ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Δυναμικό πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο

Γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικοί ενώθηκαν χτες στη διεκδίκηση μιας άλλης Παιδείας

Πέμπτη 1 Νοέμβρη 2001

Από τη χτεσινή συγκέντρωση στο άγαλμα Βενιζέλου
«ΟΧΙ στις δαπάνες τις πολεμικές, βιβλία και σχολεία για τους μαθητές». Με αυτό το σύνθημα, μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικοί, μαζί με τον εργαζόμενο λαό της Θεσσαλονίκης, κατήγγειλαν την πολιτική της κυβέρνησης και διεκδίκησαν αύξηση των δαπανών για την Παιδεία και άμεση επίλυση του οξύτατου προβλήματος σχολικής στέγης του νομού.

Το χτεσινό πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο, που πραγματοποιήθηκε στο άγαλμα του Βενιζέλου και στη συνέχεια εξελίχθηκε σε μια μαχητική πορεία στους δρόμους της πόλης, η οποία κατέληξε στο υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης, αποτέλεσε την πρώτη δυναμική και συντονισμένη απάντηση των φορέων του νομού απέναντι στην πολιτική εμπαιγμού της κυβέρνησης αλλά και στη συναινετική πρακτική της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης.

«Τέρμα πια η κοροϊδία, πουλήστε κανένα πύραυλο να πάρουμε βιβλία», διαδήλωναν οι μαθητές του 5ου ΤΕΕ Σταυρούπολης την ώρα που κατέφταναν με πορεία στο χώρο της συγκέντρωσης. Εκείνη την ώρα μιλούσε από το βήμα ο Γ. Παλάτος, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γονέων και Κηδεμόνων του νομού, και υπενθύμιζε πως «28 χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου, το βασικό αίτημα εκείνης της εποχής για Παιδεία, εξακολουθεί να παραμένει επίκαιρο». Και περιγράφοντας τα προβλήματα σχολικής στέγης στο νομό ανέφερε: «Μεγάλος αριθμός σχολείων λειτουργούν σε διπλή βάρδια, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις έχουμε και τριπλοβάρδιες. Ακόμη και σήμερα λειτουργούν 18 λυόμενα σχολεία αμιάντου και περισσότερα από 20 είναι προκατασκευασμένα από τη ΜΟΜΑ, τα οποία είναι επικίνδυνα για την υγεία και τη σωματική ακεραιότητα των μαθητών αλλά και των εκπαιδευτικών που εργάζονται σε αυτά».

Τη συγκέντρωση χαιρέτισαν εκπρόσωποι των φορέων-διοργανωτών της διαδήλωσης, ενώ παραβρέθηκαν σχεδόν σύσσωμοι οι φορείς της ΤΑ, εκπρόσωποι του ΕΚΘ και της ΕΔΟΘ. Ο Θ. Αγαπητός, εκπρόσωπος των δασκάλων, κάλεσε σε συγκρότηση μετώπου για την Παιδεία, που θα διεκδικήσει ενιαίο 12χρονο δημόσιο δωρεάν υποχρεωτικό σχολείο.

Ο Λ. Καρυπίδης, μαθητής του ΤΕΕ Κουφαλίων, εκπρόσωπος του Συντονιστικού Μαθητικών Συμβουλίων, αφού κατήγγειλε τις ελλείψεις σε βιβλία ειδικότητας και καθηγητές (50%) στο σχολείο του, δήλωσε: «Σήμερα είμαστε όλοι μαζί και διεκδικούμε λεφτά για την Παιδεία».

Στη συνέχεια ακολούθησε μαχητική πορεία στους δρόμους της πόλης. Στην κεφαλή οι φορείς κάτω από το πανό της Ομοσπονδίας Γονέων, που διατύπωνε το αίτημα «Διεκδικούμε καλύτερα σχολεία, μόρφωση, εργασία για όλους χωρίς διακρίσεις» και πίσω ακολουθούσαν μαθητές, φοιτητές, εκπαιδευτικοί, με μια φωνή να διαδηλώνουν: «Δώστε λεφτά για την Παιδεία και όχι για του ΝΑΤΟ τα στρατηγεία».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Δυναμική απάντηση στο «νέο» σχολείο (2011-09-21 00:00:00.0)
Αγωνιστικός «αναβρασμός» σε πολλές πόλεις (2001-12-05 00:00:00.0)
Ενάντια στην απαξίωση της δημόσιας παιδείας (2001-10-31 00:00:00.0)
Αστυνομικοί κατέλαβαν το σχολείο (2000-11-17 00:00:00.0)
Συνεχίζουν για τέταρτη μέρα την κατάληψη (2000-11-09 00:00:00.0)
Διεκδικούν το δικαίωμα στη μόρφωση (2000-11-04 00:00:00.0)