Πέμπτη 26 Σεπτέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Παζάρια για νέα ανταλλαγή κρατουμένων εν μέσω εχθροπραξιών

Επαφές με την Γερμανίδα καγκελάριο, τον Ιταλό πρωθυπουργό και τον γγ του ΝΑΤΟ είχε ο Ουκρανός Πρόεδρος

ΚΙΕΒΟ.--

Εν μέσω διαπραγματεύσεων για «διευθέτηση» συνεχίζονται παράλληλα και οι εχθροπραξίες στην Ανατολική Ουκρανία (περιοχή Ντονμπάς) με εκατέρωθεν καταγγελίες για παραβιάσεις της εκεχειρίας. Η ουκρανική πλευρά καταγγέλλει πως την Τρίτη οι «πολιτοφυλακές» των αυτοαποκαλούμενων «Λαϊκών Δημοκρατιών» του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, που προσβλέπουν σε μεγαλύτερη σύνδεση με τη Ρωσία, παραβίασαν την εκεχειρία 23 φορές με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας Ουκρανός στρατιώτης και να τραυματιστεί ακόμη ένας. Αντίστοιχα οι «πολιτοφύλακες» του Ντονέτσκ ανακοίνωσαν πως χτες τα ξημερώματα οι ουκρανικές Ενοπλες Δυνάμεις επέφεραν χτυπήματα στην περιοχή παραβιάζοντας την εκεχειρία 15 φορές.

Παράλληλα, η διαμεσολαβητής του Ντονέτσκ, Ντάρια Μορόζοβα, εξέφρασε την ετοιμότητα των «πολιτοφυλακών» για ανταλλαγή κρατουμένων με την Ουκρανία. Συγκεκριμένα δήλωσε πως «εντοπίστηκαν 88 άτομα στην επικράτεια της Ουκρανίας και 50 άτομα για την ουκρανική πλευρά και είμαστε εντελώς έτοιμοι για ανταλλαγή». Σύμφωνα με την ίδια, στην τελευταία Ομάδα Επαφής (18 Σεπτέμβρη) στο Μινσκ, ελέγχθηκαν οι κατάλογοι των κρατουμένων και η ουκρανική πλευρά αντέδρασε θετικά. Αλλωστε, και ο Ουκρανός ΥΠΕΞ, Βαντίμ Πριστάικο, είχε αναφέρει νωρίτερα ότι οι διαπραγματεύσεις Ουκρανίας και Ρωσίας σχετικά με την ανταλλαγή κρατουμένων προχωρούν πολύ ικανοποιητικά και μάλιστα για το σύνολό τους.

Επαφές με Γερμανία, Ιταλία και ΝΑΤΟ

Σειρά επαφών είχε ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντιμίρ Ζελένσκι, στο περιθώριο της 74ης Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών. Η προετοιμασία της Συνόδου Κορυφής των ηγετών του «σχήματος της Νορμανδίας», με στόχο να συμφωνηθούν συγκεκριμένα βήματα για τη «διευθέτηση» της σύγκρουσης στην Ανατολική Ουκρανία, βρέθηκε στο επίκεντρο της χτεσινής συνάντησης με την Γερμανίδα καγκελάριο, Αγκελα Μέρκελ.

Ο Ζελένσκι ενημέρωσε την Μέρκελ για την κατάσταση στην Ανατολική Ουκρανία καθώς και για τις προσπάθειες της ουκρανικής πλευράς για ανοικοδόμηση της κατεστραμμένης γέφυρας στη γραμμή επαφής κοντά στη Στάνιτσα Λουγκάνσκαγια, που θεωρείται κίνηση η οποία φέρνει τις δύο πλευρές «πιο κοντά». Επιβεβαίωσε δε ότι η Ουκρανία «δεσμεύεται» για «ειρηνική διευθέτηση» στο Ντονμπάς, με πολιτικά μέσα. Η καγκελάριος υπογράμμισε πως η Σύνοδος Κορυφής του «σχήματος της Νορμανδίας» πρέπει να προετοιμαστεί προσεκτικά ώστε να έχει ουσιαστικά αποτελέσματα.

Σύντομη συνάντηση είχε ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σεργκέι Λαβρόφ, με τον Βολ. Ζελένσκι. «Δεν ήταν συνομιλίες, ήταν μια συζήτηση», διευκρίνισε ο Λαβρόφ, προσθέτοντας: «Συζητήσαμε για το πού βρισκόμαστε». Και από τις δύο πλευρές «εκδηλώθηκε ενδιαφέρον να επιλυθεί η κατάσταση στο Ντονμπάς στο πλαίσιο των συμφωνιών του Μινσκ. Το κύριο είναι ότι αυτό το είπε ο Πρόεδρος της Ουκρανίας», ήταν η απάντηση του Λαβρόφ σε σχετικό ερώτημα δημοσιογράφων.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ουκρανικής προεδρίας, «κατά τη συνάντηση με τον Ιταλό πρωθυπουργό, Τζουζέπε Κόντε, συζητήθηκε η σημασία να συνεχιστούν οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας έως ότου αποκατασταθεί η εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία της Ουκρανίας».

Με τον γγ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, συζήτησαν την ενίσχυση της συνεργασίας για τον εκσυγχρονισμό του ουκρανικού Πολεμικού Ναυτικού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ