Πέμπτη 26 Σεπτέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Σύσφιξη των σχέσεων με τη Ρωσία

Η ενίσχυση της οικονομικής, ενεργειακής και σε πολλούς άλλους τομείς συνεργασίας της Ρωσίας με τη Βενεζουέλα επιβεβαιώθηκε στη συνάντηση που είχε χτες στη Μόσχα ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο, με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ο Ρώσος Πρόεδρος τόνισε ότι οι εμπορικές συναλλαγές μεταξύ των δύο χωρών αυξήθηκαν κατά 10% τους τελευταίους μήνες, μεταξύ των οποίων ξεχωρίζουν τα γεωργικά προϊόντα, τα οποία θεωρεί σημαντικά σε μια εποχή που η Βενεζουέλα υπόκειται σε εξωτερικές πιέσεις. Χαρακτήρισε τη στήριξη της Ρωσίας και «ανθρωπιστική» γιατί παρέχει στη Βενεζουέλα προϊόντα διατροφής και φάρμακα (πρόκειται να παραδώσει έως 5 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου κατά της γρίπης). Ταυτόχρονα υπογράμμισε τη στήριξη στον ενεργειακό και τεχνικο-στρατιωτικό τομέα. Οπως είπε ο Πούτιν, «η Ρωσία υποστηρίζει σταθερά όλες τις νόμιμες αρχές στη Βενεζουέλα, συμπεριλαμβανομένης της Προεδρίας και του Κοινοβουλίου», και πρόσθεσε ότι στηρίζει το λεγόμενο εθνικό διάλογο μεταξύ της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης.

Ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας από την πλευρά του τόνισε τη μεγάλη σημασία της Διακυβερνητικής Επιτροπής Υψηλού Επιπέδου Ρωσίας και Βενεζουέλας, που έγινε τον περασμένο Μάη και υπογράμμισε ότι μπορούν να γίνουν περισσότερα βήματα και να σημειωθεί μεγαλύτερη πρόοδος τα επόμενα χρόνια. Οι σχέσεις της Βενεζουέλας με τη Ρωσία και την Κίνα, που συχνά εμφανίζονται ως αντίβαρο στον αμερικανικό ιμπεριαλισμό, ενώ πρόκειται για διακρατικές σχέσεις στο πλαίσιο του καπιταλισμού, καταδεικνύουν και το σφοδρό ανταγωνισμό που αναπτύσσεται σε όλη την περιοχή που κάποτε ήταν η «πίσω αυλή των ΗΠΑ». Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους, που προωθούν πραξικοπήματα, που εντείνουν τον εμπορικό και χρηματοπιστωτικό αποκλεισμό, εμφανίζονται ως υπέρμαχοι της «δημοκρατίας και της ελευθερίας» ενάντια στη «δικτατορία» Μαδούρο και στηρίζουν τον αχυράνθρωπό τους Χουάν Γκουαϊδό.

Παραλήρημα Ντούκε

Αυτό το μοτίβο επανέλαβε με μένος ο αντιδραστικός Πρόεδρος της Κολομβίας, Ιβάν Ντούκε, ο εκλεκτός του πρώην Προέδρου Αλβαρο Ουρίμπε, που είχε άμεση σχέση με τους ναρκέμπορους και τα παραστρατιωτικά τάγματα θανάτου, ο οποίος μιλώντας χτες στη ΓΣ του ΟΗΕ, εμφανίστηκε ως ο «προστάτης των αδυνάτων» και «οπαδός της ειρήνης», εκεί όπου από το 2016 που υπογράφτηκε η λεγόμενη ειρηνευτική συμφωνία έχουν δολοφονηθεί πάνω από 650 αγωνιστές. Εκφράζοντας το κυρίαρχο τμήμα της αστικής τάξης της χώρας του ο Ντούκε επιτέθηκε προκλητικά στη Βενεζουέλα και τον νόμιμα εκλεγμένο Πρόεδρο και δεν έκρυψε ότι αυτό για το οποίο πασχίζει είναι η ανατροπή του Μαδούρο, στο όνομα «των ελεύθερων και δημοκρατικών εκλογών» στη Βενεζουέλα και της «ελεύθερης επιχειρηματικότητας», που και τώρα βεβαίως στη σοσιαλδημοκρατική διαχείριση εξακολουθεί να θησαυρίζει.

Χτες επίσης ήταν η μέρα επιστροφής των κυβερνητικών βουλευτών του Ενωμένου Σοσιαλιστικού Κόμματος στη βενεζουελανή Βουλή (που ελέγχει η αντιπολίτευση αλλά η λειτουργία της είχε ακυρωθεί από το 2016), όπου η πρότασή τους να καταδικαστεί ο Γκουαϊδό για τις αποδεδειγμένες σχέσεις του με τους ναρκέμπορους και παραστρατιωτικούς της Κολομβίας προκάλεσε έντονες αντιπαραθέσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ