Πέμπτη 26 Σεπτέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
74η ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΟΗΕ
Αντιπαραθέσεις και τα αδιέξοδα του συστήματος στο προσκήνιο

Από τη χτεσινή συνεδρίαση στην Ολομέλεια της ΓΣ

Copyright 2019 The Associated

Από τη χτεσινή συνεδρίαση στην Ολομέλεια της ΓΣ
Οι περιφερειακές συγκρούσεις, οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στη Μέση Ανατολή, η αντιμετώπιση της «τρομοκρατίας» και οι επιπτώσεις από τις εφαρμογές της Τεχνητής Νοημοσύνης απασχόλησαν και χτες αρκετές από τις ομιλίες αρχηγών κρατών στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής της 74ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Οι ασφυκτικές πιέσεις των ΗΠΑ στον Περσικό Κόλπο και στα Στενά του Ορμούζ βρέθηκαν στο επίκεντρο της ομιλίας του Ιρανού Προέδρου Χασάν Ροχανί, ο οποίος τις κατήγγειλε ως «καθαρή μορφή οικονομικής τρομοκρατίας» αλλά και ως παραβίαση αποφάσεων του ΟΗΕ και των δικαιωμάτων οικονομικής ανεξαρτησίας χωρών. Επέκρινε τις ισχυρές χώρες της ΕΕ που μπροστά στην πολιτική των ΗΠΑ αντέταξαν «μόνο ωραία λόγια», αποδεικνύοντας - σύμφωνα με αυτόν - ότι είναι αδύναμες να αντισταθούν. Πρότεινε τη δημιουργία ενός «Συνασπισμού της Ελπίδας» στα Στενά του Ορμούζ, τονίζοντας ότι η ειρήνη στην περιοχή μπορεί να εξασφαλιστεί μόνο από τις χώρες της περιοχής και όχι από τις ΗΠΑ, κατηγορώντας τες πως «απέτυχαν στο Ιράκ, στο Αφγανιστάν, στη Συρία, υποστηρίζοντας εξτρεμιστές όπως οι Ταλιμπάν και οι ένοπλοι του "Ισλαμικού Κράτους"».

Νωρίτερα, ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν είχε προσπαθήσει να εμφανιστεί ως «μεσολαβητής» μεταξύ ΗΠΑ - Ιράν, υποστηρίζοντας ότι υπάρχουν περιθώρια για την έναρξη διαπραγματεύσεων ώστε να επιλυθούν οι διαφορές των δύο πλευρών και να οικοδομηθεί «μία μακροπρόθεσμη συμφωνία», υπό την προϋπόθεση πως υπάρχει βούληση και από τους δύο ηγέτες. Εκτίμησε ότι θα είναι «χαμένη ευκαιρία» αν η Γενική Συνέλευση ολοκληρωθεί χωρίς να καταστεί εφικτή η συνάντηση ανάμεσα σε Τραμπ και Ροχανί.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, από την άλλη, ο οποίος τοποθετήθηκε αργά το βράδυ της Τρίτης, σκόπιμα επέλεξε ως κεντρικό θέμα της ομιλίας του τις επιπτώσεις και τους κινδύνους για δικαιώματα και ελευθερίες από τις εφαρμογές υψηλής τεχνολογίας και Τεχνητής Νοημοσύνης, προειδοποιώντας ότι η «Google» και η «Alexa» «γνωρίζουν για μας περισσότερα από όσα γνωρίζουν συγγενείς, φίλοι ή ο προσωπικός μας γυμναστής» και «ίσως να μην μπορείς να κρυφτείς πουθενά». Αναρωτήθηκε αν στο μέλλον θα επικρατήσουν ρομπότ που θα βοηθούν τους ηλικιωμένους ή ρομπότ - εξολοθρευτές που θα καταστρέψουν την ανθρωπότητα. Απηύθυνε έτσι έκκληση στους άλλους ηγέτες να συμφωνήσουν σε μια σειρά κανόνων για ...ηθική χρήση των νέων τεχνολογιών, προαναγγέλλοντας σχέδια για μία διεθνή Σύνοδο Κορυφής με επίκεντρο τις τεχνολογικές εξελίξεις, το 2020 στο Λονδίνο. Σε σύντομη αναφορά του για το Brexit , ο Τζόνσον υποστήριξε ότι αν εφάρμοζε τη συμφωνία με την ΕΕ, «όπως θέλουν κάποιοι από τους βουλευτές μας», τότε το Ηνωμένο Βασίλειο θα ήταν σαν ένας «νέος Προμηθέας», όπου το μαρτύριο «θα συνεχιζόταν για πάντα».

Ο Λιβανέζος Πρόεδρος Μισέλ Αούν κατήγγειλε την πρόσφατη επίθεση ισραηλινών μη επανδρωμένων αεροσκαφών στη Βηρυτό ως παραβίαση αποφάσεων του ΟΗΕ και αναφέρθηκε στις ροές επαναπατρισμού εκατοντάδων χιλιάδων Σύρων προσφύγων στις εστίες τους, καταγγέλλοντας διεθνείς οργανώσεις ότι προσπαθούν να αποθαρρύνουν την επιστροφή των προσφύγων. Από την άλλη, εξήρε τις προσπάθειες των αρχών της χώρας του για «ενίσχυση της θέσης της γυναίκας» στη λιβανέζικη κοινωνία.

Ο Ιρακινός Πρόεδρος Μπαρχάμ Σάλιχ διαβεβαίωσε ότι δεν θα επιτρέψει να μετατραπεί για μία ακόμα φορά η χώρα του «σε πεδίο μάχης για τις συγκρούσεις άλλων χωρών», αλλά ούτε και να γίνει βατήρας για επιθέσεις σε γειτονικές χώρες. Αναφέρθηκε και στις επιθέσεις της 14ης Σεπτέμβρη σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Σαουδικής Αραβίας, λέγοντας ότι συνιστούν «επικίνδυνη εξέλιξη».

Ο Ουκρανός Πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι απέφυγε κάθε αναφορά στο θέμα που έχει ξεσπάσει στις ΗΠΑ με αφορμή παλιότερη τηλεφωνική επικοινωνία του με τον Ντ. Τραμπ, ρίχνοντας το βάρος στα πέντε χρόνια από την ενσωμάτωση της Κριμαίας στη Ρωσία και στις συνεχιζόμενες συγκρούσεις στις ανατολικές περιοχές.

Στις δυσμενείς οικονομικές, κοινωνικές και άλλες επιπτώσεις από την κλιματική αλλαγή αναφέρθηκαν πολλοί ηγέτες, με εκκλήσεις συνεργασίας και «ισόρροπης ανάπτυξης».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ