Πέμπτη 26 Σεπτέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ
Δυσαρέσκεια αλλά και προτάσεις συμβιβασμού

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ - ΤΕΧΕΡΑΝΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Την επιθετική πολιτική των ΗΠΑ και άλλων δυνάμεων στην ευρύτερη Μέση Ανατολή και την «οικονομική τρομοκρατία της Ουάσιγκτον» σε βάρος της χώρας του κατήγγειλε, χτες, με την ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ο Ιρανός Πρόεδρος, Χασάν Ροχανί. Ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να καθίσει στο τραπέζι του διαλόγου με τις ΗΠΑ εάν πρώτα δεν αρθούν οι κυρώσεις σε βάρος της χώρας του και εάν οι ΗΠΑ δεν επανέλθουν στη διεθνή συμφωνία του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα. «Εξ ονόματος της χώρας μου, θα ήθελα να ανακοινώσω ότι η απάντησή μας σε κάθε διαπραγμάτευση, όσο υπάρχουν κυρώσεις, είναι αρνητική», τόνισε χαρακτηριστικά, ενώ απευθυνόμενος στην κυβέρνηση του Αμερικανού ομολόγου του είπε ότι εάν θέλει περισσότερη διαπραγμάτευση, τότε θα πρέπει να δώσει «περισσότερα».

Επισήμανε πως οι αμερικανικές εξωχώριες κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη χώρα του είναι οι «σκληρότερες στην ιστορία» και συνιστούν ταυτόχρονα παραβίαση των δικαιωμάτων κυριαρχίας και άλλων χωρών που εκβιάζονται προκειμένου να εφαρμόσουν τις αποφάσεις των ΗΠΑ. Διαπίστωσε πως η Ουάσιγκτον «καταβάλλει πολλές προσπάθειες» για να «στερήσει από το Ιράν (τη δυνατότητα) να συμμετάσχει στην παγκόσμια οικονομία», κάνοντας λόγο για «διεθνή πειρατεία» και «σιωπηλή δολοφονία ενός σπουδαίου έθνους».

Επέκρινε σφόδρα τη στάση των ισχυρότερων χωρών της ΕΕ τονίζοντας ότι από αυτές το Ιράν ακούει μόνο «ωραία λόγια» καθώς αποδείχθηκαν «ανίκανες να αντισταθούν στις αποφάσεις των ΗΠΑ». Απευθυνόμενος στις χώρες του Περσικού Κόλπου πρότεινε τη «συγκρότηση ενός Συνασπισμού της Ελπίδας» με στόχο «την ασφάλεια, την ειρήνη, τη σταθερότητα, την ευημερία και τη συνεργασία» από δυνάμεις της περιοχής και όχι από ξένες χώρες, όπως οι ΗΠΑ, τις οποίες κατηγόρησε πως απέτυχαν στην πολιτική τους σε Αφγανιστάν, Ιράκ, Συρία αλλά και Παλαιστινιακό, τονίζοντας πως η περιβόητη «συμφωνία του αιώνα» είναι κομμένη και ραμμένη «στα συμφέροντα Αμερικανών και σιωνιστών». Εκτίμησε ότι η Μέση Ανατολή «είναι στα πρόθυρα κατάρρευσης όπου μία σπίθα αρκεί για να προκαλέσει μία μεγάλη φωτιά». «Ας επενδύσουμε στην ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον και όχι στον πόλεμο και τη βία», κατέληξε ο Χασάν Ροχανί.

Νωρίτερα έδωσε συνέντευξη στο αμερικανικό δίκτυο «Fox News», τονίζοντας πως «όπου έχει πάει η Αμερική, η τρομοκρατία επεκτάθηκε». Συναντήθηκε δε με πλήθος Ευρωπαίων ηγετών και αξιωματούχων. Το ίδιο διάστημα ο Ιρανός υπουργός Αμυνας, στρατηγός Αμίρ Χαταμί, απέκλεισε οποιοδήποτε ενδεχόμενο διαπραγμάτευσης με τις ΗΠΑ πάνω στο ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

Η κυβέρνηση του Αμερικανού Προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, σκλήρυνε περισσότερο τις ασφυκτικές πιέσεις ανακοινώνοντας νέες κυρώσεις σε βάρος πέντε Κινέζων ιδιωτών και έξι εταιρειών, μεταξύ των οποίων δύο θυγατρικές της εταιρείας «COSCO Shipping». Οι κυρώσεις αφορούν τις θυγατρικές της COSCO, «COSCO Shipping Tanker» και «COSCO Shipping Tanker Seaman and Ship Management», και όχι τη μητρική εταιρεία. Στοχοποιούν επίσης τις κινεζικές εταιρείες «China Concord Petroleum», «Kunlun Shipping Company», «Kunlun Holding Company» και «Pegasus 88 Limited».

Στο περιθώριο της ΓΣ του ΟΗΕ η Φεντερίκα Μογκερίνι, απερχόμενη επικεφαλής της ΕΕ για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας, εκτίμησε ότι οι υπόλοιπες χώρες που υπέγραψαν τη διεθνή συμφωνία του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα θα εξακολουθήσουν να την τηρούν «παρά τις αυξανόμενες δυσκολίες». Εκτίμησε επίσης ότι είναι αναστρέψιμα τα βήματα που έχει κάνει έως τώρα το Ιράν σε σχέση με τη συμφωνία.

Τέλος, εκπρόσωπος της «Aramco» στη Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε ότι η ημερήσια παραγωγή όχι μόνο αποκαταστάθηκε πλήρως αλλά ξεπέρασε κατά τι τα 11 εκατομμύρια βαρέλια τη μέρα. Η εξέλιξη αυτή αποκαλύπτει, πιθανώς, ότι τελικά οι ζημιές που προκλήθηκαν στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της εταιρείας στη νοτιοδυτική Σαουδική Αραβία ήταν μικρότερες από αυτές που είχαν αρχικά ανακοινωθεί...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ