Τρίτη 16 Νοέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΡΑΤΙΚΟΙ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΙ 2021 - 2022
«Απογείωση» των κρατικών ενισχύσεων στους επιχειρηματικούς ομίλους

Το β' εξάμηνο του 2022 αναμένεται περαιτέρω κλιμάκωση των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας με τον νέο φορέα

Από παλιότερη κινητοποίηση κατά των πλειστηριασμών

MotionTeam

Από παλιότερη κινητοποίηση κατά των πλειστηριασμών
Οι τελευταίες προβλέψεις της Κομισιόν αποτελούν τη βάση υπολογισμού για την τελική διαμόρφωση των μεγεθών του κρατικού προϋπολογισμού για το 2022, ο οποίος αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή την προσεχή Παρασκευή 19 Νοέμβρη.

Η ανάκαμψη στην ελληνική οικονομία, σύμφωνα με τις Φθινοπωρινές Προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στο 12μηνο του 2021 εκτιμάται στο 7,1%, με μεγέθυνση 5,2% το 2022, ενώ οι ρυθμοί θα ενσωματώνονται στον κρατικό προϋπολογισμό, ο οποίος, σε συνδυασμό με τα ποσά που θα εισρεύσουν από την ΕΕ (Ταμείο Ανάκαμψης, ΕΣΠΑ κ.ά.) προς τους επιχειρηματικούς ομίλους, μαρτυρά την «απογείωση» των κάθε είδους κρατικών ενισχύσεων προς το κεφάλαιο, οι οποίες μαζί με τα υπάρχοντα μέτρα φορτώνονται στις πλάτες του λαού.

Μεταξύ άλλων, η άνοδος των επενδύσεων αναμένεται 15,3% φέτος, 13,4% το 2022 και 8,2% το 2023. Βασικός πυλώνας για την ανάκαμψη των εγχώριων επιχειρηματικών ομίλων είναι το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ). Οι επιδοτήσεις διαμορφώνονται σε 7,45 δισ. ευρώ, από τα οποία τα 6,25 δισ. αφορούν τη συγχρηματοδότηση από τα ταμεία της ΕΕ και τα 1,2 δισ. αποκλειστικά από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Πέρα από τις ενισχύσεις μέσω του ΠΔΕ, οι προβλεπόμενες επιχορηγήσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ προς τους εγχώριους επιχειρηματικούς ομίλους αναμένεται να ανέλθουν σε ακόμα 4 δισ. ευρώ, ενώ οι σχετικές εκταμιεύσεις συνδέονται με την εκπλήρωση σειράς από αντιλαϊκά ορόσημα.

Παράλληλα, το πρωτογενές έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού από 7,2% του ΑΕΠ φέτος θα συρρικνωθεί στο 1,4% το 2022 και θα μετατραπεί σε πλεόνασμα ύψους 1,3% του ΑΕΠ το 2023.

Το αντιλαϊκό χρονοδιάγραμμα έχει συνέχεια με τη 12η έκθεση ενισχυμένης εποπτείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που δημοσιοποιείται στις 24 Νοέμβρη.

Σε αυτήν αναμένεται να υπάρχουν και «αστερίσκοι», κυρίως σε ό,τι αφορά τα «κόκκινα» δάνεια. Βασικό ζήτημα είναι οι «καθυστερήσεις» στη συγκρότηση του ιδιωτικού φορέα απόκτησης και επαναμίσθωσης ακινήτων, στον οποίο θα μεταβιβάζονται οι πρώτες κατοικίες, με ταυτόχρονη καταβολή ενοικίου από τα υπερχρεωμένα λαϊκά νοικοκυριά. Η έναρξη λειτουργίας του εν λόγω φορέα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται στην πορεία κλιμάκωσης των πλειστηριασμών και στην πρώτη κατοικία, αναμένεται στο β' εξάμηνο του 2022.

Παράλληλα, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, το έλλειμμα του φετινού κρατικού προϋπολογισμού στο 10μηνο Γενάρη - Οκτώβρη διαμορφώθηκε στα 11,5 δισ. ευρώ.

Συνολικά οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού εμφανίζονται περίπου στα 55,65 δισ. ευρώ, από 51,86 δισ. την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Η διόγκωση των σχετικών κονδυλίων οφείλεται στις αυξημένες δαπάνες για μέτρα που αφορούν τη διαχείριση της πανδημίας, ουσιαστικά για τις παρεμβάσεις στήριξης του εγχώριου κεφαλαίου, καθώς και στις αυξημένες πληρωμές για εξοπλιστικά προγράμματα.

Τα συνολικά έσοδα καταγράφηκαν στα 44,1 δισ. ευρώ, ενώ τα έσοδα από φόρους στα 38,6 δισ. ευρώ, και μάλιστα αυξημένα κατά 1,2 δισ. ευρώ έναντι του στόχου που έχει περιληφθεί στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο 2022 - 2025.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ