Τρίτη 16 Νοέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αγανακτισμένοι αλλά και αποφασισμένοι οι κάτοικοι του Αρκαλοχωρίου

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, κατά τη δεύτερη μέρα της επίσκεψής του στην Κρήτη, επισκέφτηκε την περιοχή του Αρκαλοχωρίου, του Ηρακλείου Κρήτης, η οποία επλήγη απ' τον καταστροφικό σεισμό της 27ης Σεπτέμβρη.

Πρώτη στάση του κλιμακίου του Κόμματος, με επικεφαλής τον Δ. Κουτσούμπα, ο χώρος όπου έχουν τοποθετηθεί κοντέινερ για τη στέγαση όσων έχασαν τα σπίτια τους. Περίπου 20 οικογένειες διαβιούν εκεί, σε άσχημες συνθήκες, όπως καταγγέλθηκε στο κλιμάκιο του Κόμματος.

Πολύτεκνες οικογένειες, με 4, ακόμα και 7 παιδιά, στοιβάζονται σε κοντέινερ, διαβιούν σε συνθήκες υψηλής υγρασίας, δίχως απαραίτητο εξοπλισμό, όπως ψυγείο και ηλεκτρική κουζίνα, πολλές απ' αυτές.

Η Εύα, μία απ' τους σεισμόπληκτους που συνάντησε το κλιμάκιο του ΚΚΕ, με 4 παιδιά, εκφράζει την αγωνία της για το αύριο: Η ίδια υποαπασχολείται ως καθαρίστρια σχολείου ενώ ο σύζυγός της είναι άνεργος. Τα παιδιά υποχρεούνται να παρακολουθούν μαθήματα μέσω τηλεκπαίδευσης, ωστόσο το ίντερνετ είναι ακριβοθώρητο στους οικίσκους, το κοντέινερ όπου ζει η οικογένειά της δεν έχει ψυγείο, «αναγκάζομαι να διατηρώ τα φάρμακα του παιδιού στο μπάνιο για να είναι όσο πιο δροσερά γίνεται ή πηγαινοέρχομαι στο σπίτι μου που έχει κριθεί ακατάλληλο», μας λέει.

Το ΕΠΑΛ, προσθέτει, δεν λειτουργεί, αλλά ακόμα κι αν λειτουργήσει δίχως να έχει πραγματοποιηθεί στατικός έλεγχος δεν προτίθεται να στείλει το παιδί της, το ίδιο σκέφτονται κι άλλοι γονείς, καταλήγει.


Στη συζήτηση συμμετέχουν και άλλοι σεισμόπληκτοι. Ολοι έχουν να καταγγείλουν κάτι για τις συνθήκες διαβίωσής τους αλλά και τη μέριμνα της πολιτείας που δεν είναι αυτή που αξίζουν οι άνθρωποι που έχασαν τα σπίτια τους. Ζητάνε το αυτονόητο, να στηριχθούν ουσιαστικά για να ξαναχτίσουν τα σπίτια τους και να ξαναπάρουν πίσω τις ζωές τους.

Αμέσως μετά ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ επισκέφτηκε το κέντρο του χωριού, όπου καταγράφονται οι περισσότερες ζημιές απ' τον σεισμό. Η εικόνα είναι αυτή μιας έρημης, εγκαταλειμμένης πόλης: Κλειστά μαγαζιά, κόκκινες κορδέλες να σηματοδοτούν τα σημεία που υπάρχει κίνδυνος για καταρρεύσεις, μπάζα παντού. Εκεί τον συνάντησε ο δήμαρχος Μινώα Πεδιάδος, Μανώλης Φραγκάκης, ο οποίος τον συνόδευσε στην περιήγηση και τον ενημέρωσε για την κατάσταση και τις ενέργειες του δήμου, που ωστόσο προσκρούουν στην έλλειψη χρημάτων και προσωπικού, στην τεράστια γραφειοκρατία.

Το κλιμάκιο του Κόμματος ολοκλήρωσε την επίσκεψή του στο Αρκαλοχώρι στο Πολιτιστικό Πολύκεντρο της Μητρόπολης, όπου πραγματοποιήθηκε μαζική σύσκεψη κατοίκων και φορέων της περιοχής που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της ΤΕ Ηρακλείου.

Οι σεισμόπληκτοι και οι εκπρόσωποι των φορέων που πήραν τον λόγο, διατράνωσαν την αποφασιστικότητά τους να διεκδικήσουν πλήρη αποκατάσταση για να παραμείνουν στον τόπο τους, τονίζοντας ότι η κατάσταση παραμένει ίδια όπως τις πρώτες μέρες μετά τον μεγάλο σεισμό, που προκάλεσε καταστροφές σε σπίτια και σχολεία. Περιέγραψαν τη δύσκολη κατάσταση που βιώνουν αλλά και την αγωνία τους για το τι θα γίνει με τις αποζημιώσεις και τη χρηματοδότηση, για την αποκατάσταση των ζημιών και της περιουσίας τους, ενώ έγινε αναφορά στην ανάγκη πανελλαδικού συντονισμού των πληγέντων από φυσικές καταστροφές.

  • Από τη σύσκεψη με τους φορείς
    Από τη σύσκεψη με τους φορείς
    Εκτενέστερο ρεπορτάζ από τις παρεμβάσεις και την ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπα, στη σύσκεψη στο Αρκαλοχώρι θα δημοσιευτεί στο αυριανό φύλλο του «Ριζοσπάστη».


ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Βγάζουν από τους οικίσκους σεισμόπληκτες οικογένειες! (2023-10-24 00:00:00.0)
Νέος σεισμός στην Κρήτη (2022-05-10 00:00:00.0)
Τέσσερις μέρες οι άστεγοι αντιμετωπίζουν ζωτικά προβλήματα (2021-10-01 00:00:00.0)
Νέος ισχυρός μετασεισμός εντείνει τα μεγάλα προβλήματα (2021-09-29 00:00:00.0)
Παραμένουν τα προβλήματα για δεκάδες οικογένειες (2021-07-21 00:00:00.0)
Ουδέν μονιμότερον του προσωρινού! (2000-04-27 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ