Πέμπτη 26 Σεπτέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ
Φουντώνουν οι διεργασίες γύρω από το Κυπριακό

Στιγμιότυπο από τη συνάντηση των ΥΠΕΞ Τουρκίας - Κύπρου
Στιγμιότυπο από τη συνάντηση των ΥΠΕΞ Τουρκίας - Κύπρου
Στη Νέα Υόρκη παραμένει το επίκεντρο των διεργασιών για το Κυπριακό, καθώς στο περιθώριο της φετινής, 74ης, Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ εντείνονται πολύπλευρα παζάρια, που αφορούν ισχυρά γεωπολιτικά και επενδυτικά συμφέροντα.

Οι όροι επανέναρξης των συνομιλιών και τα χαρακτηριστικά παλιών και νέων διχοτομικών «λύσεων» μπαίνουν στο επίκεντρο επίσημων και ανεπίσημων συναντήσεων. Ετσι, το Κυπριακό συζητήθηκε όχι μόνο στη χτεσινή συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν (βλέπε σχετικό θέμα), αλλά και στη συνάντηση του Τούρκου Προέδρου Ρ. Τ. Ερντογάν και του ΓΓ του ΟΗΕ Αντ. Γκουτέρες, ενώ στα τέλη της βδομάδας ο Γκουτέρες θα έχει (χωριστές) συναντήσεις και με τον Κύπριο Πρόεδρο, Ν. Αναστασιάδη, αλλά και τον κατοχικό ηγέτη Μ. Ακιντζί.

Προχτές το βράδυ, νέα συνάντηση είχαν σε «διαδρόμους της έδρας των Ηνωμένων Εθνών» οι ΥΠΕΞ Τουρκίας και Κύπρου, Μ. Τσαβούσογλου και Ν. Χριστοδουλίδης, που μια μέρα πριν σε άλλη σύντομη συνάντηση είχαν συμφωνήσει ότι «δεν μπορούμε να αντέξουμε ακόμη μία αποτυχία», αλλά και ότι χρειάζεται διαπραγμάτευση «προσανατολισμένη σε αποτελέσματα». Σύμφωνα με ανταπόκριση του ΡΙΚ, «οι δύο άνδρες είχαν σύντομη επικοινωνία για τη συνομολόγηση των όρων αναφοράς», ενώ «παρών» στη νέα συνάντηση ήταν και ο Τούρκος υπουργός Οικονομικών, Μπεράτ Αλμπαϊράκ, «με αποτέλεσμα μια στιχομυθία και για τα Ενεργειακά».

Μεθοδεύσεις και παζάρια για τους υδρογονάνθρακες

Στο μεταξύ, πλευρές της «μεγάλης εικόνας», μέσα στην οποία προχωρούν οι σχεδιασμοί και τα παζάρια για το Κυπριακό, τους υδρογονάνθρακες της περιοχής και συνολικά τις γεωπολιτικές ισορροπίες όλης της περιφέρειας, αναδεικνύουν ρεπορτάζ στον τουρκικό Τύπο, για «δυσκολίες» που αντιμετωπίζουν οι γεωτρήσεις της Αγκυρας στην περιοχή.

Σύμφωνα με την αντιπολιτευόμενη εφημερίδα «Τζουμχουριέτ», γεωτρύπανα που η Τουρκία είχε στείλει εδώ και καιρό στα ανοικτά της Κύπρου, πλέον έχουν «αποσυρθεί» σε τουρκικά παράλια, όχι απλά για ανεφοδιασμό, όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση Ερντογάν, αλλά και εξαιτίας της «άρνησης» εταιρειών να συνεχίσουν να προμηθεύουν διάφορες υπηρεσίες, προσωπικό και εξοπλισμό απαραίτητο για την πορεία των ερευνών. Μάλιστα, γίνεται λόγος συγκεκριμένα για τις αμερικανικές εταιρείες «Schlumberger», «Baker Hughes», «Weatherford» και την ιταλική «Geo-log», οι οποίες - σύμφωνα με την ίδια πηγή - συνεχίζουν να συνεργάζονται με την Αγκυρα σε αντίστοιχες έρευνες στη θάλασσα του Μαρμαρά (που «βρέχει» την Κωνσταντινούπολη).

Οσο κι αν τέτοια δημοσιεύματα συχνά αποτελούν και έκφραση ενδοαστικών «τριβών», είναι γεγονός ότι «φουντώνει» το σύνθετο παζάρι του τουρκικού κεφαλαίου με ισχυρά γεωπολιτικά (και φυσικά επιχειρηματικά) συμφέροντα, πρώτα απ' όλα αμερικανικά και ευρωπαϊκά, και αυτό εκφράζεται με διάφορους τρόπους. Ζητούμενο πάντως όλων είναι τι περιθώρια υπάρχουν για έναν συμβιβασμό «αμοιβαίου οφέλους», όπως επισήμανε και από το βήμα της ΓΣ του ΟΗΕ την Τρίτη ο Τούρκος Πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν. Αλλωστε, όλοι όσοι εκφράζουν «ανησυχία για τις ενέργειες της Τουρκίας» (ΕΕ, ΗΠΑ, ΝΑΤΟ κ.τ.λ.), εκφράζουν παράλληλα και την ελπίδα ότι η Αγκυρα θα καθίσει στο τραπέζι του διαλόγου και θα βρεθούν δίαυλοι συνεργασίας για «την ανάπτυξη και τη σταθερότητα στην περιοχή».

Να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο ρεπορτάζ της «Τζουμχουριέτ» ανέφερε ότι η Αγκυρα έχει στραφεί και στην Κίνα για να διασφαλίσει τον απαιτούμενο εξοπλισμό. Επίσης, η κατακλείδα του εξέφραζε την ανησυχία του τουρκικού κεφαλαίου συνολικά, για συνεργασίες από τις οποίες (έως τώρα τουλάχιστον) απουσιάζει, όπως το «Φόρουμ Φυσικού Αερίου Ανατολικής Μεσογείου». «Η Τουρκία έχει αργήσει πάρα πολύ και μετά από την ηπειρωτική (περιοχή) έχει μείνει μόνη της και στη θάλασσα, όσο κι αν προσπαθεί να δηλώσει παρούσα. Αλλά ούτε και αυτό της το επιτρέπουν...», ανέφερε ο αρθρογράφος και συνιστούσε ότι «μετά από όλα αυτά, δεν έχουμε παρά να σχεδιάσουμε μια σταθερή στρατηγική "Γαλάζιας Πατρίδας"».

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι και η φετινή ΓΣ του ΟΗΕ εξελίσσεται σε ένα είδος βήματος αναβάθμισης του ψευδοκράτους. Μια σειρά αξιωματούχοι της «κυβέρνησης» της «Τουρκικής Δημοκρατίας Βόρειας Κύπρου» (όπως υποτίθεται ότι μόνο η Τουρκία αναγνωρίζει έως τώρα τα Κατεχόμενα) έχουν απανωτές συναντήσεις με υπουργούς ευρωπαϊκών και άλλων χωρών.

Ο κατοχικός ηγέτης Μ. Ακιντζί συνάντησε προχτές τον Σλοβάκο ΥΠΕΞ Miroslav Lajcak, όπου βρήκε ευκαιρία να επαναλάβει τα περί «μονομερών δραστηριοτήτων της ελληνοκυπριακής πλευράς», αλλά και να κάνει «ζυμώσεις» επαναφέροντας την πρόταση για σύσταση κοινής επιτροπής για τους υδρογονάνθρακες, πριν οριστικοποιηθεί η οποιαδήποτε λύση του Κυπριακού.

Εδαφος για συμβιβασμό στρώνουν οι ΗΠΑ

Στο μεταξύ, ενδεικτική του ρόλου που οι ΗΠΑ διεκδικούν σε μια διευθέτηση για το Κυπριακό - διατηρώντας προφανώς ευρύτερες προσδοκίες - είναι η επιστολή που φέρεται να έστειλε στον Κύπριο ΥΠΕΞ ο Αμερικανός ομόλογός του, Μάικ Πομπέο, εστιάζοντας στην ανάγκη να διασφαλιστούν όλες οι απαραίτητες προϋποθέσεις για άμεση επανέναρξη των συνομιλιών.

Σύμφωνα με «καλά ενημερωμένη πηγή στην Ουάσιγκτον», που επικαλούταν χτες ο «Φιλελεύθερος», ο Πομπέο εκφράζει σε αυτή τις ανησυχίες του για «τυχόν μονομερείς ενέργειες για να ανοίξουν ξανά τα Βαρώσια ή να εγκατασταθούν στην πόλη άλλοι πλην των αρχικών της κατοίκων», επειδή αυτές «δεν θα συνέβαλαν στην επανάληψη των συνομιλιών» για το Κυπριακό. Σε αυτό το πλαίσιο, της αναζήτησης δηλαδή συνθηκών πρόσφορων για την επόμενη φάση του παζαριού, «οι Ηνωμένες Πολιτείες προσβλέπουν όλα τα μέρη να σεβαστούν αυτά τα ψηφίσματα και να δώσουν με σαφήνεια το ίδιο μήνυμα στην Τουρκία». Επίσης, στην επιστολή επαναλαμβάνεται ότι οι ΗΠΑ συνεχίζουν να ενθαρρύνουν όλους τους ενδιαφερόμενους να απέχουν από ενέργειες ή ρητορική που αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή και καλούν και τις δύο πλευρές να πάρουν σημαντικά μέτρα για τη βελτίωση των δικοινοτικών σχέσεων...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ