ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ
Επιταχύνεται η διείσδυση των ΗΠΑ

Ο υπουργός Ενέργειας Ρ. Πέρι συμμετείχε στο «Φόρουμ για το φυσικό αέριο της Νοτιοανατολικής Μεσογείου», που εξετάζεται να γίνει ο «πρώτος διεθνής οργανισμός της ΝΑ Μεσογείου»

Σάββατο 27 Ιούλη 2019 - Κυριακή 28 Ιούλη 2019

Από τη 2η υπουργική συνάντηση του Φόρουμ, στο Κάιρο
Οι ΗΠΑ αναπτύσσουν ορμητικά τα σχέδιά τους για αναβάθμιση του ρόλου τους στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, όπως έδειξε και η συμμετοχή τους στη 2η υπουργική συνάντηση του «Φόρουμ για το Φυσικό Αέριο στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο» (East Med Gas Forum - EMGF), που έγινε στο Κάιρο.

Στην πρώτη συνάντηση, τον περασμένο Γενάρη, τα ιδρυτικά μέλη του Φόρουμ ήταν η Αίγυπτος, το Ισραήλ, η Ελλάδα, η Κύπρος, η Ιταλία, η Ιορδανία και η Παλαιστινιακή Αρχή. Στη 2η συνάντηση του Φόρουμ, όμως, στις 24 και 25 Ιούλη στο Κάιρο, πήρε μέρος και ο Αμερικανός υπουργός Ενέργειας Ρικ Πέρι. Πριν φτάσει μάλιστα στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα είχε σειρά επαφών στο Ισραήλ, στο πλαίσιο των αμερικανικών σχεδιασμών για μια ενιαία ενεργειακή αγορά στην περιοχή, όπως αποτυπώνεται και στο νομοσχέδιο «East Med Act» που από την άνοιξη έχει εγκρίνει η αμερικανική Βουλή, προτάσσοντας την ενίσχυση της επενδυτικής αλλά και στρατιωτικής συνεργασίας με χώρες της περιοχής.

Στο Φόρουμ συμμετείχε μέσω του πρέσβη της στο Κάιρο και η Γαλλία, που επίσης κινητοποιείται εδώ και καιρό για να ενταχθεί μόνιμα σε περιφερειακά σχήματα συνεργασίας.

Ενδεικτικό της σημασίας που απ' ό,τι φαίνεται έχει για πολλούς το Φόρουμ είναι ότι σύμφωνα με ανακοίνωση και του ελληνικού υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος, οι συμμετέχοντες «επιβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους να αξιολογήσουν την ενδεχόμενη αναβάθμιση του Φόρουμ στον πρώτο διεθνή οργανισμό της ΝΑ Μεσογείου». Ελαβαν «σημαντικές αποφάσεις αναφορικά με τη διάρθρωση και την οργάνωση του Φόρουμ» και «αποφάσισαν επίσης να συστήσουν μια Επιτροπή Διαβούλευσης με τη βιομηχανία φυσικού αερίου, όπου θα προσκληθούν να συμμετάσχουν τόσο οι κρατικές όσο και οι ιδιωτικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στις χώρες που συμμετέχουν στο Φόρουμ».

Στο μεταξύ, στις 7 Αυγούστου έχει προγραμματιστεί να γίνει και νέα τετραμερής ΗΠΑ - Ελλάδας - Ισραήλ - Κύπρου, στην Αθήνα, με έμφαση στην Ενέργεια αυτήν τη φορά.

Μάλιστα, αργά ώρα Ελλάδας την Πέμπτη στο αμερικανικό ΥΠΕΞ στην Ουάσιγκτον έγινε μια χαμηλότερης εκπροσώπησης συνάντηση, με «οικοδεσπότη» την Αμερικανίδα υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ αρμόδια για Οικονομικές και Επιχειρηματικές Υποθέσεις, Μανίσα Σινγκ. Την Ελλάδα εκπροσώπησε ο επιτετραμμένος Θ. Μπιζάκης.

Ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανέφερε ότι συζητήθηκε «η σημασία της οικονομικής δέσμευσης στο πλαίσιο της κοινής μας δέσμευσης για την προώθηση της ειρήνης, της σταθερότητας, της ασφάλειας και της ευημερίας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου». Σε αυτό το φόντο, η Αμερικανίδα υφυπουργός και οι διπλωμάτες «συζήτησαν οικονομικά εργαλεία για την αντιμετώπιση κοινών οικονομικών υποθέσεων και ζητημάτων εθνικής ασφαλείας που σχετίζονται με την οικονομία».

«Ευελιξία»

Στο ίδιο πλαίσιο, φουντώνει και το σύνθετο αλισβερίσι μεταξύ ΗΠΑ - Τουρκίας, περνώντας σε νέα φάση μετά και τις ανακοινώσεις για την αναστολή της συμμετοχής της Αγκυρας στο πρόγραμμα παραγωγής των μαχητικών αεροσκαφών «F-35», μόλις η Τουρκία ξεκίνησε κανονικά να παραλαμβάνει τις συστοιχίες των ρωσικών συστημάτων «S-400».

Ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, πάντως, επέμεινε ότι χρειάζεται «ευελιξία» στην αντιμετώπιση της Αγκυρας και σε σύσκεψη στο Λευκό Οίκο, σύμφωνα με ρεπορτάζ της «Ουάσιγκτον Ποστ», τάχθηκε υπέρ «διαπραγματεύσεων με την Τουρκία αντί σκληρών κυρώσεων».

Από τη μεριά του, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο δήλωσε ότι «θα μπορούσαν να ακολουθήσουν κι άλλες κυρώσεις» κατά της Τουρκίας, «αλλά αυτό που πραγματικά θέλουμε είναι να μην τεθούν σε λειτουργία οι "S-400". Αυτός είναι ο στόχος μας».

Να σημειωθεί άλλωστε ότι εδώ και μέρες έχει ανακοινωθεί πως αμερικανική αντιπροσωπεία επρόκειτο να έχει επαφές στην Αγκυρα για το ζήτημα των «S-400», χωρίς ωστόσο επίσημη ενημέρωση για το θέμα. Πάντως, αμερικανοτουρκικές διαπραγματεύσεις «τρέχουν» για πολλά θέματα, όπως έδειξε και η νέα άφιξη του Αμερικανού απεσταλμένου για τη Συρία, Τζέιμς Τζέφρι, στην τουρκική πρωτεύουσα. Επίσημα, ανακοινώθηκε ότι συζητήθηκε η διευθέτηση της συριακής κρίσης. Ανεπίσημα, κυκλοφόρησαν ήδη διάφορες ανώνυμες πληροφορίες για συμβιβασμούς που εξετάζονται, π.χ. για τη σχετικά «ελεγχόμενη» αναβάθμιση των Κούρδων στη βόρεια Συρία, σε μια προσπάθεια να «καθησυχαστεί» η Τουρκία, που ανησυχεί ιδιαίτερα για το μέλλον του «κουρδικού παράγοντα». Οπως και να 'χει, φαίνεται ότι οι Αμερικανοί θα επιμείνουν στο παζάρεμα με τους Τούρκους, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για Ελληνοτουρκικά, Αιγαίο, Κυπριακό κ.ο.κ.

Και «αποφασιστικότητα»

Από τη μεριά της Τουρκίας, ο Πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν με αφορμή την 96η επέτειο από την υπογραφή της Συνθήκης της Λοζάνης διαμήνυσε ότι «η Τουρκία, όπως και πριν από έναν αιώνα, έχει τη δύναμη και την αποφασιστικότητα να εξολοθρεύσει κάθε είδους απειλή ενάντια στην ανεξαρτησία της, τη συνέχειά της, τη γαλήνη και ασφάλεια των πολιτών της». Εφερε μάλιστα ως παράδειγμα της αποφασιστικότητας αυτής «τα βήματα που έχουμε κάνει το τελευταίο διάστημα στην Ανατολική Μεσόγειο και στη Συρία», καταλήγοντας ότι «καμία καθαρή ή συγκεκαλυμμένη απειλή μέτρων δεν θα κάνει την Τουρκία να εγκαταλείψει τη δίκαιη υπόθεσή της».

Μέσα σ' αυτές τις συνθήκες, την Παρασκευή έγινε γνωστό ότι η Τουρκία εξέδωσε νέα παράνομη Navtex, για έρευνες του «Μπαρμπαρός» στα ανοιχτά της Κύπρου μέχρι και τις 20 Αυγούστου. Θυμίζουμε ότι στα ανοιχτά της Κύπρου παραμένουν επίσης τα γεωτρύπανα «Γιαβούζ» και «Φατίχ», ενώ η Αγκυρα υποστήριξε ότι σύντομα θα φτάσει και το «Ορούτς Ρέις».

Το «κάδρο» των αντιλαϊκών παζαριών θα πλαισιώσουν πιθανώς νέες εξελίξεις και στο Κυπριακό.

Στις 9 Αυγούστου ορίστηκε «ανεπίσημη» συνάντηση Αναστασιάδη - Ακιντζί. Σημειωτέον, σε δελτίο Τύπου της «προεδρίας» της «Τουρκικής Δημοκρατίας Βόρειας Κύπρου» - δηλαδή του ψευδοκράτους - γίνεται αναφορά και σε «διαδικασία άτυπης πενταμερούς» συνάντησης, στην οποία αναφέρθηκε ο γγ του ΟΗΕ Αντ. Γκουτέρες σε τηλεφωνική του συνομιλία με τον κατοχικό ηγέτη Μ. Ακιντζί, αναφέροντας ότι αυτή «πρέπει να σχεδιαστεί και να προετοιμαστεί αυστηρά»...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ζήτησε αναγνώριση του ψευδοκράτους από το βήμα του ΟΗΕ (2024-09-25 00:00:00.0)
Φουντώνουν οι διεργασίες γύρω από το Κυπριακό (2019-09-26 00:00:00.0)
Επαφές Φάνον επιταχύνουν τους σχεδιασμούς των ΗΠΑ (2019-08-01 00:00:00.0)
Σε νέα φάση γεωπολιτικά και οικονομικά παζάρια (2017-03-25 00:00:00.0)
Προωθεί διχοτόμηση με τις πλάτες των ΗΠΑ (2013-04-09 00:00:00.0)
Αυξημένο ενδιαφέρον και από την πλευρά των ΗΠΑ (2011-08-18 00:00:00.0)