Πέμπτη 26 Σεπτέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΙΒΥΗ
Γαλλική σύνοδος στον ΟΗΕ και αμερικανικές επιδρομές

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ - ΤΡΙΠΟΛΗ.--

Σύσκεψη υψηλόβαθμων αξιωματούχων για τη Λιβύη, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, αναμένεται να πραγματοποιηθεί σήμερα, με πρωτοβουλία του Γάλλου υπουργού Εξωτερικών Ζαν Ιβ Λε Ντριάν.

Πληροφορίες διεθνών πρακτορείων αναφέρουν ότι στη συνάντηση έχουν προσκληθεί αξιωματούχοι της ΕΕ, της Αφρικανικής Ενωσης και του Αραβικού Συνδέσμου, αλλά και της Γερμανίας, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, της Αιγύπτου και της Τουρκίας. Απώτερος στόχος της διπλωματικής πρωτοβουλίας της Γαλλίας είναι η εξασφάλιση των δικών της γεωπολιτικών συμφερόντων στη Λιβύη, σε μια περιοχή με τεράστια κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου, που προσελκύουν εδώ και δεκαετίες το ενδιαφέρον πανίσχυρων ανταγωνιστικών μονοπωλίων.

Στο μεταξύ, οι ΗΠΑ πραγματοποίησαν το βράδυ της Τρίτης τη δεύτερη από τις 19 Σεπτέμβρη αεροπορική επιδρομή τους στην πόλη Μουρζούκ της νότιας Λιβύης, υποστηρίζοντας ότι σκότωσαν 11 ύποπτους ως ένοπλους τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους».

Η αμερικανική επιδρομή έγινε με φόντο τις συνεχιζόμενες συγκρούσεις ανάμεσα σε δυνάμεις του στρατηγού ε.α. Χαλίφα Χαφτάρ και το στρατό του δοτού πρωθυπουργού Φαγιέζ Σάρατζ, που υποστηρίζονται μεταξύ άλλων από εταιρείες μισθοφόρων και ξένες κυβερνήσεις ανταγωνιστικών συμφερόντων, όπως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Σουδάν, η Γαλλία, η Γερμανία και η Τουρκία.

Χτες το αμερικανικό δίκτυο «Bloomberg» υποστήριξε ότι στις αρχές Σεπτέμβρη έφτασαν στη Λιβύη πάνω από 100 μισθοφόροι της ρωσικής ιδιωτικής εταιρείας «Wagner», για να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στον Χαφτάρ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ