' όλο αυτό το «σκηνικό» της αγωνιστικής προσπάθειας, πρωταγωνιστές για τα ελληνικά χρώματα θα είναι τρεις αθλητές της παλιάς... σειράς και πέντε φερέλπιδες, η ελίτ του νέου «αίματος».

Ποιοι είναι αυτοί; Ας δούμε αναλυτικά τους αθλητές και τη μοναδική Ελληνίδα αθλήτρια που θα βρεθούν σήμερα ανάμεσα σε πολύ μεγάλα «αστέρια» του παγκόσμιου στερεώματος με σκοπό να διακριθούν.

Ιωάννης Μελισσανίδης: Ενας από τους κορυφαίους αθλητές, παγκόσμιας κλάσης, ο Ολυμπιονίκης Ιωάννης Μελισσανίδης, αναμένεται να είναι ο αθλητής που θα τραβήξει τα περισσότερα, όχι μόνο ελληνικά, αλλά και ξένα βλέμματα. Ο Ελληνας αθλητής, ο οποίος στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϊ αγωνίστηκε τραυματισμένος και δεν απέδωσε τα αναμενόμενα, εξακολουθεί να αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες απειλές για κάθε αντίπαλο, αφού τον χαρακτηρίζει η εφευρετικότητά του, γύρω από τα προγράμματα που παρουσιάζει. Αλλωστε, το άλμα το οποίο θα κληθεί να βγάλει εις πέρας στο 35ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, αναμένεται να έχει καινούρια χαρακτηριστικά και να είναι εξαιρετικά δύσκολο. Ο έμπειρος αθλητής μας, αποτελεί το μεγαλύτερο φαβορί για την κατάκτηση κάποιου μεταλλίου, έστω και αν θα συμμετάσχει μόνο σε ένα αγώνισμα, στο οποίο μάλιστα είναι έτοιμος να αναλάβει το «ρίσκο» της καινοτομίας στο πρόγραμμά του.

Ο Δημοσθένης Ταμπάκος «βλέπει» βάθρο στους κρίκους

Sportidea

Ο Δημοσθένης Ταμπάκος «βλέπει» βάθρο στους κρίκους
Δημοσθένης Ταμπάκος: Σταθερή αξία, τείνει να γίνει ο Δημοσθένης Ταμπάκος στο αγώνισμα των κρίκων, αφού σε όποια δοκιμασία και αν έχει υποβληθεί τα τελευταία χρόνια, βρίσκει το δρόμο για τη διάκριση. Ο Ολυμπιονίκης του Σίδνεϊ, λοιπόν, μαζί με το Μελισσανίδη, αποτελούν τη σημαντικότερη «πηγή» αισιοδοξίας (από ελληνικής πλευράς) για την κατάκτηση μιας θέσης στο βάθρο. Μάλιστα, ο Θεσσαλονικιός γυμναστής όχι μόνο αποτελεί το φαβορί για την κατάκτηση ενός μεταλλίου αλλά συγκεντρώνει πάρα πολλές πιθανότητες το μετάλλιο που θα κατακτήσει να είναι το χρυσό. Η εμφάνιση του Ταμπάκου, στους Μεσογειακούς Αγώνες που διεξήχθησαν στην Τυνησία τον περασμένο Σεπτέμβρη, ήταν κάτι παραπάνω από εξαιρετική, αφού χωρίς δυσκολία ανέβηκε στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου, με 9.724 βαθμούς. Μάλιστα, ο νεαρός αλλά έμπειρος αθλητής μας ήταν πρώτος και με διαφορά καθώς ο «ασημένιος» Μεσογειονίκης Ιταλός Κοπολίνο, είχε συγκεντρώσει 9.612 βαθμούς. Σημειώνεται ότι ο Ταμπάκος στο Παγκόσμιου που ξεκινά σήμερα θα πάρει μέρος και στο αγώνισμα του διζύγου, με σκοπό ένα καλό πλασάρισμα.

Βασίλης Τσολακίδης: Μεταξύ των έμπειρων και των νέων αθλητών της ελληνικής αποστολής, ο Βασίλης Τσολακίδης θα επιδιώξει να κρατήσει τις... ισορροπίες και να συνδυάσει πείρα και «νεύρο», στη δύσκολη προσπάθειά του για διάκριση στο δίζυγο. Ο νεαρός αθλητής, ο οποίος τον τελευταίο καιρό ήταν άρρωστος, γεγονός που τον έφερε αρκετά «πίσω» στην προετοιμασία του, αποτελεί το «κρυφό» όπλο της ελληνικής αποστολής. Και αυτό γιατί είναι ο αθλητής που συνηθίζει να... αιφνιδιάζει τους αντιπάλους του και να αναστρέφει τις εις βάρος του καταστάσεις. Στους πρόσφατους Μεσογειακούς Αγώνες, ο Τσολακίδης έκλεψε την παράσταση στο δίζυγο καθώς αν και αγωνίστηκε κόντρα σε πολύ σημαντικούς αντιπάλους, σκαρφάλωσε άνετα στο πρώτο σκαλί του βάθρου με 9.637 βαθμούς, αρκετά μπροστά από το δεύτερο Ισπανό πρωταθλητή Βίβο, που βαθμολογήθηκε με 9.487 βαθμούς.

Οι αθλητές της Ελλάδας έτοιμοι για διάκριση στη Γάνδη

Sportidea

Οι αθλητές της Ελλάδας έτοιμοι για διάκριση στη Γάνδη
Βλάσης Μάρας: Με στόχο να πραγματοποιήσει ένα εντυπωσιακό «έμπα» στα παγκόσμια... σαλόνια, ο νεαρός γυμναστής Βλάσης Μάρας, έχει αναλάβει να βγάλει εις πέρας μια δύσκολη αποστολή που είναι η όσο το δυνατόν καλύτερη παρουσία και στα έξι όργανα. Από τα αγωνίσματα στα οποία ο Μάρας θα πάρει μέρος, τις μεγαλύτερες πιθανότητες για την κατάκτηση ενός μεταλλίου, συγκεντρώνει στο μονόζυγο. Αλλωστε, δεν έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που ο αθλητής μας ανέβηκε στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου στο μονόζυγο με 9.737 βαθμούς, κατά τη διάρκεια των 14ων Μεσογειακών.

Κώστας Μπαρμπάκης: Οπως ο Μάρας, έτσι και ο Μπαρμπάκης καλείται να δώσει τον καλύτερό του εαυτό σε έξι αγωνίσματα, με στόχο να βοηθήσει στο σύνολό της την ελληνική αποστολή, συγκεντρώνοντας βαθμούς. Με την υποστήριξη της ομοσπονδιακής τεχνικής ηγεσίας των Κασιόλα, Ιωακειμίδη, Μακρή, Ραντάτσεφ, Ράφτη και Χατζηζήση, ο νεαρός γυμναστής θα προσπαθήσει να αποδείξει ότι έχει μέλλον στην ενόργανη, βοηθώντας παράλληλα στην επίτευξη των στόχων τόσο του ίδιου όσο και των υπολοίπων Ελλήνων αθλητών.

Χρήστος Λιμπονοβνός: Η... εκρηκτικότητα και το πείσμα του νεαρού αθλητή μας, είναι τα μεγάλα «όπλα» στην προσπάθειά του να έχει μια καλή παρουσία στη Γάνδη. Η ελληνική αποστολή στηρίζει αρκετά στον Λιμπονοβνό, καθώς μαζί με τον Μάρα και τον Μπαρμπάκη, καλείται να σηκώσει το μεγάλο βάρος, που είναι η καλύτερη δυνατή παρουσία του και στα έξι όργανα.

Λεωνίδας Τζαβάρας: Η πιο ενδεδειγμένη επιλογή για τη θέση του αναπληρωματικού της ελληνικής αποστολής, ο Λεωνίδας Τζαβάρας, είναι έτοιμος να προσφέρει τις «υπηρεσίες» του προκειμένου η χώρα μας να εκπροσωπηθεί επάξια στη μεγαλύτερη, μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες, αγωνιστική πρόκληση.

Δήμητρα Καστρίτση: Η γυναίκα της ελληνικής... παρέας, η Δήμητρα Καστρίτση, αναμένεται να συγκεντρώσει όλα τα βλέμματα των φίλων της γυναικείας ενόργανης γυμναστικής, αλλά και τη συμπαράσταση των μελών της ελληνικής αποστολής, αφού έχει μπροστά της ένα πολύ δύσκολο έργο. Επιθυμία της πρωταθλήτριάς μας, είναι να μαζέψει ικανοποιητικό αριθμό πόντων, σε όλα τα όργανα που θα αγωνιστεί.

Τα βλέμματα στο Βέλγιο

Οχι άδικα, το φετινό 35ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ενόργανης Γυμναστικής, αναμένεται να συγκεντρώσει όλα τα βλέμματα των φίλων της γυμναστικής. Ο αριθμός των χωρών που θα εκπροσωπηθούν στη διοργάνωση, είναι εντυπωσιακός καθώς μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, 68 χώρες από όλο τον πλανήτη έχουν στείλει τις αποστολές τους στο Βέλγιο. Οι αθλητές που μέχρι ώρας έχουν καταγραφεί ότι θα συμμετάσχουν είναι 326, ενώ οι αθλήτριες 244. Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι το ποσοστό των εισιτηρίων (που αντιστοιχούν στη θέση των θεατών που θα παρακολουθήσουν τους τελικούς των οργάνων) που έχει ήδη πωληθεί στους θεατές που θα βρεθούν στο «Τοπσπόρταλ Βλάντερεν» ανέρχεται σε 85%. Εκτός όμως, από το ενδιαφέρον που από τη «φύση» της αποπνέει μια τέτοιου βεληνεκούς διοργάνωση, σημαντικό κομμάτι στην αύξηση του ενδιαφέροντος των φιλάθλων για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, είναι η συμμετοχή μεγάλων «αστεριών». Μεταξύ αυτών είναι οι αθλητές του εδάφους Γιόβτσεν (Βουλγαρία), Ντραγκουλέσκου (Ρουμανία) και Μπονταρένκο (Ρωσία), του ίππου Ουρτζίνα (Ρουμανία), Χουάνγκ Ξιου (Κίνα) και Μακ Λουρ (ΗΠΑ), των κρίκων Κσολάνι (Ουγγαρία) και Γιόβτσεφ (Βουλγαρία), του άλματος Λου Μπιν (Κίνα), Μπλάνικ (Πολωνία) και Ντραγκουλέσκου (Ρουμανία), του δίζυγου Κρουκόφ (Ρωσία) και Ιβάνκοφ (Βουλγαρία) και του μονόζυγου Ρίτσο (Αυστραλία) και Κρουκόφ (Ρωσία). Σημαντικές όμως είναι και οι αθλήτριες που θα λάβουν μέρος στη διοργάνωση. Από τα ονόματα των αθλητριών ξεχωρίζουν: η Ρωσίδα Ζαμολοντσίκοβα, η Ουζμπέκα Τσουσοβίτινα, η Ρωσίδα Κβάσα (άλμα), η Ρωσίδα Κορκίνα και η Αμερικάνα Βίσε (δίζυγο), οι Χαν Ξιαογιάο (Κίνα) , Πάβλοβα (δοκός) και η Ρουμάνα Κογιοκάρ (έδαφος).

Ιστορικές... ματιές

Περίπου εκατό χρόνια, έχουν περάσει από τη μέρα που πραγματοποιήθηκε το 1ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ενόργανης Γυμναστικής και ο νέος αιώνας βρίσκει τη φετινή διοργάνωση να επιστρέφει στον τόπο που... γεννήθηκε. Το 1903 στην πόλη Αντβέρπη του Βελγίου, η πρώτη διοργάνωση με πρωταγωνιστές τους γυμναστές της ενόργανης, έκανε δειλά - δειλά τα πρώτα της βήματα στο δρόμο της καθιέρωσης, στον οποίο σήμερα προχωράει ακάθεκτη. Ωστόσο, τα αγωνίσματα της διοργάνωσης έχουν τη δική τους ιστορία. Δειγματοληπτικά αναφέρουμε το έδαφος ανδρών το οποίο επίσημα «ρίζωσε» στο παγκόσμιο γίγνεσθαι το 1930 στο Λουξεμβούργο, όταν δηλαδή πραγματοποιήθηκαν οι πρώτοι επίσημοι αγώνες. Τότε ο Γιουγκοσλάβος Γιόζιπ Πρίμοζιτς έμελλε να... περάσει στην ιστορία ως ο πρώτος παγκόσμιος πρωταθλητής στο αγώνισμα. Παράλληλα, άξιο αναφοράς είναι το γεγονός ότι ο ίππος αποτελεί ένα από τα παλιότερα αγωνίσματα της ενόργανης, καθώς πρωτοπαρουσιάστηκε πριν περίπου 600 χρόνια. Το άλογο ήταν η πηγή έμπνευσης του ίππου, ο οποίος μέχρι να αποκτήσει τη σημερινή και τελική του μορφή, πέρασε από... σαράντα κύματα, καθώς κατά τη διάρκεια του χρόνου χρησιμοποιήθηκε έχοντας τέσσερα «πόδια» ή μικρά χερούλια ή και καθόλου χερούλια. Οσον αφορά στους κρίκους, ο ρους του χρόνου δεν έχει καταφέρει να παρασύρει το όνομα του Σλοβένου Λεόν Στουκέλι, ο οποίος το 1928, έγινε ο πρώτος αθλητής του αγωνίσματος που κατάφερε να πραγματοποιήσει τον «σταυρό» και να κατακτήσει το χρυσό μετάλλιο. Επίσης, αξίζει να σημειωθεί ότι μεγάλο μερίδιο στην ανέλιξη των αγωνισμάτων της ενόργανης στο παγκόσμιο στερέωμα αναλογεί στους αθλητές της Σοβιετικής Ενωσης, της Βουλγαρίας, της Πολωνίας, της Ρουμανίας, της Κίνας, της Γιουγκοσλαβίας και της Γερμανίας.


Μυρτώ ΒΩΣΣΟΥ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ