Τρίτη 16 Νοέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πάρτε θέση δίπλα στο ΚΚΕ στους αγώνες, για να φέρουμε τις λαϊκές ανάγκες στο προσκήνιο

Αποσπάσματα από την ομιλία του Δημήτρη Κουτσούμπα σε συνεστίαση στα Χανιά

Φίλες και φίλοι,

Συντρόφισσες και σύντροφοι,

Και δω στα Χανιά, στην Κρήτη, απευθύνουμε το Κάλεσμα αγωνιστικής συμπόρευσης με το ΚΚΕ και την ΚΝΕ σε όλους τους εργαζόμενους και τους νέους, τους ανθρώπους του μόχθου που δεν συμβιβάζονται με τη σημερινή κατάσταση και θέλουν να την αλλάξουν. Θέλουμε να τους καλέσουμε να συμπορευτούν με αυτούς που επίσης δεν συμβιβάζονται, με αυτούς που δεν τα δίπλωσαν ποτέ, με αυτούς που μπαίνουν μπροστά για να οργανωθεί η εργατική - λαϊκή πάλη και έχουν σχέδιο και πρόγραμμα για την αλλαγή που έχει ανάγκη αυτή η κοινωνία. Να συμπορευτούν με τους κομμουνιστές που έχουν σχέδιο για την ανατροπή, για τη νέα κοινωνία, τον σοσιαλισμό!

Θέλουμε να συζητήσουμε μαζί τους την πολιτική μας πρόταση και κυρίως να τους καλέσουμε να πάρουν τη θέση τους δίπλα στο ΚΚΕ στους αγώνες, για να φέρουμε τις λαϊκές ανάγκες στο προσκήνιο. Και δω στα Χανιά, μέσα στους τόπους δουλειάς, στις γειτονιές, στα χωριά, στα σχολεία και τις σχολές, υπάρχουν άνθρωποι που μέχρι χτες είχαν κάνει άλλες πολιτικές επιλογές, και σήμερα προβληματίζονται τι φταίει, τι πρέπει να γίνει και πώς θα το αλλάξουμε, προβληματίζονται, αναζητούν εναλλακτικές.

ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ μοιράζουν τις ίδιες κάλπικες υποσχέσεις για καπιταλιστική ανάπτυξη για όλους


Σε όλους αυτούς απευθυνόμαστε που βλέπουν ότι τα κόμματα που στήριξαν, παρά τις επιμέρους διαφορές τους, βαδίζουν στην ίδια αντιλαϊκή ρότα, μοιράζονται τους ίδιους στρατηγικούς στόχους του κεφαλαίου. Βλέπουν πως σήμερα η ΝΔ με τον ΣΥΡΙΖΑ μοιράζουν τις ίδιες κάλπικες υποσχέσεις ότι η εφαρμογή της πολιτικής της «πράσινης» μετάβασης, του «πράσινου New Deal» που εφαρμόζεται στην ΕΕ και τις ΗΠΑ, δήθεν θα φέρει καλύτερες μέρες για τον λαό. Μοιράζουν τις ίδιες κάλπικες υποσχέσεις ότι δήθεν η καπιταλιστική ανάπτυξη μπορεί να είναι για όλους, μπορεί να είναι δίκαιη, να μοιράζει κέρδη στους ομίλους που θα κάνουν «πράσινες» μπίζνες με πρόσχημα την προστασία του περιβάλλοντος κι απ' την άλλη οι εργαζόμενοι θα ευημερούν.

Από πού προκύπτει αυτή η δήθεν «ευημερία», όταν οι πόροι του Ταμείου Ανάπτυξης, αυτό το νέο υπερμνημόνιο - θηλιά στον λαιμό του λαού, θα καταλήξουν στους μονοπωλιακούς ομίλους για να χρηματοδοτήσουν τις νέες «πράσινες» επενδύσεις τους; Οταν οι λαοί πληρώνουν τα σπασμένα της προηγούμενης κρίσης με την ακρίβεια, τους παγωμένους μισθούς, τα σμπαραλιασμένα δικαιώματα; Από πού προκύπτει αυτό, όταν με το «καλημέρα» της επόμενης μέρας οι εργαζόμενοι μετρούν ήδη απώλειες και ο κατάλογος των αντιλαϊκών νομοσχεδίων και μέτρων δεν έχει τέλος;

Απώλεια θα είναι η δεκάωρη δουλειά, οι απλήρωτες υπερωρίες, το χτύπημα στη συνδικαλιστική δράση με τον νόμο Χατζηδάκη αν επιτρέψουμε να εφαρμοστεί. Θα είναι μια δύσκολη ταξική μάχη, μια δύσκολη αναμέτρηση, αλλά θα τη δώσουμε και θα την κερδίσουμε. Απώλεια είναι το Ασφαλιστικό του τζόγου, οι συντάξεις στη ρουλέτα. Απώλεια θα είναι - αν το αφήσουμε να συμβεί - η παραπέρα εμπορευματοποίηση του δημόσιου συστήματος Υγείας με το «νέο ΕΣΥ» του Μητσοτάκη και μάλιστα σε συνθήκες πανδημίας, η ταξική κατηγοριοποίηση του δημόσιου σχολείου όπου όλα θα πουλιούνται και θα αγοράζονται.

Για να μην είναι λοιπόν οι εργαζόμενοι, οι νέοι, ο λαός αυτός που θα λογαριάζουν μονίμως απώλειες και χασούρα, ενώ οι όμιλοι κέρδη και προνόμια, μία επιλογή έχουμε: Να βαδίσουμε στον δρόμο της ανατροπής. Και σε όσους διστάζουν και ρωτούν αν είναι δυνατόν αυτά, τους απαντούν οι εργάτες στο λιμάνι - κάτεργο της COSCO, που έδωσαν έναν σκληρό αγώνα, νίκησαν και συνεχίζουν. Τους απαντούν τα παιδιά με τα μηχανάκια της «e-food» που κατάφεραν να ακυρώσουν μια διάταξη του νόμου Χατζηδάκη και, επίσης, συνεχίζουν. Τους απαντούν όλοι όσοι δεν χάνουν χρόνο και οργανώνονται, όλοι όσοι δεν περιμένουν από τα πάνω «ένα χέρι βοήθειας» που δεν θα έρθει ποτέ από ένα κράτος, μια κυβέρνηση, που δεν βάζει καν στη ζυγαριά τις ανάγκες, τα δικαιώματά μας, γιατί τα θεωρεί εξαρχής «κόστος».

Γιατί «κόστος» για όλες τις κυβερνήσεις είναι η ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας, ακόμα και αυτές τις τραγικές στιγμές που πεθαίνει κόσμος εκτός ΜΕΘ. «Κόστος» είναι για την κυβέρνηση μια επιστημονικά τεκμηριωμένη ενημερωτική εκστρατεία για τον μαζικό εμβολιασμό που μπορούσε να ακουμπά στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Θα εξασφαλίζει καθολικό πρόγραμμα δημόσιου δωρεάν εμβολιασμού, με όλα τα αποτελεσματικά και ασφαλή εμβόλια. Με αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων φαρμάκων, με δωρεάν πλήρη προληπτικό ιατρικό έλεγχο πριν από τον εμβολιασμό, εφαρμογή της φαρμακοεπαγρύπνησης. Με σταθερή παρακολούθηση των εμβολιασμένων για έγκαιρη παρέμβαση σε τυχόν παρενέργειες, με επιστημονική καταγραφή των αποτελεσμάτων του εμβολιασμού. Με μια εμβολιαστική εκστρατεία με ευθύνη του κράτους, εξαντλητική ενημέρωση και απαντήσεις στα ερωτήματα, με ουσιαστική και προσωποποιημένη ενημέρωση του λαού. Και τότε, ναι, θα έκλεινε η πόρτα στον ανορθολογισμό, στον σκοταδισμό.

«Κόστος» είναι για το κράτος τα μέτρα προστασίας στους βασικούς χώρους διασποράς, όπως τα μέσα μεταφοράς και τα σχολεία, κόστος είναι για την εργοδοσία τα μέσα προστασίας στους χώρους δουλειάς, όπως τα επαναλαμβανόμενα τεστ για τον κορονοϊό. Και δεν είναι μόνο αυτά.

«Κόστος» για όλες τις κυβερνήσεις είναι τα αναγκαία έργα προστασίας της ζωής του λαού από τα φυσικά φαινόμενα, όπως οι πυρκαγιές, οι πλημμύρες, οι σεισμοί. Τα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής επιλογής τα πλήρωσαν με τραγικό τρόπο οι κάτοικοι της Βόρειας Εύβοιας, αλλά και άλλων περιοχών, όπως και οι κάτοικοι στο Αρκαλοχώρι του Ηρακλείου που θα επισκεφτούμε αύριο.

Αντί για δήθεν «σωτήρες», να γίνει υπόθεση των εργαζομένων το σύνθημα «Μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό»

Αντί, λοιπόν, οι εργαζόμενοι να χάνουν χρόνο και να περιμένουν πάλι κάποιον νέο δήθεν «σωτήρα», ο οποίος μπορεί να φορά και μια δήθεν «προοδευτική» προβιά, να κάνουν δική τους υπόθεση το σύνθημα που γεννήθηκε μέσα στην πανδημία, μέσα στις φωτιές: «Μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό».

Γιατί σήμερα υπάρχει πλούσια πείρα από την εναλλαγή την τελευταία δεκαετία κυβερνητικών σχημάτων κάθε είδους. Τα είδαμε όλα: Κυβερνήσεις μονοκομματικές και συνεργασίας, κεντροδεξιές και κεντροαριστερές, δεξιές και δήθεν αριστερές. Κυβερνήσεις με πρωθυπουργούς κι υπουργούς τεχνοκράτες. Κυβερνήσεις ανάμεσα σε κόμματα που ήταν ορκισμένοι εχθροί, όπως η συγκυβέρνηση της ΝΔ με το ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ με τους ακροδεξιούς ΑΝΕΛ και μπορεί να υπάρξει και συνέχεια.

Τους το εξασφαλίζει η συμφωνία τους στα στρατηγικά ζητήματα παρά τις επιμέρους διαφορές μεταξύ τους. Και το συμπέρασμα ποιο ήταν; Οτι κάθε νέα κυβέρνηση έπαιρνε τη σκυτάλη και συνέχιζε από εκεί που σταμάτησαν οι προηγούμενες.

Από κάθε κυβερνητική θητεία η μεγάλη λαϊκή πλειοψηφία έβγαινε με λιγότερα δικαιώματα και με περισσότερα βάρη στις πλάτες της. Από όπου κι αν το πιάσεις πραγματικά κάθε κυβέρνηση το έπιανε από κει που το άφηνε η προηγούμενη και συνέχιζε στον ίδιο αντιλαϊκό δρόμο. Γιατί οι κυβερνήσεις μπορεί να αλλάζουν, δεν αλλάζει όμως το ποιος έχει στα χέρια του την εξουσία, ποιος αποφασίζει και καρπώνεται τον πλούτο που παράγουν οι εργαζόμενοι.

Τα παραδείγματα πολλά, από τα Εργασιακά, την Παιδεία, την Υγεία, την Ασφάλιση, μέχρι την εμπλοκή της χώρας στα ιμπεριαλιστικά σχέδια των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ για λογαριασμό της αστικής τάξης της χώρας. Από τον ΣΥΡΙΖΑ το 'πιασε η ΝΔ, η οποία έφερε δύο νέες δήθεν αμυντικές Συμφωνίες, μία με τη Γαλλία και μία με τις ΗΠΑ, οι οποίες μόνο αμυντικές δεν είναι. Το συνέχισε η ΝΔ από κει που το άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ, το πρωτοπαλίκαρο των ΗΠΑ που διαπραγματεύτηκε και προετοίμασε μια Συμφωνία που φτιάχνει νέες Σούδες σε όλη τη χώρα. Δεν έφτανε η βάση της Σούδας στην Κρήτη που χρόνια τώρα είναι το ορμητήριο των Αμερικανών σε όλη την περιοχή. Τώρα νέα Σούδα γίνεται το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης και ακολουθούν κι άλλες περιοχές, γιατί τρώγοντας ανοίγει η όρεξη των ιμπεριαλιστών.

Ομως, όπως δεν μπόρεσαν τόσα χρόνια να κοροϊδέψουν τους εργαζόμενους της Κρήτης, έτσι δεν πρέπει να αφήσουμε να κοροϊδεύουν και τους εργαζόμενους και στις άλλες περιοχές, συνολικά τον λαό της χώρας μας. Γιατί είναι κοροϊδία να λέει η ΝΔ ότι με τις δήθεν αμυντικές της Συμφωνίες με τη Γαλλία και τις ΗΠΑ θωρακίζει την εδαφική ακεραιότητα της χώρας απέναντι στην Τουρκία και ο ΣΥΡΙΖΑ να σιγοντάρει σ' αυτό το βρώμικο έργο.

Οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, την ίδια ώρα που υπογράφουν Συμφωνίες με την Ελλάδα, αναβαθμίζουν την Αλεξανδρούπολη με πολεμικές ασκήσεις, την παρουσία του αμερικανικού στρατού, γιατί έχουν τα μάτια στραμμένα στον ανταγωνισμό με τη Ρωσία και την Κίνα και την ίδια στιγμή παζαρεύουν με την Τουρκία για την απόσπασή της απ' τη ρωσική επιρροή, ενώ κύριο μέλημά τους είναι η διατήρηση της συνοχής στη Νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ. Από κει που θα το αφήσει η σημερινή κυβέρνηση θα το πιάσει και η επόμενη, όπως κι αν τη βαφτίσουν.

Ενα όνομα έχει η πρόοδος: Είναι ο σοσιαλισμός!

Κάποιοι έχουν ξεκινήσει τα βαφτίσια και ονομάζουν την αντιλαϊκή διακυβέρνηση που ονειρεύονται «προοδευτική», όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και ορισμένοι άλλοι από το ΚΙΝΑΛ - το πρώην ΠΑΣΟΚ - που νομίζουν πως βρήκαν την ευκαιρία να «ξεπλυθούν» για τα αντιλαϊκά πεπραγμένα τους. Η δήθεν «προοδευτική» διακυβέρνηση φαίνεται πως θα γίνει το «πλυντήριο» για να «ξεπλυθούν» πολλοί, όχι μόνο από τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και πρώην υπουργοί και πρωθυπουργοί του ΠΑΣΟΚ. Ωρα είναι να μας πουν πως τα μνημόνια ήταν πρόοδος!

Πάει πολύ, όμως, ο ΣΥΡΙΖΑ, που έχει ψηφίσει πάνω από τα μισά νομοσχέδια της ΝΔ, που στήριξε το Ταμείο Ανάκαμψης, που συμπλέει με τα επιθετικά σχέδια των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, να εμφανίζεται με το φωτοστέφανο της «προόδου». Χώρια που η κυβερνητική του θητεία δεν αφήνει καθόλου περιθώρια για αυταπάτες κι αυτό το αντιλαμβάνεται σήμερα ο ριζοσπαστικός αριστερός κόσμος που αναζητά πραγματικά διέξοδο και προοπτική.

Κάποια στιγμή, πρέπει να βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους! Και η πρόοδος, δηλαδή η δυνατότητα που υπάρχει να ικανοποιηθούν οι σύγχρονες ανάγκες του λαού, και η οποία μπορεί να γίνει πραγματικότητα, ένα όνομα έχει: Είναι ο σοσιαλισμός!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ