Τρίτη 16 Νοέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
48 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ
Αύριο Τετάρτη η μεγάλη αντιιμπεριαλιστική πορεία

Ανοιξαν από χτες οι πύλες του Πολυτεχνείου στην Πατησίων

Με τη μεγάλη αντιιμπεριαλιστική πορεία στην αμερικάνικη πρεσβεία κορυφώνονται αύριο Τετάρτη οι τριήμερες εκδηλώσεις για την 48η επέτειο από τον ηρωικό ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου, που με τα επίκαιρα μηνύματά του αποτελεί σταθμό στην πάλη του λαού.

«Το Πολυτεχνείο ζει, έξω οι ΗΠΑ - Εξω το ΝΑΤΟ, αγώνας για μόρφωση - δουλειά - ζωή», έγραφε το γιγαντοπανό που ανάρτησαν οι Φοιτητικοί Σύλλογοι της Αθήνας στην πρόσοψη του κτιρίου της Πρυτανείας του ιστορικού κτιρίου του ΕΜΠ, καλώντας στην αυριανή συγκέντρωση στις 4.30 μ.μ. στα Προπύλαια μαζί με εργατικά σωματεία.

Φορείς του εργατικού - λαϊκού κινήματος καλούν στην αντιιμπεριαλιστική πορεία, να τιμηθεί αγωνιστικά η επέτειος του ξεσηκωμού με περιεχόμενο που να συνεχίζει την πάλη για μόρφωση - δουλειά με δικαιώματα, για μέτρα προστασίας της υγείας, ενάντια στον αυταρχισμό, ενάντια στην ακόμα μεγαλύτερη εμπλοκή της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς και σχεδιασμούς.

Χτες το πρωί, ο χώρος του Πολυτεχνείου στην Πατησίων άνοιξε τις πύλες του για τον τριήμερο εορτασμό, με εργαζόμενους, νεολαία, φορείς κ.λπ. να καταθέτουν στεφάνια και λουλούδια στο μνημείο και στην τσακισμένη από τις ερπύστριες καγκελόπορτα. Από χτες, τα πρώτα τμήματα σχολείων έκαναν τις επισκέψεις τους στον ιστορικό χώρο, με τους μαθητές να καταθέτουν λίγα λουλούδια, ενώ αντίστοιχα λουλούδια και στεφάνια κατέθεσαν οικογένειες με παιδιά, φοιτητές και άλλοι φορείς.

Η παρουσία της ΚΝΕ στο χώρο


Τα μέλη ΚΝΕ μπήκαν στον χώρο του ιστορικού κτιρίου της οδού Πατησίων, έστησαν τα τραπεζάκια, ξεκίνησε η εκπομπή της μικροφωνικής στον χώρο, με τα επίκαιρα ανατρεπτικά συνθήματα του ξεσηκωμού να αντηχούν. Στις πύλες γράφτηκαν με κόκκινη μπογιά τα συνθήματα που υπήρχαν και τότε στις πύλες του Πολυτεχνείου και σηματοδοτούν το αγωνιστικό αντιιμπεριαλιστικό του μήνυμα: «Εξω οι ΗΠΑ» - «Εξω το ΝΑΤΟ», με τις υπογραφές του ΚΚΕ και της ΚΝΕ.

Οπως δήλωσε από το Πολυτεχνείο ο Κ. Θεοδωρόπουλος, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ: «Μελετάμε την Ιστορία μας, αντλούμε διδάγματα, έμπνευση από τον μεγάλο ηρωικό ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου για τις δικές μας μάχες που έχουμε μπροστά μας, τις μεγάλες εξεγέρσεις και τους ξεσηκωμούς. Τιμάμε το Πολυτεχνείο στην πράξη, δίνοντας όλες μας τις δυνάμεις να δυναμώσει ο συλλογικός οργανωμένος αγώνας απέναντι στην πολιτική της κυβέρνησης, της ΕΕ για τα δικαιώματά μας στις σπουδές, στη δουλειά και στη ζωή μας. Για να δυναμώσει ο αγώνας για την απεμπλοκή της χώρας μας από τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ, τους επικίνδυνους ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς. Καλούμε όλο τον λαό, τη νεολαία να δώσουν το "παρών" στον τριήμερο εορτασμό, στη μεγάλη αντιιμπεριαλιστική πορεία στην αμερικάνικη πρεσβεία την Τετάρτη».

Η 48η επέτειος της εξέγερσης γιορτάζεται με εκδηλώσεις σε όλη τη χώρα, που κορυφώνονται με συγκεντρώσεις και πορείες που διοργανώνουν σωματεία και φορείς.

Στη Θεσσαλονίκη


Σε εξέλιξη βρίσκεται και στη Θεσσαλονίκη ο τριήμερος αγωνιστικός εορτασμός. Μέλη Φοιτητικών Συλλόγων συγκεντρώθηκαν στο κτίριο του Πολυτεχνείου του ΑΠΘ και «στόλισαν» την είσοδο του κτιρίου με το πανό τους με τα ιστορικά συνθήματα της πύλης του Πολυτεχνείου «Εξω αι ΗΠΑ» και «Εξω το ΝΑΤΟ» και κεντρικό σύνθημα «Το Πολυτεχνείο ζει στους αγώνες για μόρφωση, δουλειά, ζωή με σύγχρονους όρους».

Στο πλαίσιο του κοινού εορτασμού που προγραμματίζουν οι Φοιτητικοί Σύλλογοι μαζί με εργατικά σωματεία και μαζικούς φορείς της πόλης, διοργανώθηκε χτες στο ΑΠΘ εκδήλωση της ΕΔΥΕΘ και Φοιτητικών Συλλόγων στο φουαγιέ του Πολυτεχνείου του ΑΠΘ, με ομιλητή τον Νίκο Ζώκα, πρόεδρο της ΕΔΥΕΘ.

Ο Νίκος Ζωκας, μεταξύ άλλων, χαιρέτισε τα μέλη των Φοιτητικών Συλλόγων που δίνουν εδώ και πάνω από ένα χρόνο τη μάχη για να ανοίξουν οι σχολές με όλα τα μέτρα προστασίας, που βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή της πάλης ενάντια στα φασιστικά μορφώματα στα σχολεία και τις γειτονιές. Αφού αναφέρθηκε στον επίκαιρο χαρακτήρα των συνθημάτων που συνδυάστηκαν με τον Νοέμβρη του 1973, στάθηκε στην όξυνση των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιπαραθέσεων και συγκρούσεων και τη συμμετοχή της Ελλάδας. Απευθυνόμενος στους φοιτητές τόνισε την ανάγκη, μέσα από την οργανωμένη πάλη των συλλόγων τους, να αντισταθούν και στη ΝΑΤΟική «εισβολή» στα πανεπιστήμια, να πετάξουν με τον αγώνα τους έξω από τα πανεπιστήμια τους κήρυκες του πολέμου, που με «δεκάδες ΝΑΤΟικά προγράμματα προπαγανδίζουν τον δήθεν φιλειρηνικό ρόλο της ματωμένης λυκοσυμμαχίας. Εκβιάζουν, πατάνε πάνω στην ανάγκη των νέων ανθρώπων να βρουν δουλειά και επαγγελματική προοπτική και σπέρνουν το δηλητήριό τους, αξιοποιούν φοιτητές και νέους επιστήμονες για τα δολοφονικά τους σχέδια».


Σήμερα, Τρίτη, στις 12 το μεσημέρι προγραμματίζεται εκδήλωση στο Πολυτεχνείο με ομιλητή τον καθηγητή Σύγχρονης Ιστορίας Γ. Μαργαρίτη και θέμα: «Τα διδάγματα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου» και στις 8 μ.μ. έχει προγραμματιστεί μεγάλη συναυλία των Φοιτητικών Συλλόγων στη μνήμη του Μίκη Θεοδωράκη στο αίθριο του Πολυτεχνείου.

Αύριο Τετάρτη 17 Νοέμβρη θα πραγματοποιηθεί στις 12 μ. κατάθεση στεφάνων στο μνημείο των αγωνιστών του Πολυτεχνείου και θα ακολουθήσει στις 6 μ.μ. μεγάλη αντιιμπεριαλιστική πορεία με συγκέντρωση μπροστά στο Πολυτεχνείο του ΑΠΘ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ