Τρίτη 16 Νοέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Το Πολυτεχνείο ζει στους αγώνες του σήμερα»

Αγωνιστικά καλέσματα και καταθέσεις στεφανιών για την 48η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου

«Το Πολυτεχνείο ζει στους αγώνες του σήμερα για δουλειά - ζωή με δικαιώματα» τονίζει το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο, καλώντας «τα εργατικά συνδικάτα, τους εργαζόμενους όλων των κλάδων να τιμήσουμε την επέτειο του Πολυτεχνείου με μαχητικότητα, αποφασιστικότητα και κλιμάκωση των αγώνων για δουλειά - ζωή με δικαιώματα, για ειρήνη των λαών, κόντρα στα σχέδια των ιμπεριαλιστών», σημειώνοντας ότι «τα συλλαλητήρια και οι δράσεις των συνδικάτων και της νεολαίας για την επέτειο του Πολυτεχνείου μπορούν να αποτελέσουν σταθμούς στην κλιμάκωση του αγώνα, για τη δικαίωση των αιτημάτων και διεκδικήσεων της εξέγερσης του Πολυτεχνείου».

«Σήμερα, τα συνδικάτα είναι αντιμέτωπα με τους νόμους των ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ που θέλουν να καταργήσουν το δικαίωμα στην απεργία, στη συνδικαλιστική οργάνωση και να βάλουν στο γύψο τους εργατικούς αγώνες. Με τον νόμο - έκτρωμα Χατζηδάκη θέλουν να στείλουν την εργατική τάξη πίσω στο Μεσαίωνα για να διασφαλίσουν τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων. Την ώρα που η πανδημία μετρά 17.000 νεκρούς, αρνούνται να προσλάβουν γιατρούς για να μετατρέψουν το δημόσιο Εθνικό Σύστημα Υγείας σε μια ακόμη μηχανή κέρδους για τους μεγαλοκλινικάρχες που θησαυρίζουν πάνω στα θύματα της πανδημίας. Ενώ τα πανεπιστήμια και τα σχολεία γίνονται πισίνες στις βροχές και τα παιδιά μας κάνουν μάθημα χωρίς δασκάλους και καθηγητές, η κυβέρνηση επιχειρεί την επιβολή της αστυνομοκρατίας και την επαναφορά του χωροφύλακα. Ενώ η Συμφωνία για τις αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις που υπέγραψε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και συνεχίζει να εφαρμόζει η κυβέρνηση της ΝΔ έχει μετατρέψει τη χώρα μας σε μια τεράστια στρατιωτική βάση των ΗΠΑ», σημειώνει.

Το ΠΑΜΕ καλεί σε κατάθεση στεφανιών στο Πολυτεχνείο σήμερα στις 4.30 το απόγευμα με ραντεβού στο Συνδικάτο Οικοδόμων (Βερανζέρου 1, πλ. Κάνιγγος). Σε κατάθεση στεφάνων στο παραπάνω ραντεβού καλούν επίσης η ΟΓΕ, η ΕΕΔΥΕ, η ΕΕΔΔΑ και η ΟΒΣΑ.

Για την αντιιμπεριαλιστική πορεία, το ΠΑΜΕ, εργατικά σωματεία και μαζικοί φορείς του λαϊκού κινήματος δίνουν ραντεβού αύριο στις 4.30 μ.μ. στα Προπύλαια.

Η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας

«Τιμάμε την επέτειο με τη συμμετοχή μας στον αντιιμπεριαλιστικό αγωνιστικό εορτασμό» τονίζει η ΟΓΕ, η οποία καλεί τις γυναίκες να συμμετάσχουν μαζικά στις εκδηλώσεις και την αντιιμπεριαλιστική πορεία και «να δυναμώσουμε την πάλη μας ενάντια στην πολιτική που μας καταδικάζει να ζούμε μια ζωή χωρίς δικαιώματα στην εργασία, στη μητρότητα, στον ελεύθερο χρόνο, που θυσιάζει τις ανάγκες τις δικές μας και των οικογενειών μας για να χρυσοπληρώνουμε τους ΝΑΤΟικούς εξοπλισμούς».

Το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών

Κάλεσμα στην προσυγκέντρωση των φοιτητικών συλλόγων αύριο στις 4.30 μ.μ. στα Προπύλαια και στην πορεία στην αμερικάνικη πρεσβεία απευθύνει η Εκτελεστική Γραμματεία του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών.

«Αντλούμε γνώση, έμπνευση και δύναμη από τον μεγάλο ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου 48 χρόνια πριν... Η καταστολή και ο αυταρχισμός που επιστράτευσε η κυβέρνηση πέρσι ενάντια στον εορτασμό του Πολυτεχνείου αποδεικνύουν πόσο τους τρομάζουν η δύναμη του λαού, το σύγχρονο αντιιμπεριαλιστικό μήνυμα του Πολυτεχνείου! Γι' αυτό φέτος στις 17 Νοέμβρη αυτό το μήνυμα θα είναι ακόμα πιο δυνατό, θα ακουστεί από χιλιάδες φοιτητές έξω από την αμερικάνικη πρεσβεία!», τονίζει το ΜΑΣ που αναφέρεται στα διδάγματα της εξέγερσης.

«Τιμάμε το Πολυτεχνείο στον δρόμο του αγώνα! Οι φοιτητές δεν συμβιβαζόμαστε με το τσάκισμα των δικαιωμάτων μας στις σπουδές, στη δουλειά και τη ζωή, με την απαράδεκτη κατάσταση που αντιμετωπίζουμε στις σχολές μας με το "καλημέρα"», τονίζει ανάμεσα σε άλλα το ΜΑΣ.

Κάλεσμα συμμετοχής στην προσυγκέντρωση στις 4.30 μ.μ. απευθύνουν οι Σύλλογοι Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών, Ιατρικής Αθήνας, Παντείου, Τοπογράφων ΕΜΠ, Φαρμακευτικής ΕΚΠΑ, Νοσηλευτικής ΕΚΠΑ, Παιδαγωγικού ΕΚΠΑ, Τουρκικών Σπουδών ΕΚΠΑ, Ιστορικού - Αρχαιολογικού ΕΚΠΑ, Σχολής Μηχανικών ΠΑΔΑ, ΣΕΤ ΠΑΔΑ, ΣΕΤΠ ΠΑΔΑ, ΑΣΠΑΙΤΕ, Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών, ο Σύλλογος Οικοτρόφων Φοιτητικών Εστιών ΕΜΠ και ο Σύλλογος Οικοτρόφων ΑΣΠΑΙΤΕ.

Η Ανώτατη Συνομοσπονδία Γονέων Μαθητών Ελλάδας

Στο μήνυμά της η ΑΣΓΜΕ καλεί τους συλλόγους γονέων, τις μαθητικές κοινότητες και τους εκπαιδευτικούς να αναλάβουν πρωτοβουλίες και, παρά τις δύσκολες υγειονομικές συνθήκες, να τιμήσουν και τη φετινή επέτειο όπως αρμόζει στο τεράστιο ιστορικό της βάρος: Με ζωντανές εκδηλώσεις μνήμης και συμμετοχή στις διαδηλώσεις σε κάθε γωνιά της χώρας.

«Οι σύγχρονες ανάγκες για υψηλού επιπέδου Παιδεία, Υγεία, εργασία αντί να βελτιώνονται, υποβαθμίζονται σταθερά, ανεξαρτήτως κυβέρνησης», τονίζει μεταξύ άλλων η ΑΣΓΜΕ που αναφέρεται στους στρατιωτικούς εξοπλισμούς, στις ανάγκες των σχολείων, στη συρρίκνωση της δημόσιας δωρεάν Εκπαίδευσης, στη στάση απέναντι στις λαϊκές, νεολαιίστικες, εργατικές κινητοποιήσεις και διεκδικήσεις.

Καλεί, τέλος, τις Ενώσεις και τους Συλλόγους να συμμετάσχουν μαζικά στην κατάθεση στεφανιών της ΑΣΓΜΕ και της Ομοσπονδίας Γονέων Αττικής σήμερα στη 1.30 το μεσημέρι στο Πολυτεχνείο.

«Τα συνθήματα που φλόγισαν τις καρδιές του λαού και της νεολαίας το 1973 παραμένουν επίκαιρα», τονίζει σε ανακοίνωσή της η Κίνηση για την Εθνική Αμυνα και σημειώνει ότι «σήμερα, όπως και τότε στη χούντα, ο ιμπεριαλισμός δείχνει το απάνθρωπο πρόσωπό του, με την όξυνση των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών για τη μοιρασιά της λείας από τον έλεγχο των πλουτοπαραγωγικών πηγών, των ενεργειακών δρόμων και των σφαιρών επιρροής».

Σε ανακοίνωση για την επέτειο της εξέγερσης, η Κίνηση Απόστρατων Αστυνομικών σημειώνει μεταξύ άλλων πως «η πιο μεγάλη δύναμη είναι η οργάνωση, η αλληλεγγύη και η μαζική αγωνιστική δράση του λαϊκού κινήματος. Είναι αυτή που αναδείχτηκε ενάντια στη βία και την τρομοκρατία της χούντας στην εξέγερση του Πολυτεχνείου. Είναι αυτή που θα βάλει και πάλι τον λαό μπροστάρη στις εξελίξεις στον τόπο μας, για τη ζωή που αξίζει στη γενιά μας και ιδίως στις γενιές που μέλλονται να έρθουν».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ