Δυναμική και μεγάλη διαδήλωση στη Θεσσαλονίκη
Τρίτη 20 Νοέμβρη 2018

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Χιλιάδες εργαζόμενοι και νέοι, άνθρωποι όλων των ηλικιών συμμετείχαν στη μεγάλη αντιιμπεριαλιστική πορεία που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη προς τιμήν των 45 χρόνων από την εξέγερση του Πολυτεχνείου.

Η μαζική και δυναμική διαδήλωση ξεκίνησε από το Πολυτεχνείο και μέσα από τους κεντρικούς δρόμους της πόλης έφτασε στο προξενείο των ΗΠΑ, όπου σε μία συμβολική κίνηση οι συγκεντρωμένοι έκαψαν την αμερικανική σημαία, με τα αντιιμπεριαλιστικά συνθήματα να δονούν την ατμόσφαιρα. Η πορεία συνεχίστηκε και ολοκληρώθηκε στο Αγαλμα Βενιζέλου.

Στην κινητοποίηση συμμετείχαν Φοιτητικοί Σύλλογοι, το Συντονιστικό των Μαθητών, Σωματεία Εργαζομένων, φορείς, Γυναικείοι Σύλλογοι, ενώ ιδιαίτερα δυναμικά ήταν τα μπλοκ του ΚΚΕ και της ΚΝΕ. Λίγο πριν την έναρξη της πορείας αντιπροσωπεία ένστολων φαντάρων κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο του Πολυτεχνείου και στη συνέχεια πήρε τη θέση της μέσα στην πορεία.

Νωρίτερα, το μεσημέρι του Σαββάτου, πραγματοποιήθηκε η κατάθεση στεφάνων στο μνημείο της Πολυτεχνικής Σχολής. Υπό τους ήχους των συνθημάτων «Ενας αιώνας αγώνας και θυσία, το ΚΚΕ στην πρωτοπορία» και «Αγώνας - ρήξη - ανατροπή, εμπρός για ΚΝΕ γερή και μαζική» έγινε η κατάθεση στεφάνων από την Θεανώ Καπέτη, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ και Γραμματέα της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας, και τον Ανδρέα Κοράκη, Γραμματέα της Οργάνωσης Σπουδάζουσας Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ.

Κατάθεση στεφάνου εκ μέρους του ΚΚΕ στη Θεσσαλονίκη
Στεφάνια κατέθεσαν επίσης ο Σύλλογος Φυλακισθέντων - Εξορισθέντων Αγωνιστών 1967-74, η ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, αντιπροσωπείες Φοιτητικών Συλλόγων, του ΠΑΜΕ, της ΟΓΕ, Ομοσπονδιών και ταξικών σωματείων, της ΕΔΥΕΘ, της Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών Θεσσαλονίκης, της Ομοσπονδίας Γονέων Κεντρικής Μακεδονίας κ.ά.

Σε άλλες πόλεις της Βόρειας Ελλάδας

Στην Αλεξανδρούπολη, που έχει αποκτήσει ξεχωριστή θέση στα σχέδια των ΑμερικανοΝΑΤΟικών, η εξέγερση του Πολυτεχνείου τιμήθηκε με συγκέντρωση έξω από το δημαρχείο. Ακολούθησε πορεία στους δρόμους της πόλης που κατέληξε στο πάρκο Δημοκρατίας, όπου και έγινε κατάθεση στεφάνων. Εκ μέρους της Επιτροπής Ειρήνης Αλεξανδρούπολης, που διοργάνωσε και την κινητοποίηση, μίλησε η Ματούλα Γκιδίκα. Στην κινητοποίηση συμμετείχαν Σωματεία Εργαζομένων, φορείς, Σύλλογοι Γυναικών, ενώ ιδιαίτερα δυναμικά ήταν τα μπλοκ του ΚΚΕ και της ΚΝΕ.

Στην Κατερίνη, το ΚΚΕ και η ΚΝΕ τίμησαν την εξέγερση του Πολυτεχνείου με αντιιμπεριαλιστική συγκέντρωση στο Σιντριβάνι - Πλατάνι. Η ομιλία έγινε από τον Γραμματέα της Τομεακής Επιτροπής Πιερίας του ΚΚΕ, Αντώνη Παπαδόπουλο, και ακολούθησε μαχητική πορεία μέχρι την πλατεία Ελευθερίας, όπου και έγινε κατάθεση στεφάνων.

Στην Κοζάνη, το ΚΚΕ και η ΚΝΕ διοργάνωσαν συγκέντρωση και πορεία στους δρόμους της πόλης. Στην κινητοποίηση μίλησε ο Γραμματέας της Τομεακής Επιτροπής Κοζάνης του ΚΚΕ, Κώστας Χατζηδαμιανός.

ΚΟΖΑΝΗ
Στις Σέρρες, το ΚΚΕ έκανε συγκέντρωση και πορεία. Η εκδήλωση ξεκίνησε με απαγγελία ποιημάτων για την εξέγερση του Πολυτεχνείου και ακολούθησε ομιλία από την Φιλιώ Σαραντίδου, μέλος της Τομεακής Επιτροπής Σερρών του ΚΚΕ.

Αντιιμπεριαλιστικές κινητοποιήσεις για την 45η επέτειο από τον ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου πραγματοποιήθηκαν επίσης σε Καβάλα, Κιλκίς, Πτολεμαΐδα και Ξάνθη.



ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αύριο Τετάρτη η μεγάλη αντιιμπεριαλιστική πορεία (2021-11-16 00:00:00.0)
Ποιοι ενοχλούνται από το αντιιμπεριαλιστικό μήνυμα του Πολυτεχνείου; (2017-11-21 00:00:00.0)
Σήμερα, η πορεία θα πάει και στην ισραηλινή πρεσβεία (2012-11-17 00:00:00.0)
Παλλαϊκός αντιιμπεριαλιστικός γιορτασμός (2002-11-12 00:00:00.0)
Μήνυμα αντίστασης και αγώνα (2001-11-17 00:00:00.0)
Στους δρόμους του Νοέμβρη (1996-11-17 00:00:00.0)