Τρίτη 16 Νοέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΘΝΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ
Παρακολουθήσεις πολιτών με έμμεση παραδοχή της κυβέρνησης

Αντιδράσεις έχουν προκαλέσει τα όσα αναφέρονται σε δημοσιεύματα της «Εφημερίδας των Συντακτών» σχετικά με παρακολουθήσεις πολιτών από την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΕΥΠ). Στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι η ΕΥΠ παρακολουθεί υπαλλήλους μεταναστευτικών οργανισμών, δημοσιογράφους, δικηγόρους, αλλά και άτομα που ασχολούνται με το Προσφυγικό. Επίσης ότι γίνονται φακέλωμα και καταγραφή των προσωπικών στοιχείων, της δράσης, της ιδεολογικής ταυτότητας δημοσιογράφων, δικηγόρων, δημόσιων λειτουργών, παιδιών, απλών πολιτών, για τη συμμετοχή τους σε διαμαρτυρίες.

Επιπλέον, στο σχετικό δημοσίευμα αναφέρεται ότι η ΕΥΠ έκανε έρευνες σε πρόσωπα που έχουν εμπλακεί με το Μεταναστευτικό και με τα δικαιώματα των προσφύγων. Συγκεκριμένα, σε σήμα της ΕΥΠ με το οποίο ζητούνται πληροφορίες, γίνεται ονομαστική αναφορά στη δημοσιογραφική ομάδα «Solomon» και ρεπορτάζ που δημοσιεύτηκε στις 27 Απρίλη, το οποίο καταγράφει την ιστορία ενός 12χρονου παιδιού από τη Συρία, που έμενε για μήνες με την οικογένειά του υπό διοικητική κράτηση στην Κω.

Το γεγονός ότι η ΕΥΠ κάνει παρακολουθήσεις πολιτών στη χώρα επιβεβαίωσε - εμμέσως πλην σαφώς - ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γ. Οικονόμου, ερωτηθείς, χτες, σχετικά, κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων.

Κληθείς να σχολιάσει δημοσίευμα, είπε ότι «η ΕΥΠ επιτελεί ένα πολύ σημαντικό, ένα πολύ σπουδαίο έργο - ρόλο. Το επιτελεί με πολύ μεγάλη επάρκεια (...) σε ό,τι αφορά τις απειλές για την εθνική μας ασφάλεια, τις απειλές για την ασφάλεια των πολιτών, για τον ομαλό κοινωνικό βίο, είτε αυτές είναι εσωτερικές απειλές είτε είναι εξωτερικές απειλές είτε είναι το οργανωμένο έγκλημα. Απειλές που, πρέπει να συμφωνήσουμε όλοι, δεν έχουν το περιεχόμενο που είχαμε συνηθίσει παλιά. Εχουν και πιο υβριδικά χαρακτηριστικά, όπως είδαμε στον Εβρο ή όπως βλέπουμε, για παράδειγμα, τώρα, με αφορμή την υγειονομική κρίση, που ορισμένοι προσπαθούν να την αξιοποιήσουν και, δυστυχώς, δημιουργούν καταστάσεις που εγκυμονούν μεγάλες απειλές για την απώλεια ζωής των συμπολιτών μας», πρόσθεσε μπερδεύοντας μήλα με πορτοκάλια στην προσπάθεια να αποσπάσουν τη λαϊκή συναίνεση σε αυτόν τον χαφιεδισμό και ανοίγοντας τόσο τη σχετική βεντάλια που να καλύπτει, σε επίπεδο προφάσεων, σχεδόν τα πάντα.

Εσπευσε να σημειώσει, τάχα ως διασφάλιση δημοκρατικότητας και ελέγχου, ότι «η ΕΥΠ εποπτεύεται στη λειτουργία της από Ανεξάρτητη Εισαγγελική Αρχή, απολύτως επιφορτισμένη με τον ρόλο αυτό», από τις αρχές που κατά βάση λειτουργούν ως φύλλο συκής για την ανεμπόδιστη δράση τέτοιων σκοτεινών μηχανισμών. Ταυτόχρονα, κάλεσε «η ΕΥΠ, η δουλειά και ο ρόλος της, να μείνει έξω από τη δημόσια πολιτική αντιπαράθεση», θυμίζοντας ότι «ο ίδιος ο πρωθυπουργός, πολλές φορές, έχει ξεκαθαρίσει ότι ο διοικητής της ΕΥΠ είναι απολύτως στη διάθεση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης για να τον ενημερώνει και να απαντά σε ερωτήματά του ή σε θέματα που θέλει να μάθει απευθείας από τον ίδιο».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ